1760
H Ξένια Μπουζαρανίδου στις δηλώσεις της την Παρασκευή στο Μega | YouTube

Σεξουαλική κακοποίηση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας: «Πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να μη μιλήσω»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 11:42
H Ξένια Μπουζαρανίδου στις δηλώσεις της την Παρασκευή στο Μega
|YouTube

Σεξουαλική κακοποίηση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας: «Πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να μη μιλήσω»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 11:42

Στη συζήτηση της 25ης Φεβρουαρίου στη Βουλή για το «ξύπνημα» του ελληνικού #ΜeToo, o Aλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό για λαθροχειρία των καταγγελιών Μπεκατώρου που έδωσαν το έναυσμα –και το θάρρος– να βγουν να μιλήσουν και άλλες γυναίκες-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είδε» απόπειρα «καπελώματος» του κινήματος ΜeToo από την κυβέρνηση και μίλησε για απουσία στοιχειώδους αυτοκριτικής.

Ολα αυτά, όμως, ενώ είχαν «ξεχαστεί», προφανώς, από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι προσπάθειές του να «κουκουλωθεί» μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, με πρωταγωνιστή τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα –και «εκλεκτού» του καθεστώτος Μαδούρο– Φράνκλιν Γκονζάλες και θύματα πέντε γυναίκες, εργαζόμενες της πρεσβείας.

Σήμερα, μία από τις πέντε γυναίκες που βρήκε τη δύναμη να κινηθεί νομικά για όσα πέρασε στα χέρια του διπλωμάτη του Μαδούρο –και μάλιστα δικαιώθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη– η Ξένια Μπουζαρανίδου, καταγγέλλει τις παρεμβάσεις που είχε δεχθεί τότε από συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «μαζευτεί» άρον άρον η υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την περίοδο της «δράσης» του Φράνκλιν Γκονζάλες, είχε μάλιστα παρέμβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης και να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Ο λόγος; Προφανώς να μην τρωθεί το προφίλ του βενεζουελάνου προέδρου με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις από τότε (και στη συνέχεια επί διακυβέρνησης τη Πρώτης Φοράς Αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά», κατήγγειλε ανοικτά μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Μega η κυρία Μπουζαρανίδου, η οποία υπήρξε εργαζόμενη ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την οικία του πρέσβη.

«Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας ήταν πολύ καλές. Ηταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ηταν Φεβρουάριος του 2013 όταν ο κ. Τσίπρας έστελνε απόρρητη επιστολή προς τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο, αφού του ευχόταν καλή επιτυχία για τις εκλογές της 14ης Απριλίου, προειδοποιούσε ότι «το θέμα (του πρέσβη) θα το χρησιμοποιήσουν τα μέσα συστημικής επικοινωνίας στο μέγιστο, για να επιτεθούν στην Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα…».

«Μέχρι στιγμής», διαβεβαίωνε τότε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα». Και την ίδια «πολιτική ωριμότητα» φαίνεται ότι ζήτησε και στέλεχος της Κουμουνδούρου από το ίδιο το θύμα.

Εχοντας χάσει και τη δουλειά της, η κυρία Μπουζαρανίδου βρήκε το σθένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά δικαιώθηκε, με την απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο να παραμένει ανεκτέλεστη από τις 5 Μαρτίου 2019.

«Τον Μάρτιο του 2019 δικαιώθηκα. Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 έστειλα και επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Σήμερα βλέπω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα να μιλούν για δικαίωση των θυμάτων από σεξουαλικές επιθέσεις και κάθε μορφή βίας. Ζούμε την απόλυτη υποκρισία», σχολίασε σε δηλώσεις της στο «Εθνος» με αφορμή την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση της 25ης Φεβρουαρίου στη Βουλή για το ελληνικό MeToo.

«Πρέπει να υπογράψει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Πάγια τακτική του ελληνικού υπ. Εξωτερικών είναι να μην υπογράφει υποθέσεις που στρέφονται κατά ξένων διπλωματικών αποστολών. Έχω στείλει επιστολή και στον Πρωθυπουργό, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση», όμως, υπογραμμίζει. «με δικαιώνει πανηγυρικά. Λέει ότι απολύθηκα λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που υπέστην. Επιδικάζει μια ηθική βλάβη, κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απόλυση».

«Εξοργίστηκα και βγήκα να μιλήσω», λέει για την απόφασή της να μιλήσει δημόσια για τη δική της περιπέτεια. «Ακούγοντας να μιλάνε για το θέμα τους πολιτικούς, χρησιμοποίησαν και τη δική μου υπόθεση. Απλά υποκρίνονταν. Υπέστην μια κακοποίηση, έκανα καταγγελία. Έγινε δικαστήριο, δικαιώθηκα. Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου. Και εξοργίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς μας να λένε “βγείτε και μιλήστε”. Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;» διερωτάται με αγανάκτηση και καταλογίζει ρεσιτάλ υποκρισίας τόσο στον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στον Πρωθυπουργό, καθώς η απόφαση υπέρ της δεν εκτελείται.

