902
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν | REUTERS

«Πόλεμος» στο Twitter μεταξύ Τραμπ και Ιράν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 12:38
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
|REUTERS

«Πόλεμος» στο Twitter μεταξύ Τραμπ και Ιράν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 12:38

Ενας ακήρυχτος «πόλεμος» διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες, στο Twitter, μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτατων αξιωματούχων του Ιράν.

Απειλές χωρίς προηγούμενο εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές. Και ο κόσμος παρακολουθεί ανήσυχος για το τι μπορεί να συμβεί αν οι απειλές πραγματοποιηθούν.

Οπως σημειώνουν οι Times είναι σαν να μην συνειδητοποιούν τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και οι ιρανοί αξιωματούχοι πόσο καταστροφικές θα είναι οι απειλές τους στην πράξη.

Ακόμα και για αυτά που γράφει συχνά πυκνά ο Τραμπ στο Twitter μέχρι τώρα στην προεδρική του θητεία, το ύφος των τελευταίων του αναρτήσεων ξεφεύγει του συνηθισμένου.

Την Παρασκευή μετά την δολοφονία του Σολεϊμανί και τις απειλές για αντίποινα από το Ιράν, ο Τραμπ έγραψε:

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται».

Οι Times επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου, καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα τυχόν αντίποινα πρέπει να είναι ανάλογα της αρχικής επίθεσης.

Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αφού ανακοίνωσε ότι το Ιράν ακυρώνει όλους τους περιορισμούς στους οποίους είχε συμφωνήσει για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ως αντίποινα, απάντησε στον Τραμπ: «Θέλεις να συνεχίσεις να ακούς τους κλόουν που σε συμβουλεύουν για την περιοχή μας; Και ακόμα φαντάζεσαι ότι μπορείς να δαμάσεις το φρόνημα αυτού του σπουδαίου έθνους και του λαού του;».

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απαντώντας στην απειλή του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν «κλειδώσει» 52 στόχους «υψηλού επιπέδου, σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό», τους οποίους θα αρχίσουν να χτυπούν αν οι Ιρανοί προχωρήσουν σε αντίπονα. Το νούμερο 52 δεν είναι τυχαίο, αναφέρεται στους 52 ομήρους που κρατούσαν οι Ιρανοί στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979. «Αυτοί που αναφέρονται στο νούμερο 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται το νούμερο 290. #IR655. Ποτέ μην απειλείτε το ιρανικό έθνος», έγραψε ο Ροχανί.

Τι συνέβη το 1988

Ο ιρανός πρόεδρος αναφερόταν στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε στις 3 Ιουλίου του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή σε 290 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 66 παιδιά.

Η πτήση εκείνη χτυπήθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το αμερικανικό πλοίο «Vincennes», που πέρασε το Airbus 300 για μαχητικό αεροσκάφος.

Η πτήση ήταν προγραμματισμένη στην διαδρομή Τεχεράνη-Ντουμπάι με ενδιάμεση στάση στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν. Μόλις απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπαντάρ Αμπάς, το οποίο χρησιμοποιούσαν στρατιωτικά και επιβατικά αεροσκάφη, χτυπήθηκε από τους πυραύλους.

Τότε, το Ιράν και το Ιράκ βρίσκονταν σε πόλεμο. Τα αμερικανικά πλοία βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο για να προστατεύουν τα τάνκερ.

Αρχικά, η επίσημη εκδοχή των Αμερικανών ήταν ότι το αεροσκάφος είχε πάρει πορεία σύγκρουσης με το «Vincennes». Μετά όμως, το Πεντάγωνο άλλαξε τα λεγόμενα και είπε ότι το αεροσκάφος ανέβαινε αργά, κανονικά, στην ήδη προγραμματισμένη του διαδρομή, και δήλωσε ότι η κατάρριψή του ήταν ένα «τραγικό δυστύχημα».

Κάποιοι στην Τεχεράνη όμως, εξέλαβαν το συμβάν ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να πάρουν το μέρος του Ιράκ στην οκταετή σύγκρουση και πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο στην υπογραφή ανακωχής ανάμεσα στις δύο χώρες τον επόμενο μήνα.

Εγκλήματα πολέμου

Το σχόλιο του Τραμπ για καταστροφή στόχων που σχετίζονται με τον ιρανικό πολιτισμό προκάλεσε πλήθος επικρίσεων διεθνώς. Πρώην σύμβουλοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να στοχεύσουν κατά πολιτιστικών μνημείων, όμως ο Τραμπ συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Αυτοί μπορούν να σκοτώνουν τους δικούς μας ανθρώπους, να τους βασανίζουν και να τους ακρωτηριάζουν. Τους επιτρέπεται να βάζουν βόμβες στους δρόμους και να ανατινάζουν τους δικούς μας. Και σε εμάς δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε τα πολιτιστικά τους μνημεία; Δεν “πάει” έτσι».

Οι χωρίς προηγούμενο για αμερικανό πρόεδρο απειλές, ανάγκασαν δύο δικούς του υπουργούς να σπεύσουν να μπαλώσουν τα πράγματα. Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι τυχόν στόχοι θα είναι στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν,

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Εσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Οταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο υπουργός απάντησε: «Αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ενοπλης Σύρραξης, η οποία υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τραμπ συνέχισε τα tweet: «Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο!» έγραψε αργότερα, ως απάντηση στην απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να ακυρώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, από την οποία ο ίδιος είχε αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018.

Το βράδυ της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζαρίφ απάντησε με ανάρτηση στο Twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως έλλειψη σεβασμού προς τον ΟΗΕ από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...