465
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι «διορθωτικές αλλαγές» περιγράφονται ως ζήτημα ωρών | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρχισαν τα τηλέφωνα του ανασχηματισμού – για «μίνι αναδιάρθρωση» μίλησε ο Πέτσας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 21:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι «διορθωτικές αλλαγές» περιγράφονται ως ζήτημα ωρών
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρχισαν τα τηλέφωνα του ανασχηματισμού – για «μίνι αναδιάρθρωση» μίλησε ο Πέτσας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 21:31

Με τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης συμβαίνει κάτι το σχεδόν κωμικό. Όλοι τον συζητούν, τον αναλύουν και σχεδόν τον επιβεβαιώνουν, απλώς δεν θέλουν να πουν τη λέξη —το «ανασχηματισμός» είναι κάτι σαν το «Μάκβεθ» που δεν πρέπει να εκστομίσεις πριν μια θεατρική παράσταση, γιατί είναι γρουσουζιά.

Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας, όταν όχι μόνο γέμισε το διαδικτυακό και τηλεοπτικό σύμπαν με αναφορές για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που περιγράφονταν ως «ζήτημα ωρών», αλλά και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, βγήκε στην τηλεόραση για να μιλήσει για αυτό.

Και τι είπε ο κ. Πέτσας; «Δεν γίνεται ανασχηματισμός αλλά μια μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης» τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όλη η φασαρία λοιπόν για τις δύο κενές θέσεις υφυπουργών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Δικαιοσύνης που προέκυψαν από τις αντίστοιχες παραιτήσεις (εδώ);

Όχι. Ο κ. Πέτσας είπε ότι «οι όποιες κινήσεις κάνει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου».

Αλλά σιγά την «ενίσχυση» αν απλώς είναι να πληρωθεί η κενή θέση ενός υφυπουργού που προτίμησε να φύγει επειδή ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφική δραστηριότητα (Δημήτρης Κράνης). Οσο για το «επόμενες ημέρες» ίσως να είναι πολύ, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός είναι να αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές στις 6 Αυγούστου, με πρώτο προορισμό τη Χάλκη. Άρα ό,τι είναι να γίνει θα γίνει άμεσα για να προλάβει ο κ. Μητσοτάκης τις ορκωμοσίες.

Εκτός, λοιπόν, από το ότι είναι εφευρετικός στους ευφημισμούς —«μίνι αναδιάρθρωση», «ενίσχυση του κυβερνητικού έργου» κλπ.— ο κ. Πέτσας για πρώτη φορά ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που ως τώρα διέψευδε κατηγορηματικά, ακόμα και τότε που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε από το Ισραήλ για αυτές.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφή δύο στοιχεία: ότι εντυπωσιακές αλλαγές δεν πρόκειται να δούμε, εκτός από τις προεξοφλημένες (θα είναι πχ. έκπληξη αν ο Χάρης Θεοχάρης μείνει στο υπουργείο Τουρισμού μετά τις τόσες αστοχίες) και ότι έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφεία, έστω και για τις χαμηλής πολιτικής θέσεις που όμως κρίνονται απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του κυβερνητικού έργου.

Βασικό ζήτημα του ανασχηματισμού-«μίνι αναδιάρθρωσης» θα είναι ο συντονισμός και η αξιοποίηση των πολυσυζητημένων 72 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγγείλει την περασμένη Παρασκευή τη δημιουργία πενταμελούς επιτροπής που θα χειριστεί τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τότε είχε γνωστοποιήσει πως θα τη στελεχώσουν ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.

Επίσης, είναι μια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να προσθέσει γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα —η ισχνή παρουσία τους είχαν αποτελέσει ένα από τα σημεία για τα οποία είχε ασκηθεί κριτική στον Πρωθυπουργό από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του (εδώ).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...