1259
Η Νίνα Σιμόν σε ηλικία 35 ετών, το 1968, χρονιά που ξεχώρισε το τραγούδι της «Sinner Man» | Getty Images

Ποια θα υποδυόταν καλύτερα τη Νίνα Σιμόν;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2016, 07:41
Η Νίνα Σιμόν σε ηλικία 35 ετών, το 1968, χρονιά που ξεχώρισε το τραγούδι της «Sinner Man»
|Getty Images

Ποια θα υποδυόταν καλύτερα τη Νίνα Σιμόν;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2016, 07:41

Ο κύβος ερρίφθη τον Αύγουστο του 2012. Η Ζόε Σαλντάνα, η θελκτική πρωταγωνίστρια του «Colombiana», θα είναι η Νίνα Σιμόν στην κινηματογραφική βιογραφία της ντίβας, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται τον Απρίλιο. Κεντρικό θέμα της ταινίας η μουσική της πορεία με έμφαση όμως και στην έντονη ακτιβιστική της δράση. Η αφήγηση φτάνει ως και την εποχή που ζούσε στη Γαλλία με τον έμπιστο βοηθό της Κλιφ Χέντερσον και πάνω σε αυτή τη γραμμή της ιστορίας σημειώνονται πολλές αναδρομές στην καριέρα και την προσωπική της ζωή. Η Σίνθια Μορ έχει λάβει θέση σκηνοθέτη και βάση για το φιλμ είναι η αυτοβιογραφία της Σιμόν «I Put a Spell on You», που κυκλοφόρησε το 1992.

Για την καλλιτεχνική αξία της Νίνα Σιμόν οι περιγραφές περιττεύουν, όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν συναυλίες της δήλωναν κατόπιν εκστασιασμένοι από το πόσο εύκολα περνούσε από γκόσπελ ήχους σε κομμάτια τζαζ ή μπλουζ και από εκεί σε κλασσικά ευρωπαϊκά ακούσματα. Με το αριστούργημα, μουσικά και στιχουργικά, «Sinner Man», που ακούστηκε στην ταινία του Νόρμαν Τζούισον «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1968), η μουσική της έγινε γνωστή σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό.

Προσωπικότητα πολύπλευρη και ανήσυχη, κατά τη δεκαετία του 1960 η Σιμόν ασχολήθηκε, παράλληλα με τη μουσική, με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και ηχογράφησε αρκετά στρατευμένα τραγούδια («To Be Young», «Gifted And Black», «Blacklash Blues», «Mississippi Goddam»). Ωστόσο η ψυχική της αστάθεια, καθώς διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, δεν της επέτρεψε να διάγει ήρεμη προσωπική ζωή. Σύμφωνα με τη Nadine Cohodas, που δημοσίευσε μια λεπτομερέστατη βιογραφία της μουσικού, η Σιμόν, παρά τη σχιζοφρένεια, συνέχιζε να παίζει οπουδήποτε την καλούσαν, από συναυλίες ως και απλές λαϊκές συγκεντρώσεις, λόγω των συσσωρευμένων χρεών και του πολυτελούς τρόπου ζωής της.

Zoe-Saldana-Nina
Η Ζόε Σαλντάνα ως Νίνα Σιμόν (blackfilm.com)

Κριτικοί και μέρος του κοινού θεωρούν πως η Σαλντάνα δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει ερμηνευτικά την πολυπλοκότητα της Σιμόν. Μεταξύ αυτών και η κόρη της που, από την ανακοίνωση κιόλας του ονόματος της πρωταγωνίστριας, βιάστηκε να κάνει επικριτικές δηλώσεις για την επιλογή της, το σενάριο και όσα θίγονται από τη ζωή της μητέρας της. Την Τετάρτη 2 Μαρτίου δημοσιεύτηκε το επίσημο trailer της ταινίας που δείχνει τη Σαλντάνα με προφορά όχι και τόσο πειστική, πρόσθετη μύτη και αισθητά πιο σκούρο δέρμα από το φυσικό της.

https://www.youtube.com/watch?v=p6yfxOCiHr4

Τα πρώτα αρνητικά σχόλια δεν άργησαν και η ηθοποιός χρησιμοποίησε μια φράση της Σιμόν για να απαντήσει στους επικριτές μέσω twitter.

Μέσω του λογαριασμού της Νίνα Σιμόν, η κόρη της έσπευσε να σχολιάσει επιθετικά και, αργότερα, να δηλώσει πόσο βαθιά απογοητευμένη είναι από το αποτέλεσμα. Ήδη από το 2012, σε συνέντευξή της στους New York Times, η Λίζα Σιμόν Κέλι είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την επιλογή της Σαλντάνα, λέγοντας πόσο απέχει η εμφάνιση της ηθοποιού από της μητέρας της. Ο Ρόμπερτ Τζόνσον, ιδρυτής και πρόεδρος της RLJ Entertainment, που έχει αναλάβει τη διανομή της ταινίας, δήλωσε πως η Σαλντάνα «είναι μαγευτική στην ερμηνεία της, δόθηκε εξ ολοκλήρου σε αυτή και ξεδίπλωσε πλήρως το ταλέντο της. Η δημιουργικότητα ή η ποιότητα μιας ταινίας δεν θα πρέπει να κρίνονται με βάση το χρώμα, την εθνικότητα ή τη φυσική ομοιότητα του ηθοποιού με το ρόλο που υποδύεται αλλά με τη δημιουργική ισχύ και τη δέσμευσή του για την καλύτερη απόδοση».

