330
Δύο μήνες μετά την επίμαχη συνομιλία, ο Βολόντιμιρ Ζελέσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν και δια ζώσης | REUTERS/Jonathan Ernst

Πράκτορας της CIA το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε την παρέμβαση Τραμπ για Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 10:12
Δύο μήνες μετά την επίμαχη συνομιλία, ο Βολόντιμιρ Ζελέσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν και δια ζώσης
|REUTERS/Jonathan Ernst

Πράκτορας της CIA το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε την παρέμβαση Τραμπ για Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 10:12

Πληροφορίες για την ταυτότητα του μάρτυρα που αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας  του Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι αποκάλυψαν οι New York Times.

Χωρίς να αναφέρουν το όνομα, οι Times μιλούν για στέλεχος της CIA το οποίο για ένα διάστημα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο.

Ο μάρτυρας είπε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να «κλειδώσουν» σε ιδιαίτερο σύστημα πληροφοριών –στο οποίο λίγοι έχουν πρόσβαση- τα στοιχεία του τηλεφωνήματος που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Ο Τραμπ πίεσε τον ομόλογό του να ερευνήσει ένα ζήτημα που αφορά τον γιο του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του προέδρου για τις εκλογές του 2020.

Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι ο πρόεδρος αξιοποίησε τη θέση του για να εξασφαλίσει τη βοήθεια ξένης χώρας ενώ χρησιμοποιεί την στρατιωτική βοήθεια (που υποσχέθηκε στην Ουκρανία) σαν διαπραγματευτικό όπλο.

Την Τρίτη οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίες για την καθαίρεση του Τραμπ, μια διαδικασία που δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε δίκη ή ακόμη και σε αποπομπή. Ο πρόεδρος ανταπάντησε ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Εν τω μεταξύ, σε ηχογράφηση που ήλθε στο φως από τους Los Angeles Times, ο Τραμπ ακούγεται να ρωτά ποιος ήταν αυτός που έδωσε τις πληροφορίες στον πράκτορα. «Πρέπει να είναι κάποιο κοντινό του πρόσωπο», λέει.

Αφήνει μάλιστα και το υπονοούμενο ότι στον πληροφοριοδότη αξίζει η εκτέλεση: «Ξέρετε τι κάναμε παλιά που ήμασταν έξυπνοι; Τους κατασκόπους και την προδοσία τα αντιμετωπίζαμε λίγο διαφορετικά από σήμερα».

Ο ανώνυμος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) κατηγορεί επί της ουσίας τον Τραμπ ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μια ξένη χώρα για να εμπλακεί στις εκλογές του 2020.

Κάνει λόγο για σοβαρή παραβίαση του νόμου, αλλά και για παρεμβάσεις να «κρυφτεί» η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας σε απόρρητο σύστημα πληροφοριών. Όπως εξηγεί αυτό έγινε γιατί οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της συνομιλίας – κάτι που είχαν κάνει και άλλες φορές για πολιτικά ευαίσθητα δεδομένα.

Σημαντικό είναι ότι, όπως λέει, δεν ήταν μάρτυρας των περιστατικών που περιγράφει, αλλά ότι είχε στη διάθεσή του συγκλίνουσες μαρτυρίες από αξιόπιστα άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...