344
O Λουίτζι Ντι Μάιο θέλει πάση θυσία να αποφύγει την προσφυγή σε νέες εκλογές | REUTERS/Tony Gentile

«Σάλτο μορτάλε» από Ντι Μάιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 18:12
O Λουίτζι Ντι Μάιο θέλει πάση θυσία να αποφύγει την προσφυγή σε νέες εκλογές
|REUTERS/Tony Gentile

«Σάλτο μορτάλε» από Ντι Μάιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 18:12

Σε μία απέλπιδα κίνηση της τελευταίας στιγμής ο Λουίτζι ντι Μάιο, αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη Λέγκα του Βορρά για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, έτσι ώστε να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες, η οποία δημοσκοπικά δεν του αποφέρει οφέλη —σε αντίθεση με την παράταξη του Σαλβίνι που το τελευταίο γκάλοπ της έδωσε κέρδη 8%.

«Τα δύο κόμματα προσπαθούν να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού για κάποιο άλλο όνομα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ενημέρωσε σχετικά πηγή από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κυοφορούμενος συνασπισμός μπορεί να διερυνθεί για να συμπεριλάβει και το νέο ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας».

«Υπάρχει πλειοψηφία. Αν θέλουμε να λύσουμε την κρίση και να διασφαλίσουμε τις αγορές ας ξεκινήσουμε την κυβέρνηση που ήδη έχει καθαρή βάση», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ντι Μάιο, «ξεχνώντας» τα περί δίωξης εναντίον του προέδρου Ματαρέλα, όπως είχε απειλήσει το βράδυ της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, καλούσε σε νέες εκλογές «το συντομότερο δυνατό» και αυτό υπό τα νέα δεδομένα και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε μία από τις τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Λέγκα εμφανίζεται να σημειώνει άλμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «Corriere della Sera», η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 25,4%, ενώ η στήριξη των πολιτών στο λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο να παραμένει σταθερή στο 32,6%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Δευτέρας έδειχνε ότι η Λέγκα ανεβαίνει στο 27,5% –άλμα 10 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου– ενώ τα 5 Αστέρια περιορίζονται στο 29,5%.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο κόμματα θα εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο.

Και όλα αυτά ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι ζητούσε ολιγόωρη παράταση για να οριστικοποιήσει το σχήμα της θνησιγενούς κατά τα άλλα κυβέρνησής του, αφού δεν αναμένεται να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν «πιάσει« ούτε το τελευταίο «σάλτο μορτάλε» του Ντι Μάιο, το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής σε εκλογές, ακόμα και στα τέλη Ιουλίου, γίνεται ακόμα πιο πιθανό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...