1721
Ακριβώς η στιγμή κατά την οποία το αυτοκίνητο φλέγεται, στην αριστερή λωρίδα της Αττικής Οδού | Δώρα Σαββίδη

Διαρροή καυσίμου στην Πόρσε Μαυρίκου – Ταυτοποιήθηκε το DNA του

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 18:06
Ακριβώς η στιγμή κατά την οποία το αυτοκίνητο φλέγεται, στην αριστερή λωρίδα της Αττικής Οδού
|Δώρα Σαββίδη

Διαρροή καυσίμου στην Πόρσε Μαυρίκου – Ταυτοποιήθηκε το DNA του

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 18:06

Στη διαρροή καυσίμου εντός του κινητήρα προσανατολίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αιτίων που οδήγησαν στον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, που επικαλείται «Το Βήμα», η πυρκαγιά στο εσωτερικό του κινητήρα δυνάμωσε όταν ο εκδότης σταμάτησε το αυτοκίνητο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο αναθυμιάσεων στο θάλαμο επιβατών. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος προσπάθησε να βγει από το αυτοκίνητο, όμως η πόρτα «έβρισκε» στο στηθαίο. Λόγω των αναθυμιάσεων, δεν κατάφερε να βγει από την πόρτα του συνοδηγού.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου μεταφέρει τις εκτιμήσεις των αρχών ως εξής: «Υπήρξε διαρροή βενζίνης στο τελευταίο (ελαστικό) τμήμα του μικρού σωλήνα που μεταφέρει καύσιμα από το ρεζερβουάρ του οχήματος στον τετράχωρο κινητήρα του τζιπ. Η διαρροή της βενζίνης προκάλεσε αρχικά μικρής έκτασης πυρκαγιά, μέσα στην μηχανή κοντά στην θέση του οδηγού. Η πυρκαγιά αυτή δεν ήταν μεγάλη γιατί ο αέρας από την κίνηση του οχήματος, ουσιαστικά περιόριζε την φλόγα. Ο άτυχος οδηγός αντιλήφθηκε τις αναθυμιάσεις στον θάλαμο του οδηγού κι έκανε μια σπασμωδική κίνηση προς τα αριστερά να σταματήσει το τζιπ του, που σύρθηκε πάνω στο τσιμεντένιο διαχωριστικό κιγκλίδωμα. Αυτή η τριβή δεν έχει καμία σημασία στην εξέλιξη του ατυχήματος, ούτε αυτή προκάλεσε τον σπινθήρα. Η φωτιά είχε αρχίσει από πριν. Όταν λοιπόν ο εκδότης σταμάτησε το ΙΧ του, η φωτιά που περιοριζόταν μέχρι τώρα από τις ριπές του αέρα του κινούμενου οχήματος, «φούντωσε». Ο οδηγός έντρομος έκανε μια προσπάθεια να βγει από την πόρτα του οδηγού, όμως ήταν «κολλημένη» λόγω του τσιμεντένιου στηθαίου. Σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λόγω των αναθυμιάσεων προσπάθησε να κινηθεί προς το κάθισμα και την πόρτα του οδηγού. Όμως δεν πρόλαβε. Έχασε τις αισθήσεις του και τον πρόλαβαν οι φλόγες που πλέον τύλιγαν και τον θάλαμο των επιβατών».

Όπως αναφέρει, στο Βήμα, ο ίδιος ειδικός για τους λόγους της διαρροής της βενζίνης «σε εκείνο το σημείο υπάρχει μικρό σύστημα πρόσδεσης που αλλοιώθηκε σε μία προηγούμενη επισκευή του οχήματος. Κι έτσι σταδιακά αυτή η φθορά μεγάλωνε κι οδήγησε στην διάχυση της βενζίνης. Δεν μπορεί κάποιος ν αποκλείσει δολιοφθορά όταν το αυτοκίνητο είχε σταματήσει για τελευταία φορά – σε συνάντηση του εκδότη με ιδιώτη στο Μαρούσι. Όμως σε μία τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα εμφανιζόταν σχεδόν αμέσως, προτού ο οδηγός κινηθεί προς την Αττική οδό, ενώ η οσμή της βενζίνης θα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Όμως ασφαλώς πρέπει να εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα».

