507
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρίσκονται διαρκώς σε συνεννόηση. Ωστόσο υπάρχουν τριβές | © Intime p.a./ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ιεραρχία: ίντριγκες και σχέσεις οργής

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 09:25
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρίσκονται διαρκώς σε συνεννόηση. Ωστόσο υπάρχουν τριβές
|© Intime p.a./ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ιεραρχία: ίντριγκες και σχέσεις οργής

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 09:25

Η σκληρή στάση του Αρχιεπισκόπου αυτές τις ημέρες προκάλεσε συζητήσεις σε πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Πόθεν εκπορεύεται και γιατί τώρα, ύστερα από τόσους μήνες που ο κ. Ιερώνυμος λειτούργησε ως ενδιάμεσος, προκειμένου να μην πάρουν κεφάλι τα ακραία στοιχεία της Ιεραρχίας; Η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον παραμένει καλή, αλλά με κάποιους στο Μαξίμου είναι σαφές ότι έχει διαταραχθεί. Και, εν τέλει, ο Αρχιεπίσκοπος παίζει άμυνα, μιας και οι επίδοξοι διάδοχοι έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους. Με άλλα λόγια, ο συνήθως μειλίχιος και πράος Ιερώνυμος έπρεπε να σκληρύνει για να μη χάσει την μπάλα, την ώρα που η Εκκλησία διέρχεται μια βαθιά, εσωτερική δογματική κρίση, λόγω του lockdown το οποίο δοκιμάζει τη σχέση της με το ποίμνιο.

Καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Ιεράς Συνόδου υπογραμμίζουν – ότι ορισμένοι μητροπολίτες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις μάχης. Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, στο χθεσινό του κήρυγμα, εμφανίστηκε δυναμικά υπέρμαχος της συμπόρευσης με την Πολιτεία, αλλά δικαιολόγησε το άνοιγμα των ναών. Ο ίδιος κινείται προσεκτικά, θέλοντας να εκφράσει μετριοπαθείς ιερείς, ενώ έχει ερείσματα και στο πολιτικό περιβάλλον, αλλά και πέριξ του Μαξίμου. Παράλληλα, ένα δυνατό φαβορί για τη διαδοχή είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με πολιτικά στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά και πολλούς άλλους, και θεωρείται ότι έχει ερείσματα σε αρκετές πτέρυγες της ιεραρχίας. Τέλος, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν δυνατό διεκδικητή, όποτε ανοίξει αυτή η διαδικασία, και τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο.

Ο κ. Ιερώνυμος, βεβαίως, γνωρίζει για τις μικρές και μεγάλες ίντριγκες της Ιεράς Συνόδου και, παρά το γεγονός ότι από καιρού εις καιρόν αναθερμαίνεται η συζήτηση για παραίτηση και διαδοχή του, ο ίδιος εμφανίζεται… δυνατός και θέλει αυτές τις ημέρες να στείλει και ένα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, προκειμένου να κλείσει τη σχετική συζήτηση. Είναι από την άλλη, μάλιστα, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, και δυσαρεστημένος με χειρισμούς, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις κρατικών τε και άλλων θεσμικών αξιωματούχων, χωρίς όμως να επιδιώκει μια ρήξη. Στο εν εξελίξει power game, όμως, δεν πρόκειται να πορευτεί με τα χέρια κατεβασμένα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αρχιεπίσκοπος σκλήρυνε τη στάση του, παρά τα κελεύσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά το μεταξύ τους τετ α τετ στο Προεδρικό Μέγαρο να… αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν μονότονα σε αυτή τη φράση, προφανώς εννοώντας ότι η Εκκλησία έχει τις ευθύνες της και για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, με δεδομένο ότι ήταν σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα έστελνε τα ΜΑΤ στους ναούς ανήμερα των Θεοφανίων. Ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η Εκκλησία πληροφορήθηκε την απόφαση κλεισίματος των ναών από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μια ώρα πριν από τις ανακοινώσεις Πέτσα, το περασμένο Σάββατο.

Ο Αρχιεπίσκοπος προετοιμάζεται πάντως για μια δύσκολη συνέχεια, καθώς οι περιορισμοί θα συνεχιστούν και σύντομα έρχονται ξανά η… Σαρακοστή και το Πάσχα. Μένει δε να φανεί αν η επιδημιολογική κατάσταση θα δώσει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να επιτρέψει σύντομα τις κυριακάτικες λειτουργίες, έστω και με λίγους πιστούς, κίνηση που θα ικανοποιούσε την Ιεραρχία, συνδυαστικά με την επιτρεπόμενη, παρεμπίπτουσα, ατομική λατρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...