465
Φωτογραφία από αεροπλάνο δείχνει τον καπνό από τις πυρκαγιές να έχει «τυλίξει» το Σίδνεϊ, την Τρίτη | AAP Image/Neil Bennett/via REUTERS

Πνίγεται στον καπνό από τις γύρω πυρκαγιές το Σίδνεϊ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 11:53
Φωτογραφία από αεροπλάνο δείχνει τον καπνό από τις πυρκαγιές να έχει «τυλίξει» το Σίδνεϊ, την Τρίτη
| AAP Image/Neil Bennett/via REUTERS

Πνίγεται στον καπνό από τις γύρω πυρκαγιές το Σίδνεϊ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 11:53

Καλυμμένο από πυκνό, τοξικό νέφος καπνού εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι το Σίδνεϊ.

Ισχυροί άνεμοι έφεραν τον καπνό μέσα στην πόλη των πέντε εκατ. κατοίκων. Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής μόλυνσης έφτασε σε «επικίνδυνο» επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM 2,5 να φτάνει τα 186 μέρη ανά εκατομμύριο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό που είχε καταγραφεί νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Οι κάτοικοι της πόλης έλαβαν συστάσεις να μην επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, παρόλα αυτά, αρκετοί βρέθηκαν στις παραλίες, μια που η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς.

Τα μικροσωματίδια επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και ενδέχεται να επιδεινώνουν ήδη υπάρχοντα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, εξήγησε ο διευθυντής περιβαλλοντικής υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρίτσαρντ Μπρουμ.

Πυκνός καπνός καλύπτει την παραλία Μάνλι στο Σίδνεϊ, όπου κάτοικοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών να αποφύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

«Στους περισσότερους ανθρώπους ο καπνός προκαλεί ελαφρά συμπτώματα όπως ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό», εξήγησε. «Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, φύσημα και στηθάγχη είναι πιο ευαίσθητοι».

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο καπνός θα σκεπάσει την πόλη για λίγες ημέρες ακόμα.


Το νέφος που καλύπτει το Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, προέρχεται σε μεγάλο μέρος από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ημέρες και έχει καταστρέψει δύο εθνικά πάρκα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Ηδη έχουν καεί σχεδόν 1,4 εκατ. στρέμματα δασών (κυρίως των ιδιαίτερα εύφλεκτων ευκάλυπτων) και θάμνων.

Εξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στις πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Κουίνσλαντ από την αρχή της εποχής των πυρκαγιών τον Οκτώβριο.

Πυκνός καπνός καλύπτει μία μεγάλη έκταση της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας

Περισσότερες από 110 εστίες εξακολουθούν να είναι ενεργές, οι 50 βόρεια του Σίδνεϊ, όπου έχουν καεί 468 σπίτια.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες, που αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως και οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας ενισχύουν τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές την Τετάρτη. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών εξέδωσαν οι Αρχές και για τη νότια Αυστραλία, όπου η μεγαλύτερη πόλη είναι η Αδελαϊδα, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς.

Τέτοιες πυρκαγιές σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ομως φέτος, η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα, με τις φωτιές να είναι πολύ πιο έντονες και γι’ αυτό αναμένεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση μίας εστίας νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...