979
Aπό δεξιά, επάνω: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Διαμάντω Θεριανού) Νίκος Ψαρράς (Στάθης Θεριανός). Κάτω, Μιχαήλ Ταμπακάκης (Γιώργης Θεριανός) Ευγενία Ξυγκόρου (Χρυσαυγή Ασπρέα) |

«Αγάπη παράνομη», από το 1900 στο σήμερα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 11:00
Aπό δεξιά, επάνω: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Διαμάντω Θεριανού) Νίκος Ψαρράς (Στάθης Θεριανός). Κάτω, Μιχαήλ Ταμπακάκης (Γιώργης Θεριανός) Ευγενία Ξυγκόρου (Χρυσαυγή Ασπρέα)
|

«Αγάπη παράνομη», από το 1900 στο σήμερα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 11:00

Ενας μεσόκοπος αγρότης και η γυναίκα του θερίζουν κάτω από τον απειλητικό ουρανό. Οταν η μπόρα ξεσπάει, για να προφυλαχτεί το ζευγάρι καταφεύγει στο παράσπιτο, που έχουν στην άκρη στο χωράφι. Εξω από το παράθυρο περνάει μουσκεμένη από τη βροχή μια όμορφη κοπέλα πάνω στο άλογό της. Και ο αγρότης, στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζουμε τον σπουδαίο Νίκο Ψαρρά, την κοιτάζει έκθαμβος, ενώ η γυναίκα του, την οποία υποδύεται η εξίσου σπουδαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αντιλαμβάνεται αμέσως τη σπίθα στο βλέμμα του. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή γεννιέται ένα ερωτικό πάθος, που θα κορυφωθεί στη συνέχεια τραγικά.

Με τη σκηνή αυτή ανοίγει η νέα μίνι δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ1 «Αγάπη παράνομη», και οι δημιουργοί της, ο σκηνοθέτης Νίκος Κουτελιδάκης και σεναριογράφος η Ελένη Ζιώγα, μας στέλνουν νοερά σε ένα κερκυραϊκό χωριό των αρχών του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, ωστόσο, γίνεται φανερό ότι το σενάριο δεν μένει απόλυτα πιστό στο ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη, το οποίο έχει διασκευάσει η Ελένη Ζιώγα.

Με σεβασμό στο αρχικό έργο, η σεναριογράφος ρίχνει μια σύγχρονη ματιά σε ένα έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, που συμβαίνει σε μια αυστηρά πατριαρχική αγροτική κοινωνία. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σε βάθος τους χαρακτήρες της σειράς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα και ανομολόγητα μυστικά, απλώνοντας τα πάθη και τις αδυναμίες τους αλλά και τις θετικές πλευρές τους. Και με την καθοδήγηση του Κουτελιδάκη, οι σπουδαίοι ηθοποιοί, με τις σιωπές, τις παύσεις και τα βλέμματά τους, ζωντανεύουν την ιστορία με αριστοτεχνικό τρόπο στη μικρή οθόνη.

Με φόντο την Κέρκυρα τού 1906, η οποία ωστόσο γρήγορα ξεχνιέται (και γιατί έχει επιλεγεί μια σύγχρονη γλώσσα χωρίς το κερκυραϊκό ιδίωμα, ώστε να είναι πιο εύκολη στους τηλεθεατές), η σειρά εξελίσσεται σε έξι επεισόδια, τα οποία προβάλλονται ανά δύο κάθε Σάββατο βράδυ, στις 22.00, στην ΕΡΤ1, με την αίσθηση ταινίας μεγάλου μήκους, ενώ στη συνέχεια μπορεί να τα δει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTflix.

Από το πρώτο κιόλας Σάββατο, το περασμένο, που είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της «Αγάπης παράνομης», το τηλεοπτικό κοινό αγκάλιασε αμέσως τη σειρά, μαγεμένο από τις δυνατές ερμηνείες του Νίκου Ψαρρά και της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, την άψογη σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη, τα φροντισμένα σκηνικά και κοστούμια της Κικής Πίττα, καθώς και την πρωτότυπη μουσική του Χρίστου Στυλιανού.

Εξίσου όμως εντυπωσίασαν οι νεότεροι ηθοποιοί, η Ευγενία Ξυγκόρου στο τηλεοπτικό της ντεμπούτο, ο Μιχαήλ Ταμβακάκης, ο οποίος ξεχωρίζει χωρίς να καταφεύγει σε ευκολίες εντυπωσιασμού (σαν νεαρός γόης που τον διεκδικούν οι κοπέλες του χωριού), η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά και βέβαια ο έμπειρος Γιάννης Νταλιάνης.

Στα συν της σκηνοθεσίας και η καθοδήγηση των μικρών παιδιών, που μπαίνουν άνετα στους ρόλους τους και τους αποδίδουν ρεαλιστικά, ενώ υποδειγματικές είναι και οι ερμηνείες όλων των υπολοίπων ηθοποιών.

Μια ιστορία πατριαρχικής βίας και κακοποίησης

Σύμφωνα με το σενάριο, που βασίζεται στο διήγημα του Θεοτόκη, ο Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς), ένας από τους πιο εργατικούς και νοικοκύρηδες κατοίκους του χωριού Δαφνύλα της Κέρκυρας, παντρεμένος με τη Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), ερωτεύεται κρυφά και κεραυνοβόλα τη νεαρή Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου), την περιζήτητη κόρη ενός εύπορου κτηματία, του Σπύρου Ασπρέα (Γιάννης Νταλιάνης). Μαγεμένος από την ομορφιά της, ο Θεριανός κάνει τα πάντα για να την παντρέψει με τον γιο του, Γιώργη (Μιχαήλ Ταμπακάκης), προκειμένου να την έχει, έστω κι έτσι, κοντά του.

