988
O Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει στη Φώφη Γεννηματά με ποιους τους χωρίζει άβυσσος. Και δεν είναι η ΝΔ. | Alexandros Michailidis / SOOC

«Προς το Κέντρο, Φώφη, προς το Κέντρο!»

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 18 Ιανουαρίου 2016, 19:32
O Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει στη Φώφη Γεννηματά με ποιους τους χωρίζει άβυσσος. Και δεν είναι η ΝΔ.
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Προς το Κέντρο, Φώφη, προς το Κέντρο!»

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 18 Ιανουαρίου 2016, 19:32

Οι αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς που ακολούθησαν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και έφεραν την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για ιδρυτική συνδιάσκεψη ενός νέου πολιτικού φορέα, τροφοδοτoύν για τα καλά τη δημόσια συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει αυτός ο νέος πόλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, παρενέβη τη Δευτέρα με εκτενές άρθρο του, το οποίο έχει χαρακτηριστικά ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας καθώς προτείνει τη στρατηγική του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, είναι η όλη προσπάθεια να μην περιοριστεί στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά να απευθυνθεί αμφίπλευρα του Κέντρου, μη αποκλείοντας δυνάμεις από τον χώρο της ΝΔ. Κατά μία ερμηνεία προτείνει η στρατηγική επιλογή να είναι εν τέλει προς τη ΝΔ και να απορριφθεί εκ των πραγμάτων η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί πλέον να «τσαλαβουτήσει» στην έννοια της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο δεν είναι αρκετό να ολοκληρωθεί θεσμικά η υπάρχουσα Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις). «Πρέπει να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός μεσαίος χώρος, ως χώρος φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός. Ως χώρος υπεύθυνος που διατυπώνει λόγο αλήθειας και προοπτικής. Ως χώρος που εκφράζει τους Έλληνες δημοκράτες και σοσιαλιστές, αλλά και την προοδευτική συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκφράζονται από τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό ως αξιακή συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην οποία ανήκουν μορφές όπως ο Ροσέλι και ο Μπόμπιο», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων»

Στην παρούσα φάση το πρώτιστον, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι να απευθυνθεί ανοικτή πρόσκληση στο Ποτάμι, αλλά και στην Ενωση Κεντρώων αφού διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση: «Το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου» σημειώνει και προσθέτει: «Τώρα πλέον και η Ενωση Κεντρώων που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί»…

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κοινός παρανομαστής της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν αυτοπεριορίζεται στην «Κεντροαριστερά» που εμφανίζεται ως μετριοπαθής Αριστερά και αφήνει ελεύθερο χώρο στη λεγόμενη «Κεντροδεξιά», αλλά επεκτείνεται σε όλο τον χώρο του Κέντρου. Υποστηρίζει ότι «το Κέντρο είναι εξ ορισμού προοδευτικό και εκφράζει τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες και τη Σοσιαλδημοκρατία που ταυτίζεται αξιακά με τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό και φιλελεύθερο σοσιαλισμό και εκφράζει τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις κάθε κοινωνίας».

Παρατηρεί δε ο κ. Βενιζέλος ότι το «άνοιγμα στο Κέντρο είναι η επιλογή κάθε κόμματος εξουσίας, γιατί χωρίς τέτοιο άνοιγμα δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη εκλογική επίδοση».

«Αυτό όμως δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο για ένα κόμμα με το ιδεολογικό φάσμα και τις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ, ανεξαρτήτως των προθέσεων της ηγεσίας της. Το άνοιγμα στο Κέντρο απαιτεί παραδοχές κοινωνικού φιλελευθερισμού και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, καθόλου προφανείς για μια συντηρητική παράταξη», υπενθυμίζει.

Για τον κ. Βενιζέλο, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ως «κυβερνώσα» γνωρίζει ιστορικά ότι η προοπτική της κρίνεται στην περιοχή του προοδευτικού Κέντρου. «Αυτό προσπάθησα να θυμίσω και μεσούσης της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της ΝΔ για να μη ταυτιστεί η λεγόμενη Κεντροδεξιά με τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου» σημειώνει. Και προσθέτει: «Το Κέντρο είχε, ως ο άλλος πόλος μεγάλων ιστορικών αντιπαραθέσεων, καθαρή διαφοροποίηση από τη Δεξιά ακόμη και στην μετριοπαθή εκδοχή της λεγόμενης Κεντροδεξιάς».

Αναφέρει, ακόμη, πώς το νόημα του προοδευτικού Κέντρου θέλησε να δείξει με την Ελιά στις ευρωεκλογές που συγκέντρωσε 8%, ενώ το ίδιο επεδίωξε να σηματοδοτήσει και με την απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Ιούνιο, να  γίνει ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και να συγκροτηθεί  Εθνική Οργανωτική Επιτροπή.

Φυσικά δεν λείπουν τα «καρφιά» του για τη διασπαστική κίνηση του ΚΙΔΗΣΟ και της τότε ΔΗΜΑΡ, υπό τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι ισχυρίζεται, «ανέκοψαν την πορεία της χώρας λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015».

Ο κ. Βενιζέλος βλέπει κατ’ αρχήν θετικά την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη συνδιάσκεψη, αφού ξεπλοκάρει τις διαδικασίες στον χώρο και οδηγεί στην απορρόφηση των υπαρχόντων κομμάτων, ωστόσο σημειώνει ότι  πρέπει να προσδιορισθεί «ποίου σχήματος θα είναι το ιδρυτικό συνέδριο και ο άμεσα εκλεγμένος επικεφαλής και πώς θα πορευθούμε αξιόπιστα προς τον στόχο αυτό», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι όλα πρέπει να γίνουν με τρόπο που προσδίδει στο εγχείρημα σοβαρή προστιθέμενη αξία.

«Χαίρομαι πάντως γιατί κάποιοι που εξέφραζαν επιφυλάξεις ή δυσαρέσκειες για την Ελιά και τη Δημοκρατική Παράταξη ως υπερασπιστές του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, τώρα προσχωρούν στην άποψη μας» προσθέτει με νόημα.

Με ποιους μας χωρίζει «άβυσσος»

Αφήνοντας να διαφανεί η διαφωνία του με τη ρητορική της διαδόχου του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιεί τη λέξη «άβυσσος», την οποία η κυρία Γεννηματά είχε επιστρατεύσει για να περιγράψει τις διαφορές της με τον νέο αρχηγό της ΝΔ. «Αβυσσος μας χωρίζει από τη ΧΑ στο όνομα της δημοκρατίας.  Αβυσσος μας χωρίζει από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Αβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από το λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε  άλλο σημείο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι «το προοδευτικό Κέντρο έχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας, με περιεχόμενο το επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος δικαίου» .

Και καταλήγει: «Πολιτική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς. Όμως από ένα σημείο και μετά κομματικοί εγωισμοί και αλαζονικές τακτικές αυτοδυναμίας δεν μπορούν να παρεμποδίζουν τη συστράτευση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που πιστεύουν στο εθνικό αυτό σχέδιο».

Καθώς η συζήτηση άνοιξε, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες  αναμένεται να κλιμακώθεί η αρθρογραφία και άλλων παραγόντων του κεντροαριστερού χώρου ώστε να συζητηθούν αναλυτικά οι προοπτικές και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...