421
Εικόνα από το τρισδιάστατο μοντέλο των NYT για την κοινωνική απόσταση | NYT

Προσομοίωση 3D από τους NYT δείχνει ότι ελάχιστα προστατεύουν τα δύο μέτρα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 16:18
Εικόνα από το τρισδιάστατο μοντέλο των NYT για την κοινωνική απόσταση
|NYT

Προσομοίωση 3D από τους NYT δείχνει ότι ελάχιστα προστατεύουν τα δύο μέτρα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 16:18

Το καλύτερο μέσω επιβράδυνσης της ταχύτητας εξέλιξης της επιδημίας του κορονοϊού είναι αποδεδειγμένο ότι είναι η κοινωνική απόσταση. Γι’ αυτό και #μένουμεσπιτι. Ωστόσο, όταν κάποιος θα πρέπει να βγει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ελληνικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύουν ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις δύο μέτρων στις κοινωνικές μας επαφές.

Οι επιστήμονες μελετούν καθημερινά τον κορονοϊό και λαμβάνουν νέα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. Βέβαια, καμία οδηγία δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια. Ομως η καλύτερη κατανόηση των τρόπων μετάδοσης μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων είναι σημαντική, αλλά δεν παρέχει απόλυτη προστασία.

Επιστήμονες που μελετούν τη μετάδοση των αναπνευστικών παθήσεων υποστηρίζουν ότι η μετάδοση πραγματοποιείται όταν ένα υγιές άτομο έρχεται σε επαφή με τα αναπνευστικά σταγονίδια από βήχα, φτέρνισμα ή ακόμη και την αναπνοή κάποιου που είναι μολυσμένος.

H τρισδιάστατη προσομοίωση που δημιουργήθηκε από τους New York Times με δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο, προσφέρει σοβαρή οπτικοποίηση των επιστημονικών λεγομένων.

Σύμφωνα με όσα εμφανίζονται σε αυτήν, ένας βήχας παράγει σταγονίδια διαφόρων μεγεθών. Τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα σταγονίδια.

Με ένα δυνατό βήχα μπορεί να απελευθερωθεί ποσότητα ίση με ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού, με τα σταγονίδια να διασκορπίζονται ταχύτατα μέσα σε ένα κλειστό ή ανοιχτό χώρο.

Η εν λόγω προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε ένα δωμάτιο 55 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που επικαλούνται οι New York Times, τα μικρά σταγονίδια που ονομάζονται αερολύματα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν με τον αέρα πριν «προσγειωθούν» και παραμείνουν σε κάποια επιφάνεια. Αρα για 20 λεπτά υπάρχουν στον αέρα.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι μόνο το «πέρασαν 20 λεπτά, δεν υπάρχει τίποτα στο αέρα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο».

Μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) υποστηρίζει ότι τα αερολύματα ταξιδεύουν με τον βήχα μέχρι και 4,8 μέτρα, ενώ με το φτέρνισμα 8,5 μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέτρα μπορεί να είναι μία απόσταση ασφαλείας, αλλά όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από κόσμο, τόσο περισσότερο ασφαλής είσαι.

Επίσης, ακόμη και αν κάποιος δεν φτερνιστεί ή δεν βήξει, μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε ένα κλειστό δωμάτιο και σε δέκα άτομα, απλώς… μιλώντας για πέντε λεπτά.

Στην ίδια προσομοίωση αναφέρεται ότι μία απλή μάσκα μπορεί να προφυλάξει από τα μεγάλα σταγονίδια, ελάχιστα όμως μπορεί να κάνει για τα αερολύματα.

Το γράφημα των New York Times που απεικονίζει πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορoνοϊού δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...