563
Η Ελιν Ερσον κατάφερε να σταματήσει την απέλαση ενός Αφγανού από τη Σουηδία | Youtube

Σουηδία: Πώς μια φοιτήτρια απέτρεψε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 15:20
Η Ελιν Ερσον κατάφερε να σταματήσει την απέλαση ενός Αφγανού από τη Σουηδία
|Youtube

Σουηδία: Πώς μια φοιτήτρια απέτρεψε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 15:20

Μια ακτιβίστρια επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και εμπόδισε την απέλαση ενός Αφγανού αρνούμενη να καθίσει στη θέση της μέχρι να απομακρυνθεί ο άνδρας από το αεροπλάνο.

Η Ελιν Ερσον, η οποία στη σελίδα της στο Facebook αναφέρει ότι είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, αγόρασε ένα εισιτήριο για την πτήση από το Γκέτεμποργκ προς την Τουρκία, όταν με άλλους ακτιβιστές ανακάλυψαν ότι ακόμη ένας Αφγανός επρόκειτο να απελαθεί από τη Σουηδία.

Μόλις μπήκε στο αεροπλάνο, η Ερσον άρχισε να μεταδίδει τη διαμαρτυρία της στα αγγλικά. Μάλιστα το βίντεο που ανέβασε δέχτηκε πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέψεις την Τρίτη, γράφει Guardian. Αντιμετωπίζοντας τόσο τη συμπάθεια όσο και την εχθρότητα των επιβατών, είναι φανερό ότι η νεαρή γυναίκα αγωνίζεται να κρατήσει την ψυχραιμία της.

«Δεν θέλω να αφαιρεθεί η ζωή ενός ανθρώπου μόνο και μόνο επειδή δεν θέλετε να χάσετε την πτήση σας», ακούγεται να λέει, «Δεν πρόκειται να καθίσω μέχρι το άτομο αυτό να βγει από το αεροπλάνο».

Όταν η αεροσυνοδός της ζητάει να σταματήσει τη μαγνητοσκόπηση, λέει: «Κάνω ό,τι μπορώ για να σώσω τη ζωή ενός ανθρώπου. Όσο ένας επιβάτης στέκεται όρθιος, ο πιλότος δεν μπορεί να απογειωθεί. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να σταματήσω την απέλαση, και μετά θα συμμορφωθώ με τους κανόνες εδώ. Όλα αυτά είναι απολύτως νόμιμα και δεν έχω διαπράξει έγκλημα».

Όταν ένας θυμωμένος επιβάτης, ο οποίος φαίνεται να είναι Άγγλος, προσπαθεί να αρπάξει το τηλέφωνό της, του λέει: «Τι είναι πιο σημαντικό, μια ζωή ή ο χρόνος σας;… Θέλω να κατεβεί από το αεροπλάνο επειδή δεν είναι ασφαλής στο Αφγανιστάν. Προσπαθώ να αλλάξω τους κανόνες της χώρας μου, δεν μ’ αρέσουν. Δεν είναι σωστό να στέλνεις ανθρώπους στην κόλαση».

Οι Αρχές του αεροδρομίου αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν βία για να απομακρύνουν την Ερσον, και οι επιβάτες έσπευσαν να χειροκροτήσουν όταν ο Αφγανός απομακρύνθηκε τελικά από το αεροπλάνο. Η «Swedavia», η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Landvetter» στο Γκέτεμποργκ, επιβεβαίωσε ότι ένας Αφγανός αιτών άσυλο και τρία άτομα ασφαλείας εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, ακολουθούμενοι από την ακτιβίστρια.

Η διαμαρτυρία της Ελιν Ερσον σκιαγραφεί την αντίθεση των Σουηδών στο σκληρό καθεστώς χορήγησης ασύλου στη χώρα τους. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις απελάσεις των αιτούντων άσυλο, καθώς η Σουηδία οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τη μετανάστευση και το άσυλο να κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία, και το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» να εμφανίζεται ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό το μήνα απελευθερώθηκε από μια πτήση ακόμη ένας αφγανός κρατούμενος πριν φύγει από το Γκέτεμποργκ αφού άρχισε να διαμαρτύρεται δυνατά μόλις επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο.

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε ένα ξενοδοχείο στην Καμπούλ τον Ιανουάριο, όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα και μια εβδομάδα αργότερα άλλη μια βομβιστική επίθεση με περισσότερους από 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, η Σουηδία σταμάτησε για ένα διάστημα τις απελάσεις στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι η χώρα είναι ασφαλής για τους αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις απέλασης θα παραδοθούν στην αστυνομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου που έχουν συσσωρευθεί από το 2015 που 163.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία.

Εκτοτε η Σουηδία έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την είσοδο προσφύγων στη χώρα και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που έπρεπε να απελαθεί τη Δευτέρα εξαφανίστηκε, αλλά η Deutsche Welle έγραψε ότι είναι ακόμα υπό κράτηση και θα απελαθεί αργότερα.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Geplaatst door Elin Ersson op Maandag 23 juli 2018

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...