214
Ο επικεφαλής του ESM | Aris Oikonomou/SOOC

Ρέγκλινγκ: «Χωρίς τα λάθη του 2015, η Ελλάδα θα είχε σταθεί στα πόδια της»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 13:17
Ο επικεφαλής του ESM | Aris Oikonomou/SOOC

Ρέγκλινγκ: «Χωρίς τα λάθη του 2015, η Ελλάδα θα είχε σταθεί στα πόδια της»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 13:17

Στα γεγονότα του 2015 και στα λάθη που είχαν γίνει τότε, επανέρχεται σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος βλέπει ακόμη πρόοδο σε ό,τι αφορά την διάσωση της Ελλάδας και επισημαίνει ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει τα λάθη του 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα πόδια της.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ερωτάται για το πώς  προχωρά η διάσωση της Ελλάδας: «Η διαδικασία είναι άσκοπα μακρά, όμως κάνουμε πρόοδο», εξηγεί.

Σαν «εντυπωσιακό παράδειγμα» αναφέρει ότι το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, σχεδόν όσο η Γερμανία (0,8%) ενώ το 2009 το έλλειμμα ήταν στο 15,6%. «Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με εξοικονόμηση: ένα τέταρτο λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές μισθών και συντάξεων έως και κατά το ένα τρίτο, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου σημείωσε ότι υπάρχουν ξανά και ξανά πολιτικά παιχνίδια και κόλπα, απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια. Παρόλα αυτά, υπάρχει πρόοδος. Αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει τα πρώτα ομόλογα ίσως και από φέτος, ή το αργότερο το 2018. «Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να το κάνει αυτό. Τότε, οι επενδυτές πείστηκαν από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News