1184
Γκρεμισμένη πολυκατοικία στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας | REUTERS/Umit Bektas

Σεισμός: Στους 5.150 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 09:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/2/2023 15:58
Γκρεμισμένη πολυκατοικία στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας
|REUTERS/Umit Bektas

Σεισμός: Στους 5.150 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 09:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/2/2023 15:58

Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου 20 ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 5.100 άνθρωποι.

Από αυτούς, οι 3.549 στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, και άλλοι 1.602 και πλέον στη Συρία. Συγκεκριμένα, 812 έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης σε Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε 790 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα και βαρύτεροι και στις δύο χώρες, όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε ότι 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί στην Τουρκία, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα σε δριμύ ψύχος, υπό βροχή ή χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, έπειτα από 20 ώρες τρόμου.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους αστέγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Σύμφωνα με τον Φουάτ Οκτάι, αντιπρόεδρο της Τουρκίας, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμανμαράς και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια.

Συνολικά, 13,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Τουρκίας επλήγησαν από τους σεισμούς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Καταφθάνει διεθνής βοήθεια

Την Τρίτη αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ανάμεσά τους από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Η ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας του ισραηλινού στρατού επιβιβάζεται στο αεροσκάφος με προορισμό την Τουρκία – IDF Handout via REUTERS

Τη Δευτέρα, αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αεροσκάφος C-130, ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, πέντε γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που έφτασε την Τρίτη, θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, μία δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ ήδη έφτασαν ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες του ισραηλινού στρατού.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως 70 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Διασώστες και στρατιώτες μεταφέρουν την Σέβγκι Ντεμιρκάν μακριά από τα ερείπια νοσοκομείου που κατέρρευσε στο Ισκεντερούν – REUTERS/Umit Bektas

Αντιθέτως στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε ότι θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου, ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, οι οποίες γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Διασώστες σκαρφαλώνουν σε γκρεμισμένοι πολυκατοικία αναζητώντας επιζώντες στην Αντάκια της Τουρκίας – REUTERS/Umit Bektas

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ είπε πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί.

Φόβοι για νεκρούς από το κρύο

Ο απολογισμός των θυμάτων στη μία και στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, με δεδομένη την έκταση των καταστροφών και το ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Θύματα του σεισμού σε πεζοδρόμιο στο Χαλέπι – REUTERS/Firas Makdesi

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιος από τον αρχικό.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: τη Δευτέρα σημειώθηκαν 185 μετασεισμοί. Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, το μεσημέρι.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Ομως, λόγω του φόβου ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.

Κάτοικοι στο Χαλέπι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε μία αίθουσα – REUTERS/Firas Makdesi

Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα», ανέφερε ο Ερντογάν στη δεύτερη ομιλία του μετά τον πρώτο σεισμό.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες -κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε όμως, να παραταθεί.

Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...