1131
Η προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας. Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη με την αίσθηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν χαμένος χωρίς την Μπριζίτ στο πλάι του | Chesnot/Getty Images

Στη φόρα τα μυστικά του γάμου των Μακρόν από πρώην «φίλη» τους

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 20:40
Η προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας. Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη με την αίσθηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν χαμένος χωρίς την Μπριζίτ στο πλάι του
|Chesnot/Getty Images

Στη φόρα τα μυστικά του γάμου των Μακρόν από πρώην «φίλη» τους

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 20:40

Μία σπάνια ματιά από κοντά στον γάμο του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν ρίχνει ένα καινούργιο βιβλίο που κυκλοφορεί την Τετάρτη στη Γαλλία, και το οποίο το προεδρικό ζεύγος προσπάθησε να μείνει στο συρτάρι.

Το βιβλίο «Tant Qu’on est Tous les Deux» (Αρκεί να είμαστε οι δυο μας) της Γκαέλ Τσακαλόφ, κάποτε φίλης της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, αναφέρει ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει πολλή ώρα χωρίς να μιλήσει στη σύζυγό του, είτε από κοντά είτε στο τηλέφωνο και ότι την συμβουλεύεται συνέχεια για όλες του τις αποφάσεις, μερικές φορές προκαλώντας την δυσαρέσκεια των συμβούλων του.

Κάποιες φορές, σύμφωνα με συμβούλους του, που επικαλείται η συγγραφέας, ο Μακρόν αλλάζει αποφάσεις που πήρε σε συναντήσεις του με υπουργούς ή άλλους αξιωματούχους, αφού μιλήσει με την Μπριζίτ. Είναι σαν να πρέπει να περάσουν όλα από την Μακρόν, είπε ένας σύμβουλος, ανωνύμως φυσικά.

Το βιβλίο ρίχνει φως στην δυναμική της σχέσης του γάλλου προέδρου με την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ, την οποία ερωτεύθηκε όταν ήταν μαθητής της σε καθολικό σχολείο στη βόρεια Γαλλία, σε ηλικία 15 ετών.

Η Τσακαλόφ, η οποία έχει βραβευθεί για άλλες πολιτικές βιογραφίες που έχει γράψει, ήταν επί πέντε χρόνια καλή φίλη της Μακρόν, την οποία γνώρισε ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος ο σύζυγός της. Η συγγραφέας είχε πρόσβαση στο σπίτι των Μακρόν από το 2016, πριν εκείνος γίνει πρόεδρος και στη συνέχεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έκανε πολλή παρέα μαζί τους, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph.

Η συγγραφέας περιγράφει τη σχέση του προεδρικού ζεύγους ως εξαιρετικά στενή και τους δύο πολύ δεμένους. Ο σύζυγός της βασίζεται πολύ στην σοφία, την καθοδήγηση και τις συμβουλές της Μπριζίτ, στοιχεία που τον βοήθησαν να γίνει πρόεδρος το 2017, ενώ ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Σε εκλογικό τμήμα του Παρισιού, στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου (EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL)

Οι Γάλλοι εξακολουθούν να ασχολούνται ασταμάτητα με τη σχέση τους, η οποία έχει γίνει στόχος πολλών αρνητικών και ειρωνικών σχολίων, λόγω της διαφοράς ηλικίας. Στις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Μακρόν είναι γκέι και ο γάμος τους είναι απλά βιτρίνα, η συγγραφέας απαντά κατηγορηματικά «όχι», τονίζοντας ότι το ζευγάρι είναι πολύ αγαπημένο και το δέσιμό τους είναι εμφανές στους τρίτους γιατί είναι πολύ τρυφεροί μεταξύ τους, όπου κι αν βρίσκονται.

Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη με την αίσθηση ότι ο Μακρόν θα ήταν χαμένος χωρίς την Μπριζίτ στο πλάι του.

«Αυτό που ήθελα να επικοινωνήσω είναι ότι μιλούν συνέχεια, μέρα και νύχτα. Το γραφείο της είναι στο ισόγειο του Μεγάρου των Ηλυσίων και το δικό του στον πρώτο όροφο. Συναντιούνται συνέχεια στα γραφεία ή τους διαδρόμους, ενώ αν λείπουν σε ταξίδι, ο Μακρόν της τηλεφωνεί όλη την ώρα», λέει η Τσακαλόφ στην Telegraph. Και όταν δεν μπορεί να την βρει στο τηλέφωνο, ανησυχεί.

«Μοιράζονται το πρόγραμμά τους, οπότε ξέρουν πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Είναι πεπεισμένοι ότι το να είσαι ζευγάρι, ενδυναμώνει την ατομικότητά τους», προσθέτει η συγγραφέας.

Η επιρροή της Μπριζίτ στον Εμανουέλ είναι γνωστή και για αυτό κάποιοι έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στον πρόεδρο μέσω της συζύγου του, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, λέει. «Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου φίλη της Μπριζίτ, αλλά δεν ξέρω αν αυτή με βλέπει έτσι. Στην πολιτική δεν έχεις φίλους».

