631
Ο Ολαφ Σολτς χαμογελαστός, καταφθάνοντας για συνομιλίες με το FDP την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο | REUTERS/Annegret Hilse

Προς καγκελαρία Σολτς: Διαπραγματεύσεις με το SPD αποφάσισαν Πράσινοι και FDP

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 15:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021, 17:30
Ο Ολαφ Σολτς χαμογελαστός, καταφθάνοντας για συνομιλίες με το FDP την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο
|REUTERS/Annegret Hilse

Προς καγκελαρία Σολτς: Διαπραγματεύσεις με το SPD αποφάσισαν Πράσινοι και FDP

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 15:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021, 17:30

O κύβος ερρίφθη στη Γερμανία. Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι θέλουν συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς, σε έναν συνασπισμό «φανάρι».

Οπως μετέδωσε η Deutshe Welle, σε ξεχωριστές κομματικές συνεδριάσεις Πράσινοι και FDP αποφάσισαν να ξεκινήσουν με το SPD διερευνητικές συνομιλίες που θα έχουν στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των τριών κομμάτων. Και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη ληξιαρχική πράξη της καγκελαρίας του Ολαφ Σολτς, ως διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις τους σε γερμανικά ΜΜΕ το πρωί της Τετάρτης, οι συμπρόεδροι των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισαν ότι στις προκαταρκτικές επαφές διαπίστωσαν πως στα περισσότερα θέματα ουσίας συμφωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Χάμπεκ –ο οποίος δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να γίνει αντικαγκελάριος–, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU τήρησαν μεν στις προκαταρκτικές συνομιλίες διαλλακτική στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από διαρροές στον Τύπο έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση με τα χριστιανικά κόμματα, την Τρίτη, οι Πράσινοι είχαν θέσει θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του συμφωνεί με την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες.

O Κρίστιαν Λίντνερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (REUTERS/Michele Tantussi)

Αιτιολογώντας την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με το SPD και τους Πρασίνους, ο Λίντνερ επεσήμανε πως μολονότι οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αυτές του συνασπισμού CDU/CSU από ό,τι με αυτές των άλλων κομμάτων, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσο επικρατεί ενότητα στα κεντροδεξιά χριστιανικά κόμματα και κατά πόσον αυτά έχουν τη θέληση να κυβερνήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forza, το 70% των ψηφοφόρων του συνασπισμού θέλουν να παραιτηθεί ο Αρμιν Λάσετ, ενώ το 52% θέλει τον Ολαφ Σολτς για καγκελάριο! Μόλις το 9% θέλει τον Λάσετ για καγκελάριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης που έχει καταγραφεί ποτέ για έναν πιθανό καγκελάριο.

Μετά τη γνωστοποίηση της έναρξης των συνομιλιών Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο Αρμιν Λάσετ αρκέστηκε να πει ότι η παράταξή του είναι ακόμα ανοιχτή σε συζητήσεις. «Η γραμμή εκκίνησης για τη νέα κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη από τις 26 Σεπτεμβρίου: είμαστε στη δεύτερη θέση» είπε μιλώντας από το Ντίσελντορφ ο Λάσετ, ο οποίος στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου οδήγησε το CDU/CSU στο χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του, με 24,1%. Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με το FDP και με τους Πρασίνους τις προηγούμενες ημέρες. «Με το FDP είχαμε συμφωνία σε πολλά σημεία. Αλλά είναι σαφές ότι το FDP και οι Πράσινοι θα αποφασίσουν πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία», παραδέχτηκε.

Ο Λάσετ μετά τη συνάντηση με τους Χάμπεκ και Μπέρμποκ των Πρασίνων την Τρίτη στο Βερολίνο (REUTERS/Michele Tantussi)

Ηδη την Πέμπτη θα διεξαχθούν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Και όπως επισημάνθηκε, δεν θα υπάρξουν παράλληλες συζητήσεις με το CDU/CSU.

«Αύριο ξεκινάμε!», δήλωσε ενθουσιασμένος το απόγευμα της Τετάρτης ο Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία κόμματα τα οποία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές τηρούν την εντολή διακυβέρνησης που έλαβαν» και χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα διμερείς συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους ως «εποικοδομητικές». Το θέμα αύριο θα είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η πολιτική για το κλίμα, πρόσθεσε.

Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...