826
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζει την αποθέωση από συμπαίκτες και κοινό | IntimeSports

Η πρόβα Εθνικής του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Sportscaster Sportscaster 10 Αυγούστου 2019, 13:01
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζει την αποθέωση από συμπαίκτες και κοινό
|IntimeSports

Η πρόβα Εθνικής του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Sportscaster Sportscaster 10 Αυγούστου 2019, 13:01

Επειτα από μόλις δύο εβδομάδες προπονήσεων η Εθνική αντιμετώπιζε την αδύναμη -και ελλιπή- Ουγγαρία. Τέτοια φιλικά ματς έχουν ενδιαφέρον μόνο για τους προπονητές, που θέλουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους στο παρκέ. Συγκεντρώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, μερικές εκατοντάδες θεατές – φανατικούς του μπάσκετ. Ο λόγος που το Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου «Δύο Αοράκια» γέμισε με 3.000 κόσμο -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- ήταν η επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τρία χρόνια μετά την τελευταία του επίσημη εμφάνιση με τη γαλανόλευκη φανέλα.

Ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ αποθεώθηκε κατά την παρουσίαση των ομάδων. Υστερα, στο παιχνίδι, χωρίς να πατήσει υπερβολικά το γκάζι (τον είχε ταλαιπωρήσει κι αυτή η γαστρεντερίτιδα…), χάρισε στο κοινό μερικές από τις απίθανες ενέργειές του, που τον ανέβασαν στην παγκόσμια κορυφή του μπάσκετ και τον έκαναν ξακουστό σε όλη τη Γη. Κάποιες στιγμές έδινε την εντύπωση πως παίζει απέναντι σε εφήβους, με τα… αεροπλανικά του, τα «καρφώματα», και μια «τάπα» πάνω στον Γκόλομαν, που έστειλε την μπάλα πέντε μέτρα μακριά! Ηταν το πρώτο του χάι-λάιτ στη δεύτερη καριέρα του με το εθνόσημο. Η οποία -γερός να ‘ναι- δεν θα έχει καμία σχέση με την πρώτη.

Οι Ούγγροι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Γιάννη

Ο Γιάννης του 2015 και του 2016 αναζητούσε, ακόμη, τρόπους για να αξιοποιήσει το τεράστιο ταλέντο του. Πνίγηκε στην αγωνία του να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες και να προσφέρει στη χώρα που αγαπά. Ο Γιάννης του 2019 είναι ο MVP του ΝΒΑ. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ομάδας που έφτασε δύο νίκες μακριά από τους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος, ώριμος, έμπειρος, γεμάτος αυτοπεποίθηση. Ετοιμος να σηκώσει την Εθνική στις πλάτες του.

Στην πρόβα της Κρήτης πέτυχε 19 πόντους (5/7 δίποντα και 9/10 βολές), μάζεψε οκτώ ριμπάουντ και μοίασε μια ασίστ, σε 22 λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον, φόρτωσε τους αντιπάλους του με φάουλ. Αγωνίστηκε ως «τεσσάρι» και «πεντάρι», όμως η πρόθεση του κόουτς Σκουρτόπουλου να αφήσει το… θηρίο ελεύθερο, ήταν εμφανής. Ο «Greek Freak» πήρε πρωτοβουλίες, και οι συμπαίκτες του δεν έδειξαν να έχουν πρόβλημα με αυτό. Ισα – ίσα, που έκαναν τα πάντα για να διευκολύνουν το παιχνίδι του. Ολοι αντιλαμβάνονται -και σέβονται- το μπασκετικό του μέγεθος. Αλλά κι εκείνος, δεν είναι… Χάρντεν. Παίζει ομαδικά, και δεν «το παίζει» πριμαντόνα. Το τόνισε και ο Αντώνης Κόνιαρης στην κάμερα της ΕΡΤ μετά τον αγώνα: «Νομίζεις ότι θα μιλήσεις στον MVP και μιλάς σε ένα παιδί σαν όλα τα άλλα».