Στο μεταξύ και η εξέταση DNA ταυτοποίησε την απανθρακωμένη σορό στο πρόσωπο του Παναγιώτη Μαυρίκου. Παρά το γεγονός ότι εκλήθησαν, το βράδυ της Πέμπτης, η μητέρα του και η σύζυγός του στο νοσοκομείο για έμμεση, ανεπίσημη αναγνώριση του οδηγού του οχήματος, αυτό τελικώς δεν έγινε, καθώς οι ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν θα εισέφερε κάτι νέο στη διαδικασία, ενώ θα επιβάρυνε δραματικά τις δύο γυναίκες οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ. Πάντως, η σύζυγός του αναγνώρισε αντικείμενα και τιμαλφή που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο.

Μήνυση για ανθρωποκτονία από την οικογένεια

Μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατέθεσε την Παρασκευή η σύζυγος του Παναγιώτη Μαυρίκου. Σε γραπτή ανακοίνωση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, αναφέρεται ότι η σύζυγος του Π. Μαυρίκου, συνοδευόμενη από δικηγόρο του δικηγορικού γραφείου του, κατέθεσε την αναφορά στο τμήμα ασφαλείας της κατοικίας της. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στη μηνυτήρια αναφορά  ορίζονται ως τεχνικοί μας σύμβουλοι ο Νικόλαος Διαμαντής, υποστράτηγος Πυροσβεστικού σώματος, ειδικός σε θέματα διερεύνησης εμπρησμών και ο Γ. Ραυτογιάννης, βαλλιστικός-εξεταστής ιχνών εργαλείων. Ο λόγος που υπεβλήθη η ως άνω αναφορά είναι ότι η οικογένεια του εκλιπόντος με αυτόν τον τρόπο και με τους τεχνικούς της συμβούλους, επιθυμεί να βοηθήσει τους διορισθέντες από την Ελληνική Αστυνομία πραγματογνώμονες, ώστε να διεκπεραιωθεί ταχύτατα η πραγματογνωμοσύνη και σε συνδυασμό με τις ειδικές γνώσεις τους να εκδοθεί ένα πλήρες και αναμφισβήτητο πόρισμα».

Την Πέμπτη, ο ποινικολόγος  Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στα parapolitika.gr, ανέφερε ότι ο απανθρακωμένος άνδρας στην Αττική Οδό ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο εκδότης αναζητούνταν τόσο από τον ίδιο -καθώς είχαν ραντεβού- όσο και από τους συνεργάτες του, αλλά και την οικογένειά του, χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος, όπως είπε, προσπάθησε να μεταβεί στο σημείο, χωρίς να τα καταφέρνει γιατί όλοι οι δρόμοι στη γύρω περιοχή ήταν αποκλεισμένοι.

 

Γιατί ξέσπασε η φονική φωτιά

«Εχω χειρισθεί περίπου 30 περιπτώσεις εν κινήσει ανάφλεξης οχημάτων και εκτιμώ ότι στην περίπτωση της πυρκαϊάς του τζιπ στην Αττική Οδό το πιθανότερο είναι μία διαρροή βενζίνης στον σωλήνα που συνδέει το ρεζερβουάρ με τον κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σε λίγο χρόνο επέκταση της φωτιάς στη μηχανή του αυτοκινήτου, η οποία μπορεί να πάρει σχετικά γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Αυτό δήλωσε σε ερώτηση που του έθεσε tovima.gr αναλυτής τροχαίων ατυχημάτων αλλά και άλλων συμβάντων με ειδίκευση στα θέματα προσδιορισμού αιτιών πυρκαγιάς. Ο ίδιος αναλυτής, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, προσέθεσε: «Υπάρχει ακόμη ενδεχόμενο –με μικρότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης– να έχει προκληθεί σπινθήρας σε κάποιες καλωδιώσεις και να εκδηλώθηκε πυρκαϊά λόγω και της διάχυσης λαδιών σε διάφορα σημεία της μηχανής ή ακόμη και να ξέσπασε φωτιά στον θάλαμο των τροχών. Όμως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η επέκταση της φωτιάς είναι αργή και οι οδηγοί αντιλαμβάνονται σχετικά γρήγορα τι συμβαίνει.

