358
Η Συμφωνική της Βοστώνης στο «σπίτι» της που αναγκαστικά μένει κλειστό | Facebook

Πώς μια ορχήστρα κρατά ζωντανή τη σχέση με το κοινό της μέσα στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 12:03
Η Συμφωνική της Βοστώνης στο «σπίτι» της που αναγκαστικά μένει κλειστό
|Facebook

Πώς μια ορχήστρα κρατά ζωντανή τη σχέση με το κοινό της μέσα στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 12:03

Στην ατελείωτη λίστα των φεστιβάλ που το 2020 έμειναν απλώς στα χαρτιά, με μια αόριστη υπόσχεση ότι «θα τα πούμε του χρόνου», ας προσθέσουμε και το Tanglewood, που διεξάγεται τα καλοκαίρια στη Μασαχουσέτη και συγκέντρωνε εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της κλασσικής, της τζαζ, αλλά και της ποπ μουσικής.

Συγκεντρώνει και επιφανείς μουσικούς, όπως τον μαέστρο Τζον Ουίλιαμς, συνθέτη της μουσικής των Star Wars και δεκάδων άλλων ταινιών και κάτοχο πέντε Οσκαρ για τις συνθέσεις του. Για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια, ο Ουίλιαμς δεν πήγε στο φεστιβάλ και έμεινε στην κατοικία του, στο Λος Αντζελές – είναι εξάλλου 88 ετών.

Ο κορονοϊός «αγαπά» τις ορχήστρες όπου δεκάδες μουσικοί παίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο και πολύ κοντά στο κοινό, ενώ όσοι είναι στα πνευστά εκπνέουν συνεχώς σταγονίδια που ίσως περιέχουν τον ιό.

Η διοργανώτρια Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης και ο επί 23 χρόνια διευθυντής Μαρκ Βόλπε αναζήτησαν τρόπους να διασώσουν την εκδήλωση, γράφει ο Monde. Μόνη διέξοδος, το Διαδίκτυο.

Προχώρησαν στην οργάνωση ενός εικονικού Φεστιβάλ Tanglewood, το οποίο τα πήγε πολύ καλά και από άποψη περιεχομένου και από άποψη κοινού. Κατάφερε να μεταδώσει 76 προγράμματα, με 13 εκατομμύρια προβολές, ενώ έκοψε 40.000 εικονικά εισιτήρια, με αντίστοιχο αντίτιμο. Ηταν ένας συνδυασμός εκδηλώσεων από το αρχείο (όπως συναυλίες με τον Ουίλιαμς ή τον Σεΐζι Οζάουα), αλλά και νέων, από σχήματα που ταξίδεψαν αυθημερόν από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη ή έπαιξαν από το στούντιο τους εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Φέτος που τα πράγματα ως προς την πανδημία θα είναι καλύτερα, ο Βόλπε ελπίζει ότι θα ξαναδούμε ορχήστρες και κοινό στους ανοικτούς χώρους του φεστιβάλ. Και για να διατηρηθεί η επαφή με τους θεατές και για τους προφανείς οικονομικούς λόγους.

Ηταν, εξάλλου, μια πολύ δύσκολη χρονιά και για τη Συμφωνική που αναγκάστηκε να περικόψει το προσωπικό της. Είχε 1.300 εργαζόμενους (εκ των οποίων 300 πλήρους απασχόλησης) αλλά απέλυσε ή απομάκρυνε 100 μουσικούς και 130 διοικητικούς, ενώ οι μουσικοί δέχτηκαν να προχωρήσουν σε μεγάλη περικοπή των μισθών, χωρίς να εξαιρείται και ο Βόλπε.

Περικόπηκε σχεδόν στο μισό και ο προϋπολογισμός (αν και δωρητές κάλυψαν το κενό), υπάρχει όμως σχεδιασμός για τη λειτουργία της ορχήστρας και προπάντων η ελπίδα ότι οι ημέρες της πανδημίας θα περάσουν σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...