607
Μέχρι και οι Αϊ-Βασίληδες φορούν μάσκα σε κηροποιείο της Θεσσαλονίκης | REUTERS/Alexandros Avramidis

Σπαζοκεφαλιά τα φετινά Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 08:10
Μέχρι και οι Αϊ-Βασίληδες φορούν μάσκα σε κηροποιείο της Θεσσαλονίκης
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Σπαζοκεφαλιά τα φετινά Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 08:10

Σημαντικές αποφάσεις για τη δημόσια υγεία, την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών τους καλούνται να πάρουν σύντομα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς τα Χριστούγεννα δεν είναι μακριά και τα lockdowns του δεύτερου κύματος του κορονοϊού καλά κρατούν στις περισσότερες χώρες.

«Τεράστιο πονοκέφαλο» αποκάλεσε τη σπαζοκεφαλιά των Χριστουγέννων γάλλος υπουργός, για την επιλογή ανάμεσα στην απαγόρευση των οικογενειακών συγκεντρώσεων και το ιατρικό επείγον της υπόθεσης, κάτι που οι Αμερικανοί έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν την ερχόμενη Πέμπτη, με την Ημέρα των Ευχαριστιών, και οι εκεί αρχές ζητούν από τον κόσμο να μην ταξιδέψει.

Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη πει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αργότερα για τις γιορτές, αλλά σίγουρα οι φετινές δεν θα είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τα πάρτι και οι μεγάλες συναθροίσεις έτσι κι αλλιώς θα απαγορεύονται. Τα εστιατόρια αμφίβολο να ανοίξουν πριν από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ άγνωστο τι θα γίνει με τις εκκλησίες.

Τουλάχιστον τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα πωλούνται από σήμερα, για να χαρίσουν μία νότα γιορτής στον κόσμο.

Γάλλοι αγρότες ετοιμάζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Σε μία δημοσκόπηση, οι Γάλλοι φέρεται να είναι πρόθυμοι να μην πάνε επίσκεψη σε συγγενείς αυτά τα Χριστούγεννα ή να κάνουν πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις σε σπίτια. Σε ποσοστό 70% δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν νέους περιορισμούς έως την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Δεν θα έχουμε μεγάλους γάμους, γενέθλια, πάρτι, ούτε τον Δεκέμβριο ούτε άλλη στιγμή αυτό τον χειμώνα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Μικρή η κίνηση λόγω lockdown στη Βιέννη, την αδιαμφισβήτητη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Κάποιες πατροπαράδοτες χριστουγεννιάτικες αγορές ήδη ακυρώθηκαν, ενώ άλλες σχεδιάζουν μία περιορισμένη εκδοχή με αυστηρά μέτρα.

Στην Ολλανδία, απαγορεύθηκαν ήδη τα φαντασμογικά πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς για να μη συγκεντρώσουν πλήθη, κάτι που το σκέφτονται και οι Γερμανοί.

Στην Ισπανία, εφαρμόζεται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και σε άλλες χώρες, ενώ ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει συνάντηση των ειδικών για τα μέτρα των εορτών.

«Νομίζω όλοι ξέρουμε ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης εξετάζουν το ενδεχόμενο διενέργειας μαζικών τεστ σε φαρμακεία της πόλης πριν και μετά τις γιορτές, για να επιτρέψουν στον κόσμο να βρεθεί σε σπίτια, όμως η κυβέρνηση δεν θα το εγκρίνει.

Στην Καταλονία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να ανοίγουν τα μπαρ και τα εστιατόρια, που έχουν κλείσει εδώ και ένα μήνα. Οι οικογένειες θα μπορούν να βρίσκονται σε ομάδες των 10 ατόμων από τις 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας 10 μ.μ. – 6 π.μ. και τον νέο χρόνο.

Στην Ιταλία, όπου οι νεκροί ξεπερνούν πάλι τους 700 καθημερινά, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι θα αλλάξει εφέτος ο καθιερωμένος και παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

«Πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητες, διότι διαφορετικά οι μολύνσεις θα αυξηθούν και πάλι εντυπωσιακά», δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «αν υπάρξουν υπερβολικές κοινωνικές επαφές, τον Ιανουάριο θα αυξηθούν τα περιστατικά, με περισσότερους θανάτους, νεκρούς και πίεση στις ΜΕΘ της χώρας. Κάτι που η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «χρειάζεται περιορισμός των κοσμικών δραστηριοτήτων, αν και οι πολίτες θα μπορέσουν, πιθανότατα, να ανταλλάξουν δώρα, ώστε να επιτραπεί και στην οικονομία της χώρας να ανασάνει και πάλι».

Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου και του Τορίνο έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να χαλαρώσουν, πιθανώς στο τέλος του μηνός, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του lockdown που τους έχει επιβληθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...