309
Ο Ούλοφ Πάλμε την εποχή που ήταν ο πιο λαμπερός ηγέτης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας | socialdemokraterna.se Πηγή: Protagon.gr

Σουηδία: Κοντά στη διαλεύκανση (ή το κλείσιμο) της δολοφονίας του Πάλμε

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 19:00
Ο Ούλοφ Πάλμε την εποχή που ήταν ο πιο λαμπερός ηγέτης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας
|socialdemokraterna.se Πηγή: Protagon.gr

Σουηδία: Κοντά στη διαλεύκανση (ή το κλείσιμο) της δολοφονίας του Πάλμε

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 19:00

Οριστικό τέλος στο αίνιγμα της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986 ενδέχεται να δώσει η Σουηδία, καθώς ο επικεφαλής των ερευνών τόνισε ότι βρίσκεται κοντά είτε στην άσκηση διώξεων ή στο τελειωτικό κλείσιμο της υπόθεσης, λόγω του θανάτου του υπόπτου.

«Πλέον εργαζόμαστε σε οδούς που είναι πολύ ενδιαφέρουσες και στόχος μου είναι μέσα στο πρώτο μισό του 2020 να είμαστε σε θέση να λάβουμε μια απόφαση για το εάν θα πρέπει να ασκήσουμε διώξεις», τόνισε ο Κρίστερ Πέτερσον, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Και όπως πρόσθεσε, «εξακολουθώ να αισθάνομαι βέβαιος ότι θα είμαστε ικανοί να παρουσιάσουμε τι έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Τι συνέβη τη στιγμή της δολοφονίας και ποιος ήταν υπεύθυνος».

Ωστόσο, ο επικεφαλής εξήγησε ότι η έρευνα ενδέχεται να κλείσει χωρίς να ασκηθούν διώξεις. Αυτό θα συμβεί εάν αποδειχθεί πως ο ύποπτος για τη δολοφονία του Πάλμε έχει αποβιώσει.

Οι δηλώσεις αμέσως πυροδότησαν νέες εικασίες σχετικά με την ταυτότητα του υπόπτου, αλλά και νέες αμφιβολίες για το εάν όντως ο Πέτερσεν κατόρθωσε, έπειτα από τόσα χρόνια, να ανασύρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία. Οπως το όπλο της δολοφονίας, που ποτέ δεν βρέθηκε.

Αν και έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες, το σοκ της δολοφονίας παραμένει ισχυρό. Ενας άνθρωπος που περπατούσε σχεδόν χωρίς προστασία, δολοφονήθηκε εν μέση οδώ κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες, από πρόσωπο που δεν έχει εντοπιστεί, παρά τις επίμονες έρευνες.

Η συνωμοσιολογία που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ενέπλεξε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι τους κούρδους αυτονομιστές και από τις μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Αφρικής μέχρι τη μυστική αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας.

Μόνος ύποπτος στην υπόθεση υπήρξε ένας μικροεγκληματίας ονόματι Κρίστερ Πέτερσον (σχεδόν συνονόματος του βασικού ερευνητή), που ταίριαζε στην περιγραφή του δολοφόνου.

Αρχικά καταδικάστηκε το 1989 για τη δολοφονία, αλλά απαλλάχθηκε κατόπιν για λανθασμένη αναγνώρισή του στην έφεση που άσκησε. Η εικόνα του να επιστρέφει σπίτι του με ένα μπουκάλι βότκα κι ένα Bailys έχει μείνει θρυλική στη Σουηδία. Ο Πέτερσον πέθανε το 2004.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...