Συχνά, οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι υπερόπτης, αλλά η Τσακαλόφ επισημαίνει ότι η προσωπικότητά είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Το βάρος του αξιώματός του είναι βαρύ στους ώμους του, και όταν στρεσάρεται, κάνει ό,τι πάρα πολλοί «κοινοί θνητοί»: «τρώει» τα νύχια του.

Το προεδρικό ζεύγος στην σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, τον Ιούνιο (EPA/NEIL HALL/POOL)

Αν η Μπριζίτ είναι μία έντονη μητρική φιγούρα στη ζωή του γάλλου προέδρου, τότε τι ρόλο παίζει η μητέρα του; Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις, η Τσακαλόφ ξεκινά το βιβλίο της με μία σπάνια εξομολόγηση της Φρανσουά Νοζές, μητέρας του Μακρόν, η οποία είναι γιατρός.

Μαθαίνουμε έτσι, ότι λατρεύει τον γιο της και ότι διατηρεί μία πολύ στενή σχέση με την Μπριζίτ, παρά τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο γυναίκες όταν ο γιος της ήταν μαθητής. «Για μένα η Μπριζίτ δεν είναι μια νύφη.  Είναι μια φίλη όπως καμία άλλη. Εχουμε τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες προτεραιότητες, λέμε η μια στην άλλη τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά.

Η μητέρα του λέει ότι φοβάται ότι θα τον μαχαιρώσουν κάθε φορά που βγάζει σέλφι με αγνώστους στα ταξίδια του. Και την πληγώνουν οι διαδηλωτές που κουβαλούν ομοιώματα με τον γιο της στην γκιλοτίνα.

Η Νοζές δηλώνει πολύ περήφανη για τα επιτεύγματα του γιου της, όμως θεωρεί ότι η πολιτική δεν είναι η αληθινή του αγάπη και ότι κάποια στιγμή θα την παρατήσει. «Ελπίζω ότι θα έχει διαφορετική ζωή μακριά από το προεδρικό μέγαρο. Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει συγγραφέας. Στα 27 του δεν ήξερε τι θα έκανε για να ζήσει. Σήμερα νομίζω πως ισχύει το ίδιο», λέει η μητέρα του.

Μιλώντας στην Telegraph, η Τσακαλόφ χαρακτηρίζει τη σχέση Μπριζίτ και Εμανουέλ ως «ρομαντική, τρυφερή αλλά ταυτόχρονα και εγκεφαλική. Είναι και οι δύο τρομερά έξυπνοι και συνδέονται σε πολλά επίπεδα, αλλά είναι και ρομαντικοί χαρακτήρες. Λατρεύουν τη λογοτεχνία και η προσέγγισή τους στη ζωή είναι πολύ λογοτεχνική. Οι συζητήσεις τους, μεταξύ τους και με άλλους, είναι γεμάτες με λογοτεχνικές αναφορές. Το βιβλίο μου δεν είναι πολιτικό, είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα. Οταν τους είδα μαζί και ήταν συχνά μαζί, πάντα αγγίζονταν και φιλιόντουσαν στο μάγουλο».

Ρομαντικός περίπατος στην ύπαιρθο, με κάζουαλ ντύσιμο την εποχή που ο Μακρόν ήταν υποψήφιος για το Ελιζέ (Chesnot/Getty Images)

Οι Μακρόν δεν ήθελαν να γράψει το βιβλίο, λέει η συγγραφέας και οι σύμβουλοι του προέδρου της τηλεφώνησαν και της ζήτησαν να το σταματήσει. Ενας σύμβουλος την αποκάλεσε «επικίνδυνη σαν νιτρογλυκερίνη».

Κάποια στιγμή μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος της απαγόρευσε να τον βλέπει, αλλά υποχώρησε όταν η Μπριζίτ αποδέχθηκε το γεγονός ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει. Η Πρώτη Κυρία είχε μία θυελλώδη συζήτηση μαζί της στο τηλέφωνο, λέγοντάς της ότι δεν θέλει να μιλούν για αυτούς και δεν θέλει να ξεγυμνωθεί η σχέση τους.

Η Τσακαλόφ είπε στην Telegraph ότι δεν βλέπει πια τους Μακρόν. Αναμένει βέβαια την αντίδρασή τους στο βιβλίο, στο οποίο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που δεν κατονομάζεται, λέει ότι ο πρόεδρος δεν έχει αυτοπεποίθηση και ότι έχει γύρω του άντρες χωρίς προσόντα.

Η συγγραφέας παραθέτει επίσης σφοδρή κριτική εναντίον του Μακρόν από έναν πρώην πρόεδρο, που σχεδόν σίγουρα είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν μέντοράς του και αισθάνεται προδομένος, καθώς ο μαθητής του ανέβηκε στην κορυφή σε βάρος του. «Δεν πιστεύει σε τίποτα και εγκατέλειψε στην τύχη του το κόμμα του La République en Marche (Εμπρός Δημοκρατία)», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Οσον αφορά τον δικό της ρόλο και γιατί πρόδωσε την πρώην φίλη της, Μπριζίτ Μακρόν, η Τσακαλόφ απαντά ότι είχε να διαλέξει ανάμεσα στην αφοσίωση και στην αλήθεια. «Διάλεξα την αλήθεια», λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...