635
Τα μαχητικά Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας ως μέλη της ελληνικής ΠΑ το επόμενο έτος | Dassault

Στην Τανάγρα το 2021 τα Rafale – Πώς τα γαλλικά μαχητικά «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:55
Τα μαχητικά Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας ως μέλη της ελληνικής ΠΑ το επόμενο έτος
|Dassault

Στην Τανάγρα το 2021 τα Rafale – Πώς τα γαλλικά μαχητικά «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:55

Στην τελική ευθεία μπαίνει η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειδικών και αναλυτών αμυντικών θεμάτων, αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (εδώ το σχετικό δημοσίευμα του Forbes). Από τους βασικούς παράγοντες που επιτάχυναν την αγορά των αεροσκαφών της Dassault, ήταν το άμεσο της επιχειρησιακής τους ένταξης και προσαρμογής στις επιχειρησιακές ανάγκες της ΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», τα πρώτα Rafale με το εθνόσημο θα βρίσκονται στην Τανάγρα το 2021.

H αγορά των 18 Rafale θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum», στις 12 Σεπτεβρίου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε, να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης, ανέφερε στο briefing της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο,  Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί αφενός η συνολική αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας και αφετέρου η στάση των δύο χωρών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 24η Σεπτεμβρίου για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του  Νίκου Χασαπόπουλου στα «Νέα» (δείτε κάτω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας), η προμήθεια των 18 Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ενίσχυση των Mirage 2000-5 (με τα απαιτούμενα ανταλλακτικά) πρόκειται να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες σε επίπεδο αμυντικής αεροπορικής υπεροχής υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο, τονίζεται, θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η Γαλλία στο πλαίσιο της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα που προβλέπει –για πρώτη φορά– και στρατιωτική συνδρομή παραχωρεί και μεταχειρισμένα Rafale από τα γαλλικά αποθέματα που, όπως είναι προφανές, θα μπορούν να ενταχθούν νωρίτερα στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο είχε γίνει και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν και του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Γαλλία παραχώρησε στην Ελλάδα μεταχειρισμένα Mirage F-1.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την προμήθεια 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale και καθοριστεί επακριβώς πόσα καινούργια και πόσα μεταχειρισμένα θα παραδοθούν, καθώς και ο ακριβής χρόνος παράδοσής τους, τότε θα υπογραφεί και η διακρατική συμφωνία (συμφωνία G2G χωρίς μεσάζοντες, περισσότερα εδώ).

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι θα απαιτηθεί ικανός χρόνος για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών εδάφους, την κατασκευή shelters, τη δημιουργία μέσων τεχνικής υποστήριξης κ.τ.λ.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπενθυμίζεται εξάλλου ότι οι πιλότοι της 331 Μοίρας –οι «Δελτάδες» όπως ονομάζονται λόγω της πτέρυγας Δέλτα που φέρουν τα Mirage– έχουν εκνευρίσει πολλές φορές τους Τούρκους. Κάποτε επειδή εγκλώβισαν, όπως είχε αναφερθεί, στον στόχο τους μια φρεγάτα, κάποια άλλη στιγμή, στις 3 Μαΐου, επειδή ένα τουρκικό F-16 βρέθηκε μπροστά από τα σκοπευτικά ενός Mirage στο Κεντρικό Αιγαίο ή επειδή όταν ένα τουρκικό κατασκοπευτικό CN-235 δεν πρόλαβε να εισέλθει στο FIR Αθηνών και αναχαιτίστηκε αμέσως από ένα ελληνικό Mirage. Υπάρχουν πολλά τέτοια γεγονότα που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να αναφερθούν. Περισσότερο, όμως, η επικείμενη απόκτηση των Rafale «ενοχλεί» και προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, διότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη δύνανται να φέρουν πυραύλους στρατηγικούς, όπως για παράδειγμα οι Scalp-EG, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια και με ασφάλεια στόχους στην ηπειρωτική χώρα.

Τα Rafale θα λειτουργούν επιπλέον με ενισχυμένο λογισμικό, πράγμα που σημαίνει δυνατότητα χρήσης και άλλων όπλων και ατρακτιδίων (για παράδειγμα, με πυραύλους Μετεόρ). Αυτό, λένε οι ειδικοί, δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...