294
Παιδιά ποζάρουν με τα ρούχα που εγκρίνει το σχολείο τους | Ville de Provins

Πόλη στη Γαλλία επανέφερε (προαιρετικά) τις σχολικές στολές

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 16:44
Παιδιά ποζάρουν με τα ρούχα που εγκρίνει το σχολείο τους
|Ville de Provins

Πόλη στη Γαλλία επανέφερε (προαιρετικά) τις σχολικές στολές

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 16:44

Την δυνατότητα σε παιδιά του Δημοτικού να φορούν αν θέλουν μια εγκεκριμένη στολή έδωσαν έξι δημόσια σχολεία στη Προβάνς, πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Είχε προηγηθεί ένα μίνι δημοψήφισμα που οργάνωσε ο δήμαρχος μεταξύ των γονέων, στο οποίο πάνω από το 60% είπαν «ναι» στη στολή.

Για την ακρίβεια δεν είναι μια στολή ίδια για όλους τους μαθητές 6 έως 11 ετών τους οποίους αφορά το μέτρο (στο σύνολο πάνω από 700).

Τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν όποιο συνδυασμό θέλουν από 10 διαφορετικά ρούχα, όπως μπλε μπλούζες με κουμπί ή γαλάζια πουλόβερ με λευκό πουκάμισο και ζακέτες. Η στολή θα έχει πάνω της το έμβλημα της πόλης και το γαλλικό εθνικό σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» («liberté, egalité, fraternité»).

Το κόστος του σετ είναι 145 ευρώ, ποσό που μειώνεται στο μισό για τις οικογένειες με πάνω από ένα παιδί στο σχολείο. Υπάρχει και η δυνατότητα επιδότησης του ποσού για οικογένειες που δεν μπορούν να το καταβάλουν.

Υπέρ της στολής τάσσεται και ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, εξηγώντας ότι είναι ένας τρόπος «να ενθαρρυνθεί η περηφάνια για το σχολείο» αλλά και η «ισότητα μεταξύ των παιδιών». Ο κεντροδεξιός δήμαρχος της Προβάνς το βλέπει σαν πείραμα. Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, η γαλλική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταστήσει τις στολές υποχρεωτικές.

Πώς πήγε όμως το μέτρο;

Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα μετά τις φθινοπωρινές διακοπές, περίπου τα μισά παιδιά εμφανίστηκαν με στολή.

Ένα από τα παιδιά, ο εννιάχρονος Νοέ, φάνηκε διστακτικός, αλλά του άρεσε «το ότι είμαστε ντυμένοι σαν Χάρι Πότερ». Αλλα παιδιά διαφωνούν: «Για τα σκουπίδια, οπισθοδρομικό μέτρο. Είμαστε στο 2018, όχι κάπου το 1900».

Οι σχολικές στολές έγιναν προαιρετικές στη Γαλλία το 1968, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται συχνά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν έχουν αμφότεροι ζητήσει να επανέλθουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...