435
Η θρυλική γαλλίδα σχεδιάστρια Σόνια Ρίκελ | REUTERS/Charles Platiau

Πέθανε η γνωστή γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Σόνια Ρίκελ

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 25 Αυγούστου 2016, 14:24
Η θρυλική γαλλίδα σχεδιάστρια Σόνια Ρίκελ
|REUTERS/Charles Platiau

Πέθανε η γνωστή γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Σόνια Ρίκελ

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 25 Αυγούστου 2016, 14:24

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1930 και ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε κόρες της οικογένειάς της. Ηταν εβραία, ρωσικής καταγωγής – οι γονείς της είχαν μεταναστεύσει στη γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία.

Η ίδια, μπήκε στον χώρο της μόδας ως σχεδιάστρια το 1955. Ηταν έγκυος και δεν μπορούσε να βρει ένα πουλόβερ που να της ταιριάζει. Ο σύζυγός της είχε μια διάσημη μπουτίκ ρούχων, οπότε ζήτησε από τον προμηθευτή του να της φτιάξει ένα πουλόβερ στα μέτρα της.

Σύντομα η Σόνια Ρίκελ σχεδίασε και έραψε ολόκληρη σειρά ρούχων εγκυμοσύνης τα οποία πουλούσε ο σύζυγος στο κατάστημά του. Επίσης σχεδίασε και σειρές πουλόβερ (όχι εγκυμοσύνης). Το 1960 ένα από αυτά φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Elle. Αμέσως μετά η Οντρεϊ Χέπμπορν επισκέφθηκε την μπουτίκ και αγόρασε το ίδιο πουλόβερ σε όλα τα χρώματα – συνολικά 14.

FILE - In this Dec.1, 2009 file photo, models wear creations by French fashion designer Sonia Rykiel as part of her show designed for H&M, in Paris. Rykiel, whose relaxed striped sweaters helped liberate women from their stuffy suits and who went on to run a global fashion empire, has died at 86, according to the French president's office. (AP Photo/Thibault Camus, File)

Το 1965 η Σόνια Ρίκελ ίδρυσε τη δική της εταιρεία, με τη βοήθεια του συζύγου και το 1967 ανακηρύχθηκε από το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Women’s Wear Daily ως «Η παγκόσμια βασίλισσα του πουλόβερ». Στο μεταξύ χώρισε από τον σύζυγο.

Η Σόνια Ρίκελ γνώρισε λαμπρή καριέρα στη μόδα. Επίσης υπήρξε ηθοποιός αλλά και μούσα του αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Αλτμαν για τον κεντρικό ρόλο τη διάσημη ταινία του «Prêt-à-porter» (1994). Η ίδια ερμήνευσε με επιτυχία τον συγκεκριμένο ρόλο.

10828-2998

Η Σόνια Ρίκελ ως σχεδιάστρια ταυτίστηκε με το γαλλικό casual chic στιλ. Πλεκτά πουλόβερ, ρίγες, μπουτονιέρες με λουλούδια, και μπερέ. Η τυπική γαλλική κομψότητα, επιμελώς ατημέλητη.

Πέραν της μόδας η σχεδιάστρια ασχολήθηκε και με την επαγγελματική διακόσμηση. Yπέγραψε τις εσωτερικές ανακαινίσεις στα ιστορικά ξενοδοχεία του Παρισιού Crillion (1972) και Lutetia (1985).

sonia-rykiel-rtw-ss-2015-backstage-18

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 της διαγνώστηκε Πάρκινσον. Η ίδια το ανακοίνωσε επίσημα το 2002, σε βιβλίο που συνέγραψε με θέμα τη ζωή της και τίτλο «N’oubliez pas que je joue» (Μην ξεχνάτε ότι παίζω). Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις L’iconoclaste και διατίθεται από το amazon.com.

«Η μητέρα μου πέθανε σήμερα το πρωί στις 05.00 στο σπίτι της στο Παρίσι. Αίτια του θανάτου της είναι τα συμπτώματα του Πάρκινσον», δήλωσε η κόρη της, Ναταλί, πριν από λίγο, η οποία εδώ και 15 χρόνια την έχει διαδεχθεί στα ηνία της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...