485
Tσίπρας και Ιερώνυμος εμφανίζονται να τα έχουν βρει σε όλα. | SOOC

Προς σύμφωνο συμβίωσης Τσίπρα – Ιερώνυμου (και Κράτους – Εκκλησίας)

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 16:01
Tσίπρας και Ιερώνυμος εμφανίζονται να τα έχουν βρει σε όλα.
|SOOC

Προς σύμφωνο συμβίωσης Τσίπρα – Ιερώνυμου (και Κράτους – Εκκλησίας)

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 16:01

Σε υψηλές ταχύτητες εισέρχονται τα ζητήματα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με φόντο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά όχι μόνο. Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, λειτουργεί ως επιταχυντής ενός διαλόγου που έχει ως φαίνεται ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το νέο ραντεβού άλλωστε ανακοινώθηκε, σε αντίθεση με τη μυστική συνάντηση νύχτα στην Αρχιεπισκοπή στις αρχές του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στο Μαξίμου δεν έχει σχέση με αυτή καθαυτή τη συνταγματική αναθεώρηση ή τις ενδεχόμενες ενστάσεις της ιεραρχίας σχετικά με την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Ιερώνυμος και Τσίπρας φέρονται έτοιμοι να υπογράψουν διμερές σύμφωνο χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες.

Θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό των ιερέων – στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.

Παράλληλα θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της μυστικής συνάντησης των δύο ανδρών στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά το ρεπορτάζ, ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά της Εκκλησίας και του Δημοσίου, εργάστηκαν σε συνθήκες μυστικότητας το τελευταίο δίμηνο ώστε να καταλήξουν στους όρους του νέου συμφώνου χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας

Το γερμανικό μοντέλο θρησκευτικής ουδετερότητας

Παράλληλα πάντως με το προτεινόμενο σύμφωνο, υπάρχουν και οι απόψεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος και κυρίως του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Η Αρχιεπισκοπή θεωρεί δεδομένο ως βάση συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το «γερμανικό μοντέλο» θρησκευτικής ουδετερότητας. Αυτό εξάλλου άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ο κ. Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της τριήμερης τακτικής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι ανοιχτή σε διάλογο. «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλοι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδοχή από τους άλλους ιεράρχες του διμερούς συμφώνου.

Οσον αφορά στο Σύνταγμα ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι η συζήτηση επί του άρθρου 3, «είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα».

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε “θρησκευτικά ουδέτερος”», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο Πρωθυπουργός, θα μας πει». «Εχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα την πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το γερμανικό κράτος. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...