Ο Θεριανός έχει υπάρξει υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας, ωστόσο η Διαμάντω υποψιάζεται το πάθος του άντρα της και θέλοντας να αποτρέψει το προξενιό –και το κακό που μπορεί να τους βρει– προσπαθεί, μάταια, να πείσει τον γιο της να παντρευτεί την παιδική του φίλη, Ευγενία (Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά). Δεν τα καταφέρνει. Ο Γιώργης και η Χρυσαυγή παντρεύονται και εγκαθίστανται στο σπίτι των πεθερικών της, όπως επιτάσσουν οι κοινωνικοί νόμοι της εποχής.

Οταν ο Γιώργης φεύγει για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, η Χρυσαυγή βρίσκεται στο έλεος του Θεριανού, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να υποτάξει τον τρελό ερωτικό πόθο για τη νύφη του. Το «θηρίο» που κρύβει μέσα του ξυπνάει και καθημερινά παλεύει με τον εαυτό του και καταφεύγοντας στο αλκοόλ, προσπαθεί απεγνωσμένα να τιθασεύσει τους πιο κρυφούς δαίμονές του. Ο Θεριανός είναι μεν θύτης αλλά και βαθιά ενοχικός χαρακτήρας, που βασανίζεται από μια τρομερή εσωτερική σύγκρουση.

Η επιβλητική μητέρα της Χρυσαυγής, Κατερίνα (Μαριάνθη Σοντάκη), διαισθάνεται ότι κάτι κακό συμβαίνει μέσα στο σπίτι που έχει μπει νύφη η κόρη της, ωστόσο, κανείς δεν της αποκαλύπτει την αλήθεια. Από την άλλη πλευρά η Διαμάντω, την οποία ερμηνεύει υποδειγματικά η  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, είναι μεν ένα μητριαρχικό σύμβολο, αλλά όχι σκληρή και άτεγκτη όπως την ήθελε ο Θεοτόκης στο κορφιάτικο διήγημά του. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες –και τις ανάγκες– της εποχής μας, η ηρωίδα της τρέφει μεγάλη αγάπη και αλληλεγγύη για το κορίτσι που παντρεύεται ο γιος της. Και όταν πλέον είναι φανερός ο εγκληματικός πόθος του πατέρα Θεριανού, οι δύο καταπιεσμένες γυναίκες –νύφη και πεθερά– συμμαχούν εναντίον του σε έναν κρυφό πόλεμο, που έχει κηρυχτεί, πια, μέσα στο σπίτι της οικογένειας Θεριανού.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Σενάριο: Ελένη Ζιώγα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κική Πίττα
Συνεργάτις ενδυματολόγος: Μυρτώ Καρέκου
Μουσική: Χρίστος Στυλιανού
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου
Mοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος
Ηχοληψία: Παναγιώτης Ψημμένος
A’ Βοηθός σκηνοθέτη:  Αγγελος Κουτελιδάκης
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Καρανάσου
Βοηθός σκηνογράφου:  Ευαγγελία Γρηγοριάδου
Casting director: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Λιναρδάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη
Παραγωγή: Γιάννης Μ. Κώστας
Εκτέλεση παραγωγής: Arcadia Media

Παίζουν:

  • Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Διαμάντω Θεριανού)
  • Νίκος Ψαρράς (Στάθης Θεριανός)
  • Μιχαήλ Ταμπακάκης (Γιώργης Θεριανός)
  • Ευγενία Ξυγκόρου (Χρυσαυγή Ασπρέα)
  • Γιάννης Νταλιάνης (Σπύρος Ασπρέας, πατέρας της Χρυσαυγής),
  • Μαριάνθη Σοντάκη (Κατερίνα Ασπρέα, μητέρα της Χρυσαυγής),
  • Γιώργος Ζιόβας (Κωνσταντής Βλάχος, πατέρας της Ευγενίας),
  • Μαρία Αθανασοπούλου (Φωτεινή Βλάχου, μητέρα της Ευγενίας),
  • Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά (Ευγενία Βλάχου),
  • Δημήτρης Αριανούτσος (Θοδωρής Ασπρέας, αδελφός της Χρυσαυγής),
  • Παντελής Παπαδόπουλος (παπάς),
  • Ελένη Φίλιππα (μαμή),
  • Σαβίνα Τσάφα (Αρετή, ψυχοκόρη του Ασπρέα),
  • Τάσος Παπαδόπουλος (Μάνθος, εργάτης),
  • Μιχάλης Αρτεμισιάδης (Ανδρέας Καπης, φοιτητής Ιατρικής),
  • Κατερίνα Παντούλη (Μαρία, η μεγάλη κόρη του Θεριανού),
  • Ελλη Νταλιάνη (Ειρήνη, η μικρή κόρη του Θεριανού),
  • Κατερίνα Αμυγδαλιά Θεοφίλου (Βδοκιώ, αδελφή της Χρυσαυγής),
  • Κώστας Βελέντζας (ψάλτης),
  • Αργύρης Γκαγκάνης (λοχαγός),
  • Γιώργος Τσαγκαράκης (Ευτύχης, ο καφετζής),
  • Πέτρος Παρθένης (ταγματάρχης),
  • Στράτος Νταλαμάγκος (Βασίλειος) κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...