«Ακουσα προσεκτικά τα λόγια του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εξουσιαστικής και σεξουαλικής βίας και αντί να με ανακουφίσουν, με θύμωσαν και με πόνεσαν. Εδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας. Μου ξύπνησαν μνήμες. “Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε” είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, ενθαρρύνοντας και άλλες γυναίκες να κάνουν αποκαλύψεις και καταγγελίες όσες και όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και λοιπόν; Τι θα αλλάξει εάν μιλήσουν; Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα και το πλήρωσα ακριβά εγώ και τα ανήλικα παιδιά μου; Να σας πω τι άλλαξε; Έχασα τη δουλειά μου. Πέρασα μαύρα χρόνια με πολλές δυσκολίες, ψυχολογική πίεση και στερήσεις για μένα και τις δύο μου κόρες. Ζούσαμε πέντε άτομα με τη σύνταξη του πατέρα μου 550 ευρώ. Ζήτησα δανεικά για να φέρω εις πέρας έναν δικαστικό αγώνα που με δικαίωσε τον Μάρτιο του 2019 και εδώ και δύο χρόνια δεν μπορώ να αποζημιωθώ. Με κάνουν να αναρωτιέμαι εάν έκανα καλά που ακολούθησα αυτό τον δρόμο… Συνεχίζω να ζω το παράλογο…»,  καταγγέλλει η κυρία Μπουζαρανίδου στη συνέντευξή της στο «Εθνος».

Μετά τα όσα πέρασε στα χέρια του πρεσβευτή του Μαδούρο, η Ξένια Μπουζαρανίδου απολύθηκε τελικά στις 3 Νοεμβρίου 2015. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ», περιγράφει, «πώς χωρίς τη θέληση μου και χωρίς να κριθώ για την επαγγελματική μου επάρκεια βρέθηκα χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα για να ανήλικα παιδιά μου και εγκλωβισμένη μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτικών συνθηκών. Φανταστείτε όλα αυτά και να πρέπει να ξεκινήσω και δικαστικό αγώνα κόντρα σε μία κυβέρνηση όπως αυτή της Βενεζουέλας. Ήμουν μόνη μου. Και σήμερα, μετά από όλα αυτά, πάλι μόνη μου νιώθω και αυτό με πονάει και με εξοργίζει».

«Θέλουν να αλλάξουν νόμους, να τους κάνουν πιο αυστηρούς. Νόμοι υπάρχουν, αρκεί να τους σεβόμαστε και να τους εκτελούμε. Εγώ μετά από όλα αυτά πως θέλετε να αισθάνομαι; Να σας απαντήσω: Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση γιατί η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της αλλά αισθάνομαι απογοήτευση, αγωνία και αγανάκτηση γιατί διαπιστώνω πως οι κυβερνήσεις της πατρίδας μου δεν έχουν βούληση να εφαρμόσουν δικαστικές αποφάσεις ξεκάθαρης εργατικής διαφοράς. Σημειώστε επίσης πως για τον εφιάλτη που έζησα και για το διασυρμό που βίωσα δεν λογοδότησε ποτέ κανείς και δεν μπορώ και να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Και μετά από όλα αυτά περιμένω μία ελληνική κυβέρνηση να με δικαιώσει. Δεν θα ησυχάσω εάν δεν δικαιωθώ. Δεν θα κάνω πίσω και τώρα που κάνω την αρχή δεν θα σταματήσω να μιλάω για όλα αυτά που βίωσα και που για πάντα σημάδεψαν τη ζωή μου», καταλήγει.

«Μου έσκισε τα ρούχα να με βιάσει»

Η Ξένια Μπουζαρανίδου προσελήφθη το 2011 από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ως σεφ. Ο «εφιάλτης» της άρχισε το 2012 όταν στη θέση του απελθόντος πρέσβη Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο (γιατρός στο επάγγελμα, με πλούσιο διπλωματικό έργο) ήρθε ο Φράνκλιν Γκονζάλες – πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νικολάς Μαδούρο. Η «φήμη» του προηγείτο: μιλούσαν για έναν άνθρωπο χωρίς ηθικούς φραγμούς, που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ουρουγουάη όταν παρενόχλησε σεξουαλικά την ανιψιά του προέδρου της χώρας. Ερχόταν από τη θητεία του στην Ουκρανία, όπου και εκεί είχε ανάλογη «δράση».

