525
Η αντιπαραβολή της παραλίας στο Μαρμάρι μεταξύ 2019 (επάνω) και 2020 σε καρέ από το πολύ εύστοχο βίντεο (δείτε το εντός του κειμένου) που ανέβασε στο YouTube ο ιστότοπος travelphoto.gr | travelphoto.gr

Στο Μαρμάρι τα δέντρα όταν δεν καίγονται… κόβονται

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 15:45
Η αντιπαραβολή της παραλίας στο Μαρμάρι μεταξύ 2019 (επάνω) και 2020 σε καρέ από το πολύ εύστοχο βίντεο (δείτε το εντός του κειμένου) που ανέβασε στο YouTube ο ιστότοπος travelphoto.gr
|travelphoto.gr

Στο Μαρμάρι τα δέντρα όταν δεν καίγονται… κόβονται

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2021, 15:45

Ήταν όαση δροσιάς και έγινε κρανίου τόπος. Είχε πράσινο και γέμισε τσιμέντο. Η ρέμβη με θέα θάλασσα δεν έχει ίσκιο πια. Κι εκεί που λείπει η απόλαυση, υπάρχει εργολάβος. Πάει καιρός τώρα, παραπάνω κι από χρόνος, που στο Μαρμάρι, στον δήμο Καρύστου, στη νότια Εύβοια, η «ανάπλαση» μέρους του δρόμου – παραλιακού μετώπου έχει γίνει μήλο της έριδος ανάμεσα σε κατοίκους, καταστηματάρχες και τους θεσμικούς φορείς που έχουν αναλάβει το έργο: την Περιφέρεια Ευβοίας που το χρηματοδοτεί, τον δήμο Καρύστου που έχει υλοποιήσει τη μελέτη, τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας, στη ζώνη του οποίου διενεργείται το έργο.

Το δια ταύτα είναι απλό: δεκάδες αρμυρίκια, δέντρα ολόκληρα που χάριζαν παχιά σκιά σε ντόπιους κι επισκέπτες κατακρεουργήθηκαν. Ξεστήθηκαν και τα 15 – 20 ξύλινα κιόσκια, με καρέκλες και τραπέζια, που υπήρχαν απέναντι από τα καταστήματα, και τα οποία μισθώνονταν από το 2000, από τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Εύβοιας. Οι υποσχέσεις έδωσαν και πήραν, αφού βάσει της μελέτης 50 δέντρα, μουριές για την ακρίβεια, με κορμό διαμέτρου 25 εκατοστών θα χάριζαν εκ νέου την πολυπόθητη αίσθηση καταφυγίου στον σκληρό ήλιο της ημέρας. Φευ…

«Τα αρμυρίκια που ξεριζώθηκαν δεν ήταν ξερά, ούτε άρρωστα», τονίζει στο Protagon πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Στη θέση τους, έχουν φυτευτεί 15 – 17 δέντρα, αντί για τα 50 της μελέτης. Είναι προφανές ότι ο εργολάβος κοιτάζει την ευκολία του…

Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον μελαγχολικό. Δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος στο σημείο της παρέμβασης μετά τις 10.00 το πρωί. «Κρανίου τόπος είναι», λέει η πηγή. «Πρέπει να φτάσει 9.οο το βράδυ, για να πει ότι δεν υποφέρει από τον ήλιο και τη ζέστη. Επιπλέον, εκεί όπου υπήρχαν τα κιόσκια, τα καταστήματα έχουν τοποθετήσει ομπρέλες, το καθένα τις δικές του, με το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι πλήρως αμφιλεγόμενο. Μιλάμε για ένα σημείο – βιτρίνα στο Μαρμάρι», προσθέτει.

Η ίδια πηγή κάνει λόγο για παραλιακό μέτωπο δυο ταχυτήτων, καθώς η ανάπλαση αφορά ένα τμήμα μόνο του παραλιακού δρόμου στο Μαρμάρι, ο οποίος έχει μήκος περίπου 1 χλμ. «Πρόκειται για το κομμάτι που βρίσκεται μπροστά σε εννέα καταστήματα, αφήνοντας αλώβητο το τοπίο μπροστά σε άλλα έξι – επτά μαγαζιά. Πολλοί καταστηματάρχες αντέδρασαν έντονα, αλλά ποιος μπορεί να επιμείνει στην άρνησή του όταν το δέλεαρ είναι η μελλοντική άδεια για ένα νέο κιόσκι;».

Το Protagon επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Οικονόμου, ο οποίος μάλλον «ξαφνιάστηκε» από το θέμα του ρεπορτάζ, αφού το έργο της ανάπλασης – όπως ισχυρίζεται – τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. «Υπάρχει μόνο μια μικρή μερίδα που είναι δυσαρεστημένη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ως ιδεολογία τους την αντίδραση.

Ο ίδιος δίνοντας το στίγμα του έργου, αμφισβήτησε ότι τα δέντρα που έχουν φυτευτεί είναι λιγοστά. «Λάθος! Έχουν μπει γύρω στα 100 δέντρα – μουριές και υπάρχει πρόβλεψη μελλοντική και για άλλα, καθώς και αλτάνες με παρτέρια, και κιόσκια με πράσινο. Η ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι του χρόνου τον Ιούνιο. Και η παράδοση του έργου είναι προϋπόθεση για να βγουν οι πολεοδομικές άδειες και να στηθούν νέα κιόσκια».

Μια και μόνη βόλτα, βεβαίως, αμφισβητεί «του λόγου το αληθές» του αντιδημάρχου. Μπέρδεψε τα μηδενικά ο άνθρωπος και τις μουριές με το τσιμέντο. Απογυμνωμένο το σημείο στέκει να κοιτά το απέναντι λιμάνι της Ραφήνας. Η σωτηρία μοιάζει μακρινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...