364
Η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην καγκελαρία για την εξαγγελία νέων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας | Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Σε καραντίνα η Ανγκελα Μέρκελ!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 19:57
Η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην καγκελαρία για την εξαγγελία νέων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας
|Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Σε καραντίνα η Ανγκελα Μέρκελ!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 19:57

Μία ώρα. Τόσο πέρασε από τις νέες δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Κυριακής για την κρίση του κορονοϊού —και η είδηση από την καγκελαρία προκάλεσε σοκ: η γερμανίδα ηγέτης τίθεται σε καραντίνα αφού ένας γιατρός, που είχε συναντήσει την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Σε τεστ θα υποβληθεί και η ίδια η καγκελάριος, η υγεία της οποίας είναι εδώ και μήνες ένα θέμα συζήτησης στη Γερμανία.

Οπως εξηγησε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Μέρκελ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα εκτελεί από εκεί τα καθήκοντά της. Η καγκελάριος ενημερώθηκε σχετικά αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της για τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

H είδηση για τον αυτοπεριορισμό της Μέρκελ, ήρθε λίγο αφότου η ίδια σε βαρυσήμαντο μήνυμά της από την καγκελαρία στο Βερολίνο ανακοίνωσε μια χωρίς προηγούμενο δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού στη Γερμανία.

Η καγκελάριος τόνισε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα».

«Πρέπει να περιορίσουμε την δημόσια ζωή στο ελάχιστο ανεκτό σημείο. Ετσι σώζουμε ζωές», είπε, αφού προηγουμέμως είχε ολοκληρώσει τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Ολοι συμφώνησαν σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών:

– Ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους στο απολύτως ελάχιστο
– Στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρου
– Η παραμονή σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται μόνο σε κάθε πολίτη μόνο του ή με ένα άτομο που δεν ζει στο ίδιο σπίτι ή με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του.
– Ψώνια, επισκέψεις σε ιατρεία, διαδρομή προς τον τόπο εργασίας, κίνηση στον καθαρό αέρα και άσκηση κατά μόνας εξακολουθούν να επιτρέπονται
– Γιορτές κατά ομάδες σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους απαγορεύονται
– Καταστήματα εστίασης κλείνουν, με εξαίρεση τις παραδόσεις τροφίμων κατ’ οίκον ή στο κατάστημα
– Επιχειρήσεις στον τομέα αισθητικής (στούντιο μασάζ, τατουάζ και κομμωτήρια) κλείνουν
– Στον ιατρικό τομέα δεν θα υπάρξουν περιορισμοί
– Σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά σε όσες υπάρχει επαφή με πελάτες είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών
– Τα μέτρα ισχύουν για δύο εβδομάδες

Κλείνοντας, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι πιο πάνω περιορισμοί δεν αποτελούν συστάσεις, αλλά κανόνες, η εφαρμογή των οποίων θα επιτηρείται από την αστυνομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...