312
Η Μαγκνταλένα Αντερσον στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Τρίτη | REUTERS/Johanna Geron

Σουηδία: Θα λύσουμε τις παρεξηγήσεις με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 16:51
Η Μαγκνταλένα Αντερσον στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Τρίτη
|REUTERS/Johanna Geron

Σουηδία: Θα λύσουμε τις παρεξηγήσεις με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 16:51

Η Στοκχόλμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε σχετικά, την Τετάρτη: «Προσμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Τις απαντήσεις μας σε αιτήματα και επίσης σε ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία και επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν», τόνισε η Αντερσον.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητές τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Αγκυρα, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν ζητά επίσης, να ανακαλέσουν οι δύο χώρες την απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Τουρκία: Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε δηλώσει σε φινλανδική εφημερίδα, ότι η Φινλανδία πρέπει να σταματήσει «να προστατεύει» οργάνωση που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, αν θέλει η Αγκυρα να την δεχθεί στο NATO.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Φινλανδία δεν καταλαβαίνει την Τουρκία. Η Φινλανδία αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Φινλανδίας, την Helsingin Sanomat.

Οι δηλώσεις του Αλτούν απηχούν τα λεγόμενα του επικεφαλής συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στον αμερικανό ομόλογό του. Ο Καλίν κάλεσε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να «λάβουν συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

«Εν τέλει η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι πιο σημαντικό, η ένταξη στο NATO ή η προστασία των οργανώσεων αυτού του είδους», σημείωσε ο Αλτούν στις δηλώσεις που έκανε στην φινλανδική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...