213
Το ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης. Ο κοσμήτορας δήλωσε πως για ό,τι συνέβη έφταιγε η... κακιά ώρα | Shutterstock

Σουηδία: Χαλασμένος καταψύκτης κατέστρεψε ιατρικά δείγματα αξίας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 19:03
Το ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης. Ο κοσμήτορας δήλωσε πως για ό,τι συνέβη έφταιγε η... κακιά ώρα
|Shutterstock

Σουηδία: Χαλασμένος καταψύκτης κατέστρεψε ιατρικά δείγματα αξίας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 19:03

Στο ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet της Στοκχόλμης, όπου συνέρχεται και η επιτροπή για το Νομπέλ Ιατρικής, έγινε μεγάλη ζημιά: δείγματα επιστημονικής έρευνας που είχαν συλλεγεί εδώ και δεκαετίες καταστράφηκαν όταν ένας καταψύκτης χάλασε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα εν λόγω δείγματα ήταν αποθηκευμένα σε δεξαμενές ψυχόμενες με υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία μείον 190 βαθμών Κελσίου.

Το συμβάν έλαβε χώρα μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου, όταν υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές. Αν και αυτές οι δεξαμενές μπορούν να μην τροφοδοτούνται επί τετραήμερο, η βλάβη διήρκεσε πέντε ημέρες και έτσι επήλθε η καταστροφή των δειγμάτων, τα οποία ανήκαν σε διάφορα ιδρύματα.

Ο κοσμήτορας δήλωσε ότι το τάιμινγκ έφταιγε για ό,τι συνέβη.

Ορισμένα από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν είναι περί τα 500 εκατ. κορώνες, όπως έγραψε ο Guardian. Ο κοσμήτορας είπε και ότι οι πλέον ζημιωθέντες ερευνητές είναι όσοι ασχολούνται με τη λευχαιμία και είχαν συλλέξει δείγματα από ασθενείς σε βάθος 30ετίας.

Φυσικά, επελήφθη η αστυνομία, αλλά έχει αρχίσει και εσωτερική έρευνα στο πανεπιστήμιο – αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στην υποψία δολιοφθοράς. Αν υπάρχει κάποιο θετικό στην ιστορία, αυτό αφορά το ανεπηρέαστο της θεραπείας των σημερινών ασθενών, διότι όλα τα κατεστραμμένα δείγματα ήταν αποκλειστικώς για έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...