510
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος κατηγορείται ότι έκανε τη γυναίκα που φρόντιζε το σπίτι του να υποφέρει | Elif Ozturk / Anadolu Agency via Getty Image

Πρώην οικονόμος του Τζεφ Μπέζος: «Δεν με άφηνε να πάω ούτε τουαλέτα»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 20:19
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος κατηγορείται ότι έκανε τη γυναίκα που φρόντιζε το σπίτι του να υποφέρει
| Elif Ozturk / Anadolu Agency via Getty Image

Πρώην οικονόμος του Τζεφ Μπέζος: «Δεν με άφηνε να πάω ούτε τουαλέτα»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 20:19

Η πρώην οικονόμος του Τζεφ Μπέζος μήνυσε τον ιδρυτή της Amazon γιατί, όπως ισχυρίζεται, την ανάγκαζε να δουλεύει περισσότερες από 14 ώρες χωρίς διάλειμμα και χωρίς… τουαλέτα.

Η Μερσέντες Γουέντα στη μήνυσή της υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τριών ετών που δούλευε στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου, στο Σιατλ, εκείνη και το υπόλοιπο ισπανόφωνο προσωπικό υπέστησαν φυλετικές διακρίσεις. Αναφέρει, επίσης, ότι εργαζόταν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες και με πολλή ανασφάλεια, προτού την απολύσουν, όταν διαμαρτυρήθηκε για την κακομεταχείρισή της από τους διευθυντές του εργοδότη της.

Από την άλλη, ο Χάρι Κόρελ, δικηγόρος τού Μπέζος, απαντά ότι οι ισχυρισμοί αυτοί «στερούνται κάθε αξιοπιστίας» και διατείνεται ότι η Γουέντα είχε ζητήσει αποζημίωση 9 εκατ. δολαρίων πριν καταθέσει τη μήνυση. «Μα, μπορούσε να επιλέξει τις ώρες τού διαλείμματος και τις ώρες του φαγητού και υπήρχαν πολλά μπάνια στη διάθεσή της –αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού– για να πλυθούν ή να κάνουν ό,τι άλλο είχαν ανάγκη» λέει ο Κόρελ. «Τα στοιχεία που υπάρχουν θα αποδείξουν ότι η γυναίκα αυτή απολύθηκε μόνο γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά της.

»Οι ισχυρισμοί της ότι ο Μπέζος, η σύντροφός του Λόρεν Σάντσεζ και κάποιοι διευθυντές των εταιρειών τού επιχειρηματία έκαναν διακρίσεις απέναντί της, λόγω του χρώματος και της καταγωγής της, είναι εντελώς παράλογοι και εξοργιστικοί», προσέθεσε.

Η αίτηση για αποζημίωση, που κατατέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Κομητείας Κινγκ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, κατονομάζει ως εργοδότη της γυναίκας τον Μπέζος, αλλά και δύο άλλες εταιρείες, που διαχειρίζονται τα προσωπικά του ακίνητα: τη Northwestern LLC και τη Zefram LLC, γράφουν οι λονδρέζικοι Times.

Η πρώην οικονόμος του, πάντως, υπερασπίζεται τον εαυτό της με ζέση, λέγοντας ότι έχει 18 επιτυχημένα χρόνια στο ενεργητικό της ως οικονόμος σε πολύ πλούσια σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του Πολ Αλεν, συνιδρυτή της Microsoft, που πέθανε το 2018.

Στο σπίτι του Μπέζος προσελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τα τέλη του 2021 ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε έως έξι υπαλλήλων. «Δεν υπήρχε κάποιο δωμάτιο για τους οικονόμους», αναφέρει στη μήνυση. «Αν και η Γουέντα δούλευε 10, 12 και μερικές φορές 14 ώρες την ημέρα, δεν υπήρχε καθορισμένος χώρος για να καθίσει και να ξεκουραστεί. Αυτή και άλλες οικονόμοι προσπαθούσαν να φάνε λίγο φαγητό στο πλυσταριό του επάνω ορόφου, το οποίο ήταν πολύ μικρό, χωρίς καθίσματα ή συσκευές, όπως φούρνο μικροκυμάτων και ψυγείο».

Και προσθέτει: «Για περίπου 18 μήνες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ένα μπάνιο, η συγκεκριμένη γυναίκα και άλλες οικονόμοι αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν από το παράθυρο του πλυσταριού και να τρέξουν σε έναν διάδρομο που οδηγούσε στο μηχανοστάσιο και από εκεί να πάνε στο μπάνιο. Η τουαλέτα ήταν κοινής χρήσης και χρησιμοποιείτο και από άνδρες και από γυναίκες».

Η Γουέντα ισχυρίζεται, επίσης, ότι όταν η οικογένεια του Μπέζος ήταν στο σπίτι, δεν επιτρεπόταν στους οικονόμους να μπουν στους χώρους όπου βρίσκονταν μέλη της οικογένειας, εκτός αν εκτελούσαν «εργασία καθαριότητας».

Η ισπανή οικονόμος είπε ακόμη ότι το προσωπικό πάθαινε συχνά ουρολοιμώξεις, αφού έπρεπε να «κρατιούνται» για πολλές ώρες χωρίς να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Το δικαστικό έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο διευθυντές του σπιτιού την ταπείνωναν και της φέρονταν με αγένεια, σε αντίθεση με μια άλλη οικονόμο, που ήταν η μοναδική λευκή μεταξύ των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...