793
Η Οντρεϊ Χέπμπορν έξω από τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s» του 1961 | Paramount Pictures

Πώς μετακομίζεις ολόκληρο το Tiffany χωρίς να σε ληστέψουν 

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 19:05
Η Οντρεϊ Χέπμπορν έξω από τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, στην ταινία «Breakfast at Tiffany’s» του 1961
|Paramount Pictures

Πώς μετακομίζεις ολόκληρο το Tiffany χωρίς να σε ληστέψουν 

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 19:05

Τα εμπορεύματα της Tiffany & Company που έπρεπε να μετακινηθούν την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, από το ιστορικό κοσμηματοπωλείο-τοπόσημο της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, ήταν πραγματικά αμύθητης αξίας. Δαχτυλίδια των 4.000 δολαρίων με τη λέξη «αγάπη» χαραγμένη πάνω τους με μικρά διαμάντια, διαμαντένια περιδέραια των 165.000 δολαρίων, ακόμη και ένα δαχτυλίδι αρραβώνα αξίας 2.475 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρουν οι New York Times έπρεπε να εγκαταλείψουν το κτίριο μαζί με εκατοντάδες άλλα λαμπερά και πανάκριβα δακτυλίδια, καρφίτσες και περιδέραια, που φέρουν την υπογραφή του φημισμένου οίκου.

Ηταν η ημέρα που η Tiffany άδειασε το 10όροφο «φρούριό» του, για να αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης, που θα κρατήσουν δύο χρόνια, όπως έχει προγραμματιστεί. Τα εμπορεύματα έπρεπε να «ταξιδέψουν» μόλις λίγα μέτρα παρακάτω, σε ένα κτίριο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε κατάστημα της Nike, τα μέτρα ασφαλείας όμως ήταν τεράστια.

Η Tiffany & Co εγκαταστάθηκε το 1940 στο εμβληματικό κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη (photo: Wikimedia.Commons)

Η εταιρεία προσέλαβε 30 εξειδικευμένους άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας για να επιβλέψουν την μεταφορά των 114.179 εμπορευματικών μονάδων –μονάδα στη διάλεκτο των κοσμηματοπωλών θεωρείται ένα δαχτυλίδι, μια καρφίτσα ή ένα περιδέραιο- που έφθασαν στο προσωρινό κατάστημα μέσα στις θήκες τους.

Ανδρες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης παραταγμένοι έξω από το κτίριο παρακολουθούσαν τη μεταφορά των κοσμημάτων μέσα σε ειδικά καροτσάκια με πόρτες χρώματος σμαραγδί –σήμα κατατεθέν της Tiffany & Co- με διπλή κλειδαριά και τυλιγμένα με ειδικό πλαστικό φιλμ. Και η Σίφρα Μπαλάνσιο, υπάλληλος του κοσμηματοπωλείου, περίμενε έξω από το νέο κατάστημα για να τα παραλάβει ένα-ένα.

Τριακόσιες κάμερες παρακολουθούσαν όλα τα σημεία του παλιού κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co, άλλες τόσες υπήρχαν και στο νέο κατάστημα ενώ μερικές ακόμη είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής. Οι υπάλληλοι είχαν δώσει όρκο να κρατήσουν μυστική τη μεταφορά και να μην ανεβάσουν σχόλια και φωτογραφίες στα social media, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εγκληματική επίθεση.

Το προσωρινό κατάστημα του κοσμηματοπωλείου (photo: Twitter/Tiffany & Co)

Η Tiffany είχε προσλάβει μια εταιρεία, που ανιχνεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέξεις – κλειδιά όπως «move» (μετακόμιση), 727 Fifth Avenue (η διεύθυνση του παλιού καταστήματος),  6 East 57th Street (η νέα διεύθυνση) και την ημερομηνία της μετακόμισης.

Ακόμη, ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακόμιση, έξω από το νέο κατάστημα είχε τοποθετηθεί μια τέντα που έκρυβε τη θέα. Πριν από το πακετάρισμα κάθε αντικείμενο είχε περάσει από ένα σύστημα ελέγχου απογραφής, κάτι που επαναλήφθηκε κατά το άνοιγμα των πακέτων.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπενθυμίζουν ότι και η Tiffany & Co είχε το μερτικό της σε ληστείες με πιο εντυπωσιακή εκείνη του 1958 όταν, μέσα στη νύχτα, δύο άνδρες κατάφεραν να σπάσουν τις βιτρίνες, από υποτίθεται άθραυστο γυαλί, και να αρπάξουν δύο διαμαντένια περιδέραια, μια καρφίτσα και ένα δαχτυλίδι. Μετά εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο που τους περίμενε στην Πέμπτη Λεωφόρο και η ληστεία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Το σμαραγδί χρώμα – έμβλημα της εταιρείας δεσπόζει και στο νέο κατάστημα (photo: Twitter / Tiffany & Co)

Όμως αυτή την Κυριακή δεν έγινε κανένα κακό. Tη Δευτέρα,η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι όλα τα κοσμήματα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και τοποθετήθηκαν στις νέες θέσεις τους. Η πίεση που δέχτηκαν όλοι οι υπάλληλοι για να γίνει εξαιρετικά γρήγορα η μετακόμιση μπορεί να ήταν μεγάλη αλλά απέδωσε τους καρπούς της.

Και τώρα αρχίζει η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου, πράγμα ίσως καθόλου τυχαίο αφού συμβαίνει μόλις λίγους μήνες μετά την εξαγορά της Tiffany & Co από τον γαλλικό κολοσσό LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Christian Dior, Fendi, Givenchy, Guerlain, Dom Pérignon και Bulgari.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, το κοσμηματοπωλείο είχε προσπαθήσει να ανανεώσει την εικόνα του. Σε ανάμνηση μάλιστα του θρυλικού «Breakfast at Tiffany’s», της ταινίας του 1961 με πρωταγωνίστρια την Οντρεϊ Χέμπορν, το 2017 άνοιξε μέσα στο κατάστημα ένα καφενείο,  όπου μπορούσε κάποιος να απολαύσει το πρωινό του.

To Tiffany Blue Box Café είχε ανοίξει στο κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου το 2017, όπου και παραμένει (photo: Facebook)

Το καφενείο δεν μετακόμισε στο προσωρινό κατάστημα, όπως ούτε και το εκπληκτικό διαμάντι των 128,54 καρατίων που φόρεσε η Lady Gaga στην περσινή τελετή των βραβείων Οσκαρ, όμως κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πολύτιμο κόσμημα.

Το κατάστημα στο οποίο μετακόμισε για τα επόμενα δύο χρόνια το πιο διάσημο κοσμηματοπωλείο  της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε ένα κτίριο της 57ης Οδού που ανήκει στην Trump Organization, όπως και ο Trump Tower, ακριβώς πλάι  στο κατάστημα της Πέμπτης Λεωφόρου, στο οποίο εγκαταστάθηκε το 1940, αφού ξόδεψε 2.484.079, 09 δολάρια για την κατασκευή του. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε μετρούσαν και τις πένες. Μερικά χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1930, το κοσμηματοπωλείο είχε γράψει πολύ μεγάλες ζημιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...