803
O Κωνσταντίνος Tζολάκης στην πιο μεγάλη νύχτα της μέχρι τώρα καριέρας του | ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Κωνσταντής Τζολάκης: Ο… Ντουκαντάμ από τα Χανιά

Sportscaster Sportscaster 19 Απριλίου 2024, 15:33
O Κωνσταντίνος Tζολάκης στην πιο μεγάλη νύχτα της μέχρι τώρα καριέρας του
|ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Κωνσταντής Τζολάκης: Ο… Ντουκαντάμ από τα Χανιά

Sportscaster Sportscaster 19 Απριλίου 2024, 15:33

Στο «Σουκρού Σαράτσογλου» είχε έρθει η ώρα των πέναλτι. Εκείνα τα αγωνιώδη λεπτά της αναμονής, λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία, οι αναρτήσεις οπαδών του Ολυμπιακού στα social media και στις live streaming πλατφόρμες που μετέδιδαν το μεγάλο παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης συμφωνούσαν όσο ποτέ άλλοτε: ο Μεντιλίμπαρ έπρεπε να παίξει αυτή τη «ρώσικη ρουλέτα» με γκολκίπερ τον Πασχαλάκη, που καθόταν στον πάγκο των αναπληρωματικών, κι όχι τον νεαρό και άπειρο Τζολάκη.

Λογικός ο προβληματισμός τους, όμως ο βάσκος προπονητής προτίμησε να εμπιστευθεί τον 21χρονο που ο ίδιος «τόλμησε» να καθιερώσει ως βασικό τερματοφύλακα. Ο Κωνσταντίνος (Κωνσταντής για τους φίλους του) Τζολάκης απέκρουσε τρεις από τις πέντε εκτελέσεις της Φενέρμπαχτσε: την πρώτη, του σπουδαίου τεχνίτη Τάντιτς, την τρίτη, του τοπικού ήρωα Ουντέρ, και την πέμπτη, του «σπεσιαλίστα» Μπονούτσι, ο οποίος είχε περάσει στον αγώνα μόνο και μόνο για να αναλάβει το πιο κρίσιμο πέναλτι των Τούρκων.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού τρέχουν να αγκαλιάσουν τον τερματοφύλακά τους που τους έδωσε μία σπουδαία πρόκριση

Θύμισε τον Χέλμουτ Ντουκαντάμ: τον ρουμάνο παλαίμαχο γκολκίπερ που τον Μάιο του 1986 είχε χαρίσει στη Στεάουα Βουκουρεστίου το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αποκρούοντας τέσσερα πέναλτι παικτών της Μπαρτσελόνα στον τελικό της Σεβίλλης.

Θα μπορούσε να έχει ισοφαρίσει αυτή τη θρυλική επίδοση που εδώ και 38 χρόνια παραμένει ανεπανάληπτη -παραλίγο να αποκρούσει και την εκτέλεση του Μπατσουαγί-, όμως αυτό αφορά μόνο τη στατιστική. Η Ιστορία έγραψε ότι ο Τζολάκης είναι ο ήρωας της πιο ένδοξης ευρωπαϊκής βραδιάς του 99χρονου Ολυμπιακού.

Απρόσμενος ήρωας. Μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν αναπληρωματικός και μετρούσε μόλις δυο συμμετοχές στο πρωτάθλημα, στα ματς με την Κηφισιά και τον Βόλο. Πολλοί θεωρούσαν το μέλλον του στο σύλλογο αβέβαιο, καθώς το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος της σεζόν. Του Πασχαλάκη έχει ανανεωθεί, με υψηλές αποδοχές, ενώ το δικό του, όχι. Ξαφνικά, στις 14 Μαρτίου η καλή του νεράιδα αποφάσισε να τον ανταμείψει για την υπομονή του. Οι ενοχλήσεις που ένιωσε ο Πασχαλάκης στον ώμο, του έδωσαν την ευκαιρία να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού στον αγώνα – ρεβάνς εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σερβία. Εκτοτε, δεν βγήκε ποτέ από την ενδεκάδα.

Το «ερυθρόλευκο» πάρτι στα αποδυτήρια

Ο θρυλικός Νίκος Σαργκάνης είχε προβλέψει την εξέλιξη του Τζολάκη σε ανύποπτο χρόνο. Το 2022, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SPORT24, είχε πει ότι με λίγη τύχη θα είναι ο μελλοντικός τερματοφύλακας της Εθνικής. Και ότι χρειάζεσαι ένα – δυο μεγάλα παιχνίδια για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Το ένα το έκανε χθες. Με μια εμφατική εμφάνιση, που ούτε ο ίδιος ο Σαργκάνης -το «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου- δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Στο παρελθόν είχε μαζέψει κάμποσα παράσημα. Τον Μάρτιο του 2020, σε ηλικία 17 ετών, τριών μηνών και 26 ημερών, έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που έχει αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ (ο Σα και ο Αλεν ήταν τραυματίες). Την ίδια χρονιά έπαιξε βασικός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ και κατέκτησε το τρόπαιο. Τον Ιούλιο του 2021, στο παιχνίδι με τη Νέφτσι Μπακού για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κατέρριψε ένα ρεκόρ που κρατούσε 53 χρόνια: έγινε ο μικρότερος σε ηλικία γκολκίπερ του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκό ματς. Αλλά, ανάμεσα σε αυτές τις σημαντικές στιγμές, τα κενά ήταν τεράστια.

Ποντένσε και Τζολάκης μετά την μεγάλη πρόκριση

Δεν απογοητεύθηκε, δεν πτοήθηκε όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού του «χρέωσαν» κάποιες αποτυχίες της ομάδας (όπως τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο του 2021) και δεν σταμάτησε να δουλεύει σκληρά. Δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του wonderkid. Και, παράλληλα με τον δρόμο που προσπαθούσε να βρει στο ποδόσφαιρο, κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά – είναι τεταρτοετής φοιτητής στην Οργάνωση Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ακολούθησε τη συμβουλή των γονιών του, που του έλεγαν πως την καριέρα στα γήπεδα δεν την έχει σίγουρη. Δεν την είχε, πράγματι. Μέχρι χθες, που δεκάδες σκάουτερ τον παρακολούθησαν στο «Σουκρού Σαράτσογλου» να λέει «όχι» στον Τάντιτς, τον Ουντέρ και τον Μπονούτσι.

Ο πατέρας του, φυσικοθεραπευτής, και η μητέρα του, παλιά αθλήτρια και προπονήτρια στίβου, τον «έσπρωξαν» στον αθλητισμό. Αρχικά στον κλασικό, κι έπειτα στο ποδόσφαιρο. Ηταν 12 ετών όταν τον έγραψαν στον τοπικό Πλατανιά (ο Τζολάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά). Τρία χρόνια μετά, το 2018, ο μικρός πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό έναντι 40.000 ευρώ. Δεν είχε κλείσει, ακόμη, τα 16.

Ηταν, ήδη, οπαδός των «ερυθρόλευκων». Παρακολουθούσε τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην τηλεόραση και, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευθεί, ονειρευόταν τη μέρα που θα βρισκόταν στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να δει την αγαπημένη του ομάδα από κοντά. Οτι θα γινόταν ο «Βενιαμίν» της γενιάς που θα κατόρθωνε να φτάσει στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης -και πρωταγωνιστής αυτού του άθλου-, ούτε που το φανταζόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...