Ο Νικ Καλάθης είναι φυσικά ένα χρήσιμο γρανάζι της ομάδας

Με τον Γιάννη στη σύνθεσή της η Εθνική θα είναι «άλλη» ομάδα. Θα είναι λάθος, όμως, να γίνει «η Εθνική του Γιάννη». Διότι κανένας παίκτης, ακόμη και ο Αντετοκούνμπο, δεν μπορεί να κερδίσει, μόνος του, ένα αμφίρροπο παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, όλοι οι αντίπαλοι θα πέφτουν πάνω του για να του φράξουν το δρόμο προς το καλάθι τους. Το διαπιστώσαμε και χθες. Σε φιλικό ματς «της πλάκας», οι Ούγγροι του έκαναν οκτώ φάουλ σε 22 λεπτά. Αυτοί που στο φινάλε τού ζητούσαν αυτόγραφα! Ο Ζόλταν Περλ, μάλιστα, μετά το ματς τον περίμενε στο παρκέ για να βγει μαζί του φωτογραφία. Πρωτοφανές σκηνικό, που υπογραμμίζει πόσο τυχεροί είμαστε που θα παίξει για εμάς.

Στο διαγώνισμα «ελευθερώστε τον Γιάννη», η Εθνική πήρε χαμηλό βαθμό. Τελείωσε το ματς με μόλις 5/23 τρίποντα (21,7%). Με τέτοια ποσοστά στα σουτ από την περιφέρεια, δεν θα ανοίξουν οι αντίπαλες άμυνες. Ο «Greek Freak» δεν θα βρει τους χώρους που χρειάζεται για να καλπάσει στο παρκέ και να οργιάσει στη ρακέτα. Βεβαίως, στη χθεσινή δοκιμή, οι δύο διεθνείς μας που κάνουν αυτή τη δουλειά καλύτερα από τον καθέναν, ο Καλάθης και ο Σλούκας, έπαιξαν μαζί μόλις για τέσσερα λεπτά. Στα επίσημα ματς δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δεν είναι «χθεσινός». Γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν πως οι επιτυχημένοι αντιπερισπασμοί, που θα χαλαρώσουν τη φρούρηση του Αντετοκούνμπο, είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο.

Τα τρία αδέρφια Αντετοκούνμπο στον πάγκο της Εθνικής

Η Ουγγαρία, την οποία νικήσαμε 83-59, δεν έχει καμία σχέση -ως μέγεθος- με τις ομάδες που θα βρούμε απέναντί μας στην Κίνα, στα κρίσιμα ματς που θα καθορίσουν την πορεία μας στο Μουντομπάσκετ. Ούτε, βεβαίως, το Ιράν: ο επόμενος αντίπαλός μας (Κυριακή, 19:15) στο δεύτερο ματς για το διεθνές τουρνουά «Aegean Cup», που διεξάγεται στην Κρήτη. Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούμε να βγάλουμε στο τουρνουά «Ακρόπολις – Eurobank» (16-18 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ), όπου θα αντιμετωπίσουμε την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Για την ώρα, ας κρατήσουμε την πρώτη εντύπωση: πως αυτή η Εθνική έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι η πιο αθλητική εκδοχή της ever. Διαθέτει ύψος, γερά κορμιά και ταχύτητα. Δύο δημιουργούς από την κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας (Καλάθης, Σλούκας). Δύο σπουδαίους παίκτες στο post (Μπουρούσης, Πρίντεζης). Πολύτιμους ρολίστες (Παπανικολάου, Παπαπέτρου). Ενα «φαινόμενο» του ΝΒΑ (Γιάννης Αντετοκούνμπο). Μα, πάνω απ’ όλα, παίκτες που «γουστάρουν» να γίνουν οι πρωταγωνιστές της επιστροφής στις επιτυχίες. Αρκεί να μην πιστέψουμε πως, με τέτοια ομάδα, ο θρίαμβος είναι δεδομένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...