» Ασφαλώς θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση να πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό ή δολιοφθορά. Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είδους μηχανισμός μπορεί να είναι αυτός αφού δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις έκρηξης ή πώς εσκεμμένα να προκληθεί πυρκαϊά σε ΙΧ που έχει ήδη διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα από τη στιγμή της υποτιθέμενης παρέμβασης. Εξάλλου αν υπήρχε σκόπιμη ενέργεια με εμπρησμό της μηχανής του τζιπ υπήρχαν οι δυνατότητες να μπορέσει ο οδηγός να απεγκλωβισθεί –όπως συμβαίνει στις περισσότερες φωτιές σε ΙΧ– και ο δολιοφθορέας να μην πετύχαινε τον στόχο του. Ολα όμως πρέπει να εξετασθούν…»

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος

Αν τηρήσουμε απολύτως τους τύπους και τα προσχήματα, τότε η ιδιότητα του εκδότη δεν θα αποδίδει πλήρως την ιδιότητα του ανδρός. Ο Παναγιώτης (Τάκης) Μαυρίκος ήταν και πολιτικός αρχηγός. Μπορεί να μην το έχετε ακούσει ποτέ, ίσως να το ήξεραν παρά μόνο ελάχιστοι άνθρωποι. Ομως ναι, ο Παναγιώτης Μαυρίκος ίδρυσε πρόσφατα το πολιτικό κόμμα «Δεξιά», απαντώντας, πολιτικά, στην κίνηση του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Τάκη Μπαλτάκου. Τι ακριβώς αντιπροσώπευε το κόμμα; Κατά τον ιδρυτή του, αποτελούσε τον μοναδικό γνήσιο εκπρόσωπο του ελληνικού ευρωσκεπτικισμού. «Η Δεξιά θα είναι παρούσα σε μια πραγματική νέα μεταπολίτευση. Και δεν θα είναι παρούσα ως τσόντα οποιασδήποτε αντεθνικής κυβέρνησης. Θα είναι παρούσα ως κυρίαρχος εθνικός πόλος. Ως πρωταγωνιστής των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που είναι ταγμένες να παλέψουν για την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.». Αλλά ο Παναγιώτης Μαυρίκος δεν πρόλαβε να καταγραφεί στην κοινή γνώμη ως πολιτικός αρχηγός. Στην τελευταία δημόσια εικόνα που άφησε πίσω του, φορούσε χειροπέδες. Αλλά εκεί δεν ήταν πολιτικός αρχηγός. Ηταν εκδότης.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος όταν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την υπόθεση των εκβιασμών
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος όταν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την υπόθεση των εκβιασμών

Την ώρα που ο Παναγιώτης Μαυρίκος θα οδεύει προς τους αιώνιους λειμώνες, μερικοί δικαστικοί φάκελοι θα θάβονται στη λήθη του αρχείου. Ο Μαυρίκος καλείτο να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση από τα φύλλα που κρεμούσε στα μανταλάκια. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάτι θα έκανε με αυτές τις υποθέσεις. Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος εκδότης που βρέθηκε κατηγορούμενος ως λιβελλογράφος. Ωστόσο, ο Μαυρίκος ήταν κατηγορούμενος και ως εκβιαστής. Του κοινού ποινικού δικαίου. Εγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, το όνομά του ακούστηκε στη Βουλή, ακόμα και από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τη δίωξη που αντιμετώπιζε, χρησιμοποίησε τις εφημερίδες του ως εργαλεία εκβιασμών προκειμένου να αποσπά κρατική διαφήμιση και, πιθανώς, άλλα ωφελήματα. Ομως, ποιος -στην πραγματικότητα- ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος; Πώς από υπάλληλος της ΔΕΗ και ρεπόρτερ στο κανάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη βρέθηκε ιδιοκτήτης εφημερίδων και σφοδρός πολιτικός αντίπαλος του πρώην εργοδότη του; Και πώς ένας εκδότης εφημερίδων με μηδενική κυκλοφορία καταφέρνει να κυκλοφορεί με «Καγιέν»;

