304
O Ζαν-Μαρκ Βαλέ στα Emmy το 2019 | EPA/NINA PROMMER

Πέθανε ξαφνικά στα 58 του ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:54
O Ζαν-Μαρκ Βαλέ στα Emmy το 2019
|EPA/NINA PROMMER

Πέθανε ξαφνικά στα 58 του ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:54

Σε πένθος βυθίστηκε το Χόλιγουντ από την είδηση ότι ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς που έβγαλε η βιομηχανία του θεάματος τις τελευταίες δεκαετίες, έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 58 ετών.

Ο Βαλέ τιμήθηκε με Emmy για τη σκηνοθεσία της σειράς του HBO «Big Little Lies», ενώ η φήμη του στο Χόλιγουντ εκτοξεύτηκε όταν υπέγραψε τη σκηνοθεσία στο «Dallas Buyers Club» (2013), ταινία που απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας) και έφυγε με τρία βραβεία (για τις ερμηνείες του Μάθιου ΜακΚόναχι και του Τζάρεντ Λίτο και για το μέικ-απ).

O Βαλέ κινηματογραφώντας τον Μάθιου ΜακΚόναχι στο «Dallas Buyers Club». Στον Καναδό άρεσε να κρατά αυτός την κάμερα

Γεννημένος στο Μόντρεαλ το 1963, ο Βαλέ άφησε την τελευταία του πνοή απροσδόκητα, ενώ βρισκόταν στην εξοχική κατοικία του, στο Κεμπέκ, όπου είχε πάει για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Είχε ξεκινήσει την καριέρα του με μουσικά βίντεο προτού δοκιμάσει στο σινεμά το 1995 με το θρίλερ «Black List». Δέκα χρόνια μετά ήρθε το «C.R.A.Z.Y», που αγαπήθηκε από τους κριτικούς και έκανε γνωστό τον Βαλέ πέρα από τα όρια του Καναδά. Το 2009 σκηνοθέτησε το φιλμ «The Young Victoria», με την Εμιλι Μπλαντ στον ρόλο της νεαρής βασίλισσας Βικτωρίας –η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Οσκαρ. Ακολούθησε η μνημειώδης επιτυχία του «Dallas Buyers Club» και έπειτα το «Wild» με τη Ρις Γουίδερσπουν και το «Demolition» (2015) με τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

Ο Βαλέ πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας τον Τζέικ Τζίλενχαλ (Fox Searchlight Pictures)

Με τη Γουίδερσπουν συνεργάστηκε ξανά όταν σκηνοθέτησε την πρώτη σεζόν του «Big Little Lies» το 2017, όπου έπαιζε μια πλειάδα αστεριών, από τη Νικόλ Κίντμαν και τη Σεϊλίν Γούντλεϊ ως τον Αλεξάντερ Σάρσγκαρντ και τη Ζοέ Κράβιτζ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...