619
Ανδρες της Ασφάλειας ελέγχουν το εσωτερικό ενός καταστήματος για να βρουν στοιχεία για την επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ | Reuters

«Τυφλό» χτύπημα από τη Χαμάς στο κέντρο του Τελ Αβίβ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 14:09
Ανδρες της Ασφάλειας ελέγχουν το εσωτερικό ενός καταστήματος για να βρουν στοιχεία για την επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ
|Reuters

«Τυφλό» χτύπημα από τη Χαμάς στο κέντρο του Τελ Αβίβ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 14:09

Ηταν η επιτομή αυτού του ονομάζεται «τυφλό» χτύπημα. Δύο ένοπλοι, οι οποίοι έφεραν αυτοσχέδια όπλα, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως σε εστιατόριο της κεντρικής αγοράς Σαρόνα, ένα από τα πλέον πολυπληθή σημεία του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

Οπως ήταν φυσικό εκείνη την ώρα, βράδυ Τετάρτης, το σημείο ήταν κατακλυσμένο από κόσμο, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί τουρίστες, με αποτέλεσμα να προκληθεί αμέσως πανικός. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και έξι τραυματίες.

Η αντίδραση των αστυνομικών Αρχών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα οι δύο δράστες να συλληφθούν.  Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς, ωστόσο μετά τη μεταφορά του, ένας ακόμα άνθρωπος κατέληξε στο νοσοκομείο.

Πάνοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έπειτα από επίσκεψη στη Μόσχα, μετέβη στο υπουργείο Αμυνας, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη.

Οπως αναφέρουν ισραηλινά δημοσιεύματα, οι δύο 21χρονοι δράστες ταυτοποιήθηκαν και πρόκειται για ξαδέλφια που κατάγονται από ένα χωριό έξω από τη Χεβρώνα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε, εμφανίζονται οι δράστες -Μοχάμεντ και Κχαλίντ Μουχάμρα σύμφωνα με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης- λίγα λεπτά πριν την επίθεση, καθισμένοι σε τραπέζι στο εστιατόριο Max Brenner, ντυμένοι με σκούρα κοστούμια και λευκά μπλουζάκια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, παρήγγειλαν ποτά και σοκολατένια γλυκά πριν σηκωθούν αιφνιδιαστικά και αρχίσουν να πυροβολούν.

Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει πως μετά τη φονική επίθεση σημειώθηκαν πανηγυρισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, με τους κατοίκους να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, αλλά και να διανέμουν γλυκά.

Τα αντίποινα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη το πάγωμα των 83.000 αδειών εισόδου που έχουν εκδοθεί για την είσοδο Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος με την ευκαιρία του ραμαζανιού. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την αιματηρή επίθεση που διαπράχθηκε χθες το βράδυ από δύο Παλαιστίνιους στο Τελ Αβίβ και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

«Ολες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για το ραμαζάνι, ιδιαίτερα οι άδειες που προορίζονται για οικογενειακές επισκέψεις από την Ιουδαία-Σαμάρεια παγώνουν…83.000 άδειες εισόδου παγώνουν», ανακοίνωσε το COGAT, το όργανο που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Με την ονομασία Ιουδαία-Σαμάρεια αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Οχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε με πυγμή»

Αμέσως μετά τον απολογισμό της επίθεσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η νέα επίθεση συνιστά «πρόκληση στο ύψος της οποίας θα σταθούμε». Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονίες από ειδεχθείς τρομοκράτες» και προανήγγειλε «σειρά αμυντικών και επιθετικών μέτρων», ο Νετανιάχου ανέφερε πως η νέα επίθεση «συνιστά πρόκληση, στο ύψος της οποίας θα σταθούμε».

Σε αντίθετο πνεύμα οι δηλώσεις του δημάρχου του Τελ Αβίβ

Αντίθετα με την επιθετική ρητορική που προέβαλε –ως συνήθως- ο κ. Νετανιάχου, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, επεσήμανε τον ρόλο που παίζει η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδάφων στην επικράτηση βίαιων περιστατικών στο Ισραήλ. «Ειμαστε ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο όπου μία άλλη εθνότητα βρίσκεται υπό κατοχή χωρίς πολιτικά δικαιώματα, δεν μπορείς να κρατάς ανθρώπους σε καθεστώς κατοχής και να ελπίζεις ότι θα συμπεράνουν από μόνοι τους ότι όλα είναι εντάξει».

Μάλιστα επεσήμανε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε –με δήλωσή του- όλες τις επιθέσεις κατά πολιτών.

Η αντίδραση της Χαμάς

Εξίσου γρήγορες ήταν και οι αντιδράσεις από τη Χαμάς, η οποία εξύμνησε την αιματοχυσία και προανήγγειλε νέες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ηγετικό στέλεχός της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαΐλ Χανίτζα, έγραψε σε μήνυμά του στο twitter «δόξα και συγχαρητήρια στους κατοίκους της Χεβρώνας», προσθέτοντας το σήμα της νίκης, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «απάντηση στα ισραηλινά εγκλήματα εναντίον των Παλαιστίνιων» στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση μετά την ανάληψη του υπουργείου Άμυνας από τον θεωρούμενο ως «γεράκι» Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ήδη κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το χωριό Γιάτα από το οποίο προέρχονταν οι δράστες, σύμφωνα με τους Times of Israel.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...