692
Ο Περικλής Παναγόπουλος το 2010, έξω από τον Κορυδαλλό όπου διεξαγόταν η δίκη των απαγωγέων του. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Πέθανε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:10
Ο Περικλής Παναγόπουλος το 2010, έξω από τον Κορυδαλλό όπου διεξαγόταν η δίκη των απαγωγέων του.
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Πέθανε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:10

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε την Τρίτη ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, ένας από τους μεγάλους της επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Κατά πολλούς ο Παναγόπουλος αναγνωρίζεται ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης ελληνικής ακτοπλοΐας. Με τις επιχειρηματικές κινήσεις του, ιδίως στη δεκαετία του 1990, αναδιαμόρφωσε το προφίλ της ακτοπλοΐας της χώρας προς το καλύτερο, πρώτα στις γραμμές του εξωτερικού και στη συνέχεια στις γραμμές του εσωτερικού.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή της στα social media η σύζυγός του, Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία έγραψε:

«“Έφυγε” ο Πατριάρχης της Επιβατηγού Ναυτιλίας Περικλής Σ. Παναγόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας, σε ηλικία 83 ετών, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 06.00 π.μ.. Μετά, από πολύχρονη μάχη, ξεκίνησε το τελευταίο του και μεγαλύτερο ταξίδι.

»Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του, εν ειρήνη, στο σπίτι του, έχοντας, όπως επιθυμούσε στο πλευρό του, τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

» Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 01:00 μ.μ. και θα ακολουθήσει η ταφή, στον Οικογενειακό τάφο, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών».

Ο Περικλής Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η καταγωγή της μητέρας του Ειρήνης και οι στενοί δεσμοί που διατηρούσε στην Κωνσταντινούπολη η οικογένεια της με την οικογένεια του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, ήταν αυτή που έφερε τον Παναγόπουλο για πρώτη φορά σε επαφή με το υγρό στοιχείο.

Μαθητής ακόμη στον ελεύθερο χρόνο του, αλλά και στις διακοπές του εργαζόταν στα κρουαζιερόπλοια της Home Lines του Ομίλου Ευγενίδη. Ο Ευγενίδης εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που κατά κάποιο τρόπο ανέλαβε την επιμέλεια του Περικλή Παναγόπουλου, καθώς ο πατέρας του Σταύρος είχε χαθεί τη δεκαετία του 1940.

Φοίτησε στη Σχολή Ecole Superiere de Commerce της Ελβετίας, από όπου πήρε το πτυχίο του και αμέσως εργάστηκε στη Home Lines. Ο θάνατος του Ευγένιου Ευγενίδη, το 1954, τον βρίσκει να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος σε εταιρεία του ομίλου στο Λονδίνο και το 1955 μετακομίζει στα κεντρικά γραφεία της Home Lines στη Γένοβα, όπου εργάστηκε σε όλα τα τμήματά της αποκτώντας έτσι μια πλούσια εμπειρία στη διαχείριση των ναυτιλιακών εταιρειών.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1965, και έχοντας περάσει από τις περισσότερες διευθυντικές θέσεις της Home Lines σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Ομιλο Ευγενίδη και έτσι φτάνει για πρώτη φορά στον Πειραιά προκειμένου να αναλάβει γενικός διευθυντής της εταιρίας κρουαζιεροπλοίων Sun Lines του εφοπλιστή Μπάμπη Κιοσέογλου.

Εξι χρόνια αργότερα, το 1971, αποχωρεί από τη Sun Lines με σκοπό να δημιουργήσει για πρώτη φορά δική του εταιρία. Έτσι ιδρύεται η εταιρία– φαινόμενο Royal Cruise Lines.

Το 1989 πουλά την εταιρία του και ιδρύει την Magna Marine Inc., η οποία δραστηριοποιήθηκε στη διαχείριση φορτηγών πλοίων.

Το 1994 ίδρυσε την Superfast Ferries παραγγέλνοντας δύο πλοία, τα οποία σκόπευε να δρομολογήσει στη γραμμή Πάτρας – Ιταλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1999 αποκτά τον έλεγχο του 38,8% των Γραμμών Στρίντζη Ναυτιλιακή ΑΕ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει το ποσοστό του σε 48,8% αποκτώντας και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας που μετονομάσθηκε σε Blue Star Ferries.

Η απαγωγή και η δίκη

Μια δραματική στιγμή του βίου του υπήρξε αναμφίβολα η απαγωγή του τον Ιανουάριο 2009.

Ο ίδιος ο εφοπλιστής στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος, Βίος και Ναυτιλία» είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές που είχε περάσει στα χέρια των απαγωγέων του.

«Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με το οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος», έγραφε.

Συγκλονιστική υπήρξε και η κατάθεσή του στο εφετείο στη δίκη των απαγωγέων του. Είχε πει ότι του φέρθηκαν άψογα και ότι φρόντιζαν να παίρνει τα φάρμακα που χρειαζόταν παρότι ήταν επικίνδυνο για εκείνους να εντοπιστούν. Ευχήθηκε τα χρήματα που πήραν να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ενας από τους απαγωγείς του ζήτησε συγγνώμη από το εδώλιο και ο Παναγόπουλος τού απάντησε: «Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτειά σου και να βρεις το δρόμο σου. Έχεις την ηλικία του εγγονού μου… Σε συγχωρώ… Σου εύχομαι καλή τύχη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...