Ποια, όμως, θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Σαλντάνα στη βιογραφία της οργισμένης ντίβας; Το vulture.com έστησε ένα ενδιαφέρον εικονικό casting κρίνοντας τόσο τις φωνητικές ικανότητες όσο και την εξωτερική ομοιότητα επτά ηθοποιών με την ιέρεια της μαύρης μουσικής.

02-uzo-nina.w529.h352
Η Ούζο Αντούμπα

Πρώτη η Ούζο Αντούμπα, που εμφανίστηκε στα θεατρικά πράγματα το 2001 με ένα θεαματικό remake του μιούζικαλ «Godspell». Οι φωνητικές της ικανότητες δίνουν σαφές προβάδισμα – όχι πως η υποκριτική της άνεση υστερεί, άλλωστε στα τελευταία Όσκαρ έλαβε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμική σειρά για το ζωηρό «Orange is the new black».

Getty Images
Η Οντρα ΜακΝτόναλντ

Όντρα ΜακΝτόναλντ – ας μιλήσουν πρώτες οι διακρίσεις της. Έξι φορές έλαβε βραβείο Tony, διάκριση αποκλειστικά για παραγωγές και εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ. Εντυπωσίασε ως Μπίλι Χόλιντεϊ στο «Lady Day at Emerson’s Bar & Grill» αλλά ακόμα και όσοι δεν την είδαν στο σανίδι αρκεί να ακούσουν την ερμηνεία της στο «I loves you, Porgy» (με αυτή την ορθογραφία) για να πειστούν πως θα τα κατάφερνε περίφημα και ως Νίνα Σιμόν.

02-adepero-nina.w529.h352
Η Αντεπέρο Ονούγιε

Τρίτη η Αντεπέρο Ονούγιε, που από εμφάνιση και μόνο θα είχε σημαντικό αβαντάζ για τον ρόλο. Η ιδιαίτερη μύτη της κάνει το πρόσωπό της να μοιάζει αρκετά με της Σιμόν, που είχε συχνά σχολιαστεί για τη μεγάλη της μύτη. Μα και σε δεύτερο επίπεδο, υποκριτικά, έχει διακριθεί ως υποψήφια για το βραβείο Indipendent Spirit για την ταινία «Pariah».

Getty Images
Η Βαϊόλα Ντέιβις

Η Βαϊόλα Ντέιβις είναι, με διαφορά, η καταλληλότερη. Η κόρη της Νίνα Σιμόν έχει δηλώσει πως η ενέργεια και το βλέμμα της Ντέιβις την καθιστούν ιδανική επιλογή για το ρόλο της μητέρας της. Από πλευράς της, η εξόχως ταλαντούχα ηθοποιός έχει δηλώσει ξανά και ξανά πως απολαμβάνει το ρόλο της Annalise Keating στη σειρά «How to get away with murder» γιατί της δίνεται η ευκαιρία να υποδυθεί μια σεξουαλική, μυστηριώδη, περίπλοκη και χαώδη γυναίκα. Εν αγνοία της, σκιαγραφεί με ακρίβεια την περσόνα της Σιμόν.

02-alfre-nina.w529.h352
Η Αλφρε Γούνταρντ

Κρίνοντας από το πρώτο τρέιλερ, η ταινία δείχνει να δίνει έμφαση στα τελευταία χρόνια της Σιμόν στη Γαλλία, όταν είχε πλέον απομακρυνθεί και οι περισσότεροι την είχαν ξεγράψει εξαιτίας των ψυχολογικών της προβλημάτων. Η Σαλντάνα είναι μόλις 37 ετών, επομένως θα είχε ίσως ενδιαφέρον να την υποδυθεί μια ωριμότερη ηθοποιός, η Αλφρε Γούνταρντ φερ΄ειπείν. Επιλογή διόλου τυχαία, η πολυετής καριέρα και η μεγάλη γκάμα της επιβεβαιώνουν πως μπορεί να μεταμορφωθεί επιτυχώς και σε Νίνα Σιμόν.

Getty Images
Η Σύνθια Ερίβο

Μια ακόμα υποψήφια θα μπορούσε να είναι η Σίνθια Ερίβο, με πορεία εκπληκτική στα θεατρικά πράγματα. Πρόσφατα έλαβε διθυραμβικές κριτικές για το ρόλο της ως καταπιεσμένη αλλά ανθεκτική Celie Harris στο «Πορφυρούν Χρώμα» του Μπρόντγουεϊ. Αν για την ενσάρκωση της Σιμόν χρειάζεται μια ηθοποιός που να μεταδώσει με ηδυπάθεια την ουσία της μουσικού, τον πόνο και την περιφρόνηση που δέχτηκε, η Ερίβο είναι η πλέον κατάλληλη.

02-fantasia-nina.w529.h352
Η Φαντάζια Μπαρίνο

Τέλος, η Φαντάζια Μπαρίνο. Η νικήτρια του American Idol έχει δώσει ένα και μόνο υποκριτικό δείγμα και αυτό αυτοβιογραφικό. Έχει όμως πρωταγωνιστήσει στο «Πορφυρούν Χρώμα» και όσοι γνωρίζουν τη φωνή της σίγουρα συμφωνούν πως μπορεί να τραγουδήσει με τον ίδιο, αισθαντικό και παράλληλα δυναμικό, τόνο που τραγουδούσε η Νίνα Σιμόν. Με τη σωστή καθοδήγηση, αν ενσάρκωνε αυτή το ρόλο, θα μπορούσε να ακολουθήσει – γιατί όχι; – ως και τα οσκαρικά χνάρια της Τζένιφερ Χάντσον.

Μετά από αρκετές αναβολές και ματαιώσεις, η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 22 Απριλίου και η συνέχεια θα δοθεί, κυριολεκτικά, επί της οθόνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...