«Από τις πρώτες μέρες που μπήκε στην πρεσβεία ο νέος πρέσβης Φράνκλιν Γκονζάλες, τα πάντα άλλαξαν. Όλοι φοβόμασταν. Εγώ είχα την ατυχία να βρίσκομαι σχεδόν πάντα μόνη μου στην κουζίνα και να αφιερώνω πολλές ώρες στην προετοιμασία των φαγητών, αλλά και των επίσημων γευμάτων, δείπνων των εκδηλώσεων πρωτοκόλλου. Ο Φράνκλιν έκανε συνεχώς χειρονομίες και μιλούσε πρόστυχα. Η κόλασή μου είχε ξεκινήσει. Ημουν απελπισμένη. Ηλπιζα να γίνει ένα θαύμα και να σταματήσει όλο αυτό που βίωνα. Εβλεπα όμως ότι δεν είχε ηθικούς φραγμούς», περιγράφει η Ξένια Μπουζαρανίδου και συμπληρώνει: «Θα έλεγα με σιγουριά πως ήταν μία κλινική περίπτωση αρρωστημένου ανθρώπου. Φυσικά δεν τολμούσα καν να μιλήσω στην αρχή, γιατί φοβόμουν για τη δουλειά μου, την οποία είχα μεγάλη ανάγκη για να ζήσω τα παιδιά μου…».

Στη συνέντευξή  της στο «Εθνος» διηγείται δύο σοκαριστικά επεισόδια:

«Ένα πρωί ετοίμαζα φαγητά στην κουζίνα και ήρθε με το εσώρουχο του. Μου ζήτησε να πάω αμέσως στο δωμάτιό του. Νόμιζα πως κάτι συνέβη. Γνώριζα πως στο σπίτι βρισκόταν και η αδελφή του και έτσι δεν πήγε ο νους μου στο κακό. Όταν μπήκα στο δωμάτιο, μου έκανε επίθεση, με έπιασε με βία από το στήθος και τον λαιμό. Με τράβαγε, μου έσκισε τα ρούχα και επιχείρησε να με βιάσει. Φώναζα δυνατά. Ένιωθα πως σταμάτησε ο χρόνος. Δεν ξέρω από πού και πώς εμφανίστηκε ξαφνικά η αδελφή του, που κυριολεκτικά με γλίτωσε από τα χέρια του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Έκλαιγα και ντρεπόμουν. Έχασα την αυτοεκτίμηση μου. Ένιωθα συνένοχη, χωρίς να έχω κάνει το παραμικρό. Φοβόμουν, ήξερα πως εάν μιλούσα θα έχανα τη δουλειά μου».

«Ημουν πάλι στην κουζίνα και μου επιτέθηκε. Είχε στύση. Με άρπαξε από πίσω με μανία. Φώναζα σε βοήθεια. Έγινε πάλι χαμός μέσα στην κουζίνα, μέχρι που ο οδηγός της πρεσβείας άκουσε τις φωνές μου και ήρθε και με έσωσε από τα χέρια του. Τότε αποφάσισα να καταγγείλω τα όσα βίωνα. Διαπίστωσα πως ανάλογες επιθέσεις είχε κάνει σε άλλες τέσσερις εργαζόμενες της πρεσβείας. Ο κύριος αυτός, σας είπα πως ήταν μία κλινική περίπτωση. Μάλιστα δεν θα ξεχάσω ποτέ πως την κατάκοιτη μητέρα του τη φιλούσε στο στόμα… Τι να σας πω. Βίωσα απίστευτες καταστάσεις που ντρέπομαι και να τις αναφέρω. Δεν περίμενα πως θα ζούσα τέτοιες καταστάσεις. Τότε ήταν που κάναμε την καταγγελία σε βάρος του πρέσβη. Η πρώτη καταγγελία έγινε τον Ιανουάριο του 2013 και η δεύτερη λίγες ημέρες μετά τον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον προκάτοχο του Φράνκλιν Γκονζάλες, Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Κώστα Ήσυχου και του Νίκου Παππά, του παρέδωσε επιστολή με αποδέκτη τον Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Βενεζουέλας, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν προλάβει να δει το φως της δημοσιότητας. Η επιστολή εστάλη και στον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Τεμίρ Πόρρας, με στόχο την απομάκρυνση του πρεσβευτή.

Κατόπιν τούτων, ο Φράνκλιν Γκονζάλες απομακρύνθηκε τον Ιούλιο του 2013 και στη θέση του ήρθε ο Φαρίντ Φερνάντες. Ο βιασμός όμως συνεχίστηκε σε επαγγελματικό και εξουσιαστικό επίπεδο από τον Φαρίντ, που είχε εντολή από τον Μαδούρο να οδηγήσει σε παραίτηση τις καταγγέλλουσες, δηλώνει η Ξένια Μπουζαρανίδου, η οποία «τιμωρήθηκε» τελικά με την απόλυσή της  στις 3 Νοεμβρίου 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...