299
Ο Ζελιμάν Χανγκοσβίλι, ο τσετσενογεωργιανός ισλαμιστής που εκτελέστηκε στο Βερολίνο | Facebook

«Ψυχροπολεμικού στυλ» εκτέλεση τσετσένου ισλαμιστή στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 17:59
Ο Ζελιμάν Χανγκοσβίλι, ο τσετσενογεωργιανός ισλαμιστής που εκτελέστηκε στο Βερολίνο
|Facebook

«Ψυχροπολεμικού στυλ» εκτέλεση τσετσένου ισλαμιστή στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 17:59

Ο εκτελεστής φορούσε περούκα και ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι Glock 26 των 9 χιλιοστών που έφερε σιγαστήρα. Προσέγγισε τον στόχο του με ποδήλατο, εντελώς αθόρυβα. Από απόσταση αναπνοής πυροβόλησε τρεις φορές. Ετσι το κεφάλι του τσετσένου ισλαμιστή έγινε κόσκινο.

Πρόκειται για ένα «ψυχροπολεμικό επεισόδιο» που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον δολοφόνο σε ένα ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας, ύστερα από εμπλοκή πληροφοριοδότη. Ο άνθρωπος που σκότωσε τον 41 ετών Ζελιμάν Χανγκοσβίλι, έναν ισλαμιστή-τρομοκράτη όπως τον θεωρούσαν οι Ρώσοι, είχε επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Μόσχα. Ονομάζεται Βαντίμ Σ. και είναι 49 ετών. Αρνείται να πει οτιδήποτε στους γερμανούς ανακριτές του.

Ο δολοφονηθείς ήταν γεωργιανός υπήκοος μεν, τσετσένος ισλαμιστής δε, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, αφού είχε πολεμήσει στο πλευρό «τσετσένων επαναστατών».

Στη Γερμανία ο Ζελιμάν πήγε το 2016, με σύζυγο και με πέντε παιδιά. Του επετράπη να ζητήσει άσυλο, αλλά οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο. Το αίτημά του απορρίφθηκε το 2017, αλλά είχε ασκήσει έφεση εναντίον της εντολής απέλασης και για αυτόν τον λόγο παρέμενε ακόμα στο Βερολίνο. Είχε δεσμούς με κύκλους του υποκόσμου, αλλά όχι με ισλαμιστικά δίκτυα λένε οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Ούτε την πολιτική δολοφονία ούτε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον βερολινέζικο υπόκοσμο.

Οσον αφορά τον εκτελεστή, τώρα. Αυτός απέκτησε θεώρηση εισόδου για τον «χώρο Σένγκεν» στη Μόσχα, από το γαλλικό προξενείο, στα τέλη Ιουλίου, και από εκεί μετέβη στο Παρίσι και εν συνεχεία σιδηροδρομικώς στο Βερολίνο λίγες ημέρες πριν από την εκτέλεση. Το όνομά του δεν βρέθηκε σε καμία βάση δεδομένων, συνεπώς εικάζεται ότι τα στοιχεία του είναι πλαστά. Εξετάζεται αν είναι και ο ίδιος γεωργιανός υπήκοος.

Ο βίος και η πολιτεία του Ζελιμάν εκτιμάται ότι παρείχαν ισχυρά κίνητρα στο Κρεμλίνο για να «διατάξει» τη δολοφονία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...