603
| CreativeProtagon/Shutterstock

Τρίχες σε καραντίνα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 15 Απριλίου 2020, 15:15
|CreativeProtagon/Shutterstock

Τρίχες σε καραντίνα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 15 Απριλίου 2020, 15:15

Ενα από αυτά που μας απασχολούν περισσότερο στην καραντίνα, όσο περίεργο έως και αστείο κι αν φαίνεται, είναι πώς θα κουμαντάρουμε τα μαλλιά μας. Από τον τρόπο που το συζητάμε, αλλά κυρίως από τη συχνότητα με την οποία επανερχόμαστε στη συζήτηση περί τρίχας, καταλαβαίνεις ότι η περιποίηση της κόμης, στην απομόνωση, είναι ένα θέμα που μας καίει, μας προβληματίζει, μας αγχώνει, και αρκετά συχνά, μας βάζει στον πειρασμό να παρακούσουμε τους κανόνες.

Σε ένα viral βίντεο από τη γείτονα Ιταλία, την οποία ο κορονοϊός χτύπησε ανελέητα, οι δήμαρχοι διαφόρων πόλεων, στημένοι μπροστά στην κάμερα, τα έψαλαν στους πολίτες που έκαναν απερίσκεπτες ενέργειες, σπάζοντας την καραντίνα: «…γιατί φωνάζεις κομμώτρια; Για ποιο λόγο να βάψεις τη ρίζα; Ποιος θα σε δει μέσα στο φέρετρο;», ωρυόταν ένας δήμαρχος, έχοντας προφανώς σαν αφορμή περιστατικά πολιτών που έφεραν την κομμώτρια σπίτι τους.

Οσο η καραντίνα προχωρά και το μαλλί μένει απεριποίητο, το ζήτημα τρίχα γίνεται μείζον. Σχεδόν σε κάθε εκπομπή, και σχεδόν κάθε μέρα, γίνεται λόγος γι’ αυτό με κάποιον τρόπο. Και τι δεν βλέπουμε, από το πώς θα βάψεις μόνος τα μαλλιά σου ή πως θα καμουφλάρεις τα άσπρα, μέχρι και πώς θα υπομείνεις το χάλια μαλλί σου, αν αυτό σού χαλάει την ψυχολογία. Οι συνδέσεις μέσω Skype με κομμωτές για συμβουλές και οδηγίες διαδέχονται η μία την άλλη στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ενώ στο Youtube, σχεδόν κάθε διάσημη του πλανήτη μάς έχει δείξει σε βίντεο πώς έβαψε μόνη της το μαλλί, σαν να είναι κατόρθωμα αυτό που αναγκάστηκε να κάνει.

Και τι δεν έχω δει να κυκλοφορεί εκεί έξω για το ζήτημα τρίχες σε καραντίνα. Μέχρι και πατέντα για virtual κούρεμα, για την οποία έχει γραφτεί ολόκληρο άρθρο στους New York Times. Μια σύζυγος στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν άντεχε στην ιδέα να δει τον άντρα της γουλί, μιας και ο ίδιος ήθελε να τα ξυρίσει λόγω της καραντίνας, τη δοκίμασε και την περιέγραψε. Συνδέθηκε με μια κομμώτρια διαδικτυακά και κούρεψε τον σύζυγο υπό τις οδηγίες της τελευταίας. Με το αζημίωτο, φυσικά. Το virtual κούρεμα κόστισε πενήντα δολάρια, και η εγγραφή στην πλατφόρμα που το παρείχε, άλλα είκοσι.

Οι κομμώτριες και οι κομμωτές πρέπει να νιώθουν μια μικρή δικαίωση παρακολουθώντας την υστερία που μας έχει πιάσει για τα μαλλιά μας και τη μάχη που δίνουμε μέσα στα σπίτια με βαφές και ψαλίδια. Κατά κάποιο τρόπο, πληρώνουμε κάθε υποτιμητικό σχόλιο για τους επαγγελματίες αυτού του είδους, των οποίων την εργασία πολλοί θεωρούν κατώτερη. «Κομμώτρια θες να γίνεις; Διάλεξε κάτι καλύτερο», «Κομμώτρια είναι, πόσο μυαλό έχει;», «Συζήτηση κομμωτηρίου κάνουν», να σας θυμίσω μερικά από τα υποτιμητικά που λέμε, αν και είναι τόσο συνηθισμένα, που δεν χρειάζεται η υπενθύμιση.

Δες τώρα τι έγινε, το βασίλειό μας για ένα κούρεμα από επαγγελματία δίνουμε. Εκτιμήσαμε την τέχνη τους, διαπιστώσαμε την αναγκαιότητά τους. Τους έχουμε ανάγκη, ναι, γιατί δεν έχουμε ιδέα πώς να χειριστούμε το μαλλί μας χωρίς αυτούς. Μέσα στον απολογισμό της καραντίνας, διαπιστώσαμε κι αυτό. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να οδηγήσει διαστημόπλοιο, αλλά παγώνει όταν χρειάζεται να πιάσει το ψαλίδι και να κουρέψει τη φράντζα.

Την ανάγκη μας για μια επαγγελματική περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής την επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα της MRB. Ενα διόλου μικρό ποσοστό των Ελλήνων, το 35% για την ακρίβεια, δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να κάνει μετά την άρση των περιορισμών, είναι να πάει στο κομμωτήριο. Το Σωματείο Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και Περιχώρων δήλωσε ότι τα ραντεβού είναι ήδη κλεισμένα για τις δύο πρώτες εβδομάδες, μετά την καραντίνα.

Λαϊκό προσκύνημα θα γίνει στα κομμωτήρια, θα μπαίνουμε και θα νιώθουμε ρίγη συγκίνησης. Αμφιβάλλετε;

ΥΓ. Το χάσταγκ #coronacut κάνει θραύση στο Διαδίκτυο. Εκεί οι χρήστες ανεβάζουν τις προσπάθειές τους να κουρευτούν στην καραντίνα. Αλλες πετυχημένες, άλλες λιγότερο και άλλες σκέτη αποτυχία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News