347
Ο ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες | EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Πόλεμος» ΕΕ – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 13:14
Ο ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Πόλεμος» ΕΕ – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 13:14

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Τετάρτη δύο νέες νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας έπειτα από την δημοσίευση των βρετανικών σχεδίων για την κατάργηση ρυθμίσεων των Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές με την βρετανική επαρχία.

Παράλληλα, επανέφερε μία ακόμη νομική διαδικασία που είχε διακοπεί.

Οι διαδικασίες αυτές δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων στο Λονδίνο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τις σχέσεις ανάμεσα στο πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Βρετανία με το ευρωπαϊκό μπλοκ, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών με την Βρετανία για την επίλυση των δυσκολιών στην αποστολή βρετανικών προϊόντων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική επαρχία παραμένει στην ενιαία αγορά για τα αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγές από την υπόλοιπη Βρετανία υπόκεινται σε τελωνειακές δηλώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τελωνειακούς ελέγχους κατά την άφιξή τους.

Η διευθέτηση που έφερε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, είχε ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς του συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας –και μέλος της ΕΕ– και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία έθεσε τέλος στις 30ετείς συγκρούσεις, τις επονομαζόμενες «Troubles».

Καθώς είναι προφανές ότι κάπου θα έπρεπε να ορισθεί το σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου το τοποθέτησαν στην θάλασσα που χωρίζει την Βρετανία από την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να παραπέμψει τη Βρετανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν το Λονδίνο δεν απαντήσει σε μία από τις νομικές διαδικασίες που έχουν κινήσει οι Βρυξέλλες εντός δύο μηνών.

«Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται νομικό για να μάθει κανείς ότι η μονομερής μεταβολή μίας συμφωνίας είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Είναι παράνομο», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που εποπτεύει τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που προσφέρουμε είναι μία κοινή λύση, που θα προσφέρει σταθερότητα, που θα προσφέρει νομική βεβαιότητα, που θα προσφέρει νομική σαφήνεια», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...