349
O τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα χειρότερα πέρασαν» λέει ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, με τον πληθωρισμό στο 25%

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 15:26
O τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα χειρότερα πέρασαν» λέει ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, με τον πληθωρισμό στο 25%

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 15:26

Καθησυχαστικός για τη διακύμανση του πληθωρισμού στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρά τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της γείτονoς που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ανήλθε σε υψηλό 15ετίας, στο 25,24%.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Αλ Χαμπέρ, ο τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι τόσο στην ισοτιμία όσο και στις τιμές των πρώτων υλών υπάρχει βελτίωση, δίνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου από 85 στα 72 δολάρια.

«Ιδιαίτερα στενά παρακολουθούμε τον τομέα της ένδυσης και των τροφίμων και πάνω από 2.500 εταιρείες κάνουν αγώνα κατά του πληθωρισμού. Μερικές φορές γυρνάω τα Σαββατοκύριακα και παρακολουθώ. Βλέπω τις βιτρίνες. Κι εγώ και το υπουργείο μας παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά» διαβεβαίωσε ο Αλμπαϊράκ και εκτίμησε πως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η εικόνα θα αρχίσει να γίνεται καλύτερη.

Οπως επεσήμανε, το 2008 που η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει όλη τη διεθνή κοινότητα, την Τουρκία την επηρέασε ελάχιστα («μας ακούμπησε ελαφρά», ανέφερε χαρακτηριστικά). Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ωστόσο, υπογράμμισε,  η Τουρκία δέχτηκε την μεγαλύτερη οικονομική επίθεση και έτσι βρέθηκε σε πολύ διαφορετική θέση από ό,τι το 2008.

«Δημιουργήθηκε μια κατάσταση σε σχέση με τη νομισματική ισοτιμία, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Η Τουρκία το ξεπερνάει και θα το ξεπεράσει, γιατί η βάση (της τουρκικής οικονομίας) είναι στέρεη», τόνισε ο τούρκος υπουργός.

Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμεινε σε υψηλό 15 ετών, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών μεταφορών, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 25,24% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 24,5% του Σεπτεμβρίου. Σε μηνιαία βάση, επιβραδύνθηκε στο 2,67% από το 6,3%. Οι εκτιμήσεις έκαναν αντίστοιχα λόγο για 24,37% σε ετήσια βάση και 1,97% σε μηνιαία βάση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτα Τσετινκάγια, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2018 στο 23,5% από το 13,4% και για το 2019 στο 15,2% από το 9,3%.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού επιβραδύνθηκε στο 45,01% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από το 46,15% του Σεπτεμβρίου. Σε μηνιαία βάση ο ΡΡΙ επιβραδύνθηκε στο 0,91% από το 10,88% το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...