Ο Μαυρίκος έκανε την εμφάνισή του στα εκδοτικά πράγματα πριν από μία δεκαετία, όταν στα περίπτερα εμφανίστηκαν τίτλοι γνωστών εφημερίδων που είχαν «πεθάνει» προ ετών. Στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία στην οποία, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο 32χρονος, τότε, Μαυρίκος διέθετε αρκετά και ισχυρά ερείσματα. Πώς πήρε τους τίτλους;  Παρακολουθούσε το Γραφείο Σημάτων ώστε να κάνει χρήση τίτλων μόλις εκπνέει το διάστημα κατοχύρωσής τους. Ο αρχικός ιδιοκτήτης έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο διάστημα για την ανανέωση. Μετά, όμως, χάνει το δικαίωμα χρήσης του τίτλου. Κάπως έτσι, κάποια στιγμή είδαμε να κυματίζει στα μανταλάκια η «Μεσημβρινή». Και μετά η «Ακρόπολη», η «Επικαιρότητα», οι «24 ώρες». Η «Μεσημβρινή» αποσύρθηκε γρήγορα καθώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη (που ήταν οι τελευταίοι εκδότες του τίτλου) κινήθηκε δικαστικά και, ασφαλώς, δεν είναι και ο αντίδικος που ονειρεύεται κάποιος. Το ίδιο ισχύει και για την «Επικαιρότητα» που είχε ως εκδότη τον Σωκράτη Κόκκαλη. Αντιθέτως, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που ήταν ο τελευταίος εκδότης της «Ακρόπολης», δεν ασχολήθηκε αν και αργότερα το περιβάλλον του κατήγγειλε ότι ο Μαυρίκος επιχείρησε να τον εκβιάσει.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ως πολιτικός αρχηγός
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ως πολιτικός αρχηγός

Η καλή σχέση που διατηρούσε ο επιχειρηματίας με τη Νέα Δημοκρατία φέρεται ότι λειτούργησε αποδοτικά για το λογιστήριο του «εκδοτικού ομίλου Μαυρίκου». Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα πιεστικός, στέλνοντας επιστολές προς υπουργούς και διοικητές οργανισμών, ζητώντας να εντάξουν τις εφημερίδες του στο πρόγραμμα κρατικής διαφήμισης. Για παράδειγμα, ο Μιχάλης Λιάπης, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Καραμανλή, πείστηκε και έδωσε εντολή ώστε η «Ολυμπιακή Αεροπορία» να περιλαμβάνει τα έντυπα του ομίλου Μαυρίκου σε αυτά που μοίραζε κατά τις πτήσεις της. Επίσης, γρήγορα αποδείχθηκε ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν πολύ κοντά, πολιτικά, στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι τίτλοι της «Ακρόπολης» που έβλεπαν στο πρόσωπο του σημερινού Επιτρόπου τη λύση για τη σωτηρία της χώρας είχαν γίνει παροιμιώδεις, λαμβάνοντας διαστάσεις ανεκδότου. Ασφαλώς, μπορεί να επρόκειτο για σύμπτωση, όμως επί θητείας Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Μαυρίκος διορίστηκε αντιπρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Η «Ακρόπολη», πάντως, δεν έμεινε πάντα πιστά προσηλωμένη στη Νέα Δημοκρατία καθώς τα πρωτοσέλιδά της ήταν αρκετές φορές φίλα προσκείμενα προς τη Χρυσή Αυγή. Συχνά δε, στόχευαν εναντίον συγκεκριμένων επιχειρηματιών ή και οργανισμών του Δημοσίου. Μέχρι που ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση των εκβιασμών.

Ολα άρχισαν τον Φεβρουάριο, όταν μία υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ κατήγγειλε ότι δεχόταν εκβιαστικές πιέσεις προκειμένου να εγκρίνει διαφημιστικά κονδύλια. Χρησιμοποιήθηκε ο «κοριός» της ΕΥΠ και ο Παναγιώτης Μαυρίκος συνελήφθη, με άλλους δύο δημοσιογράφους, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που εφέρετο να διαπράττει εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων. Λίγο αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...