531
Η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα για πάνω από 2 δισ. δολάρια | REUTERS/Vitaly Nevar/File Photo

Είναι γεγονός: Κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 21:12
Η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα για πάνω από 2 δισ. δολάρια
|REUTERS/Vitaly Nevar/File Photo

Είναι γεγονός: Κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 21:12

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο περνούν από τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έπειτα από την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Η Ουάσινγκτον ενεργοποίησε τις διατάξεις του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), όπως προβλεπόταν. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στόχος είναι τέσσερις τούρκοι πολίτες. Το πιο σημαίνον πρόσωπο είναι ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ. Κυρώσεις επιβάλλονται και σε άλλα τρία πρόσωπα, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μάικ Πομπέο. «Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του αμερικανικού προσωπικού», πρόσθεσε.

Αλλά πάντως, παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των S-400 σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους τέσσερις Τούρκους. Ακόμη, τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Μόλις σήμερα – και πριν από την επιβολή των κυρώσεων –  ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η χώρα του αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις. Προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απειλεί με αντίποινα η Αγκυρα

Η Τουρκία καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και της διπλωματικής οδού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» και κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την «άδικη απόφαση» που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξάλλου, όπως ήταν φυσικό, δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο.

Ικανοποίηση από την Ελλάδα

Με μια σύντομη ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβολή κυρώσεων:

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», αναφέρει το υπουργείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...