532
Σε λίμνη μεταβλήθηκε ξαφνικά η Εμίλια Ρομάνια – οι πλημμύρες μπορεί και να αποδοθούν στη σχέση του «Ελ Νίνιο» με την υπερθέρμανση | REUTERS/Claudia Greco

To φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επιστρέφει και προκαλεί υπερθέρμανση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 17:01
Σε λίμνη μεταβλήθηκε ξαφνικά η Εμίλια Ρομάνια – οι πλημμύρες μπορεί και να αποδοθούν στη σχέση του «Ελ Νίνιο» με την υπερθέρμανση
|REUTERS/Claudia Greco

To φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επιστρέφει και προκαλεί υπερθέρμανση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 17:01

Το «Ελ Νίνιο» επιστρέφει: πρόκειται για το γνωστό κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται ανά τριετία ή επταετία προκαλώντας τη θέρμανση των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού κατά μήκος της Νότιας Αμερικής και κύματα ζέστης και ξηρασίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ίχνη που εντόπισε ο δορυφόρος Sentinel 6 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ο Sentinel 6 παρακολούθησε τον σχηματισμό «κυμάτων Κέλβιν» ύψους 5 έως 10 εκατοστών σε πλάτος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτά τα «κύματα» σχηματίζονται στον Ισημερινό, στα νερά του Ειρηνικού, και διαδίδονται από δυσμάς προς ανατολάς, μεταφέροντας θερμότητα. Κατά την εκτίμηση ειδικών του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, η παρουσία αυτών των «κυμάτων» την άνοιξη είναι ένδειξη της έλευσης του «Ελ Νίνιο». Το οποίο «Ελ Νίνιο» συνδέεται με την εξασθένηση των ανέμων που πνέουν από ανατολάς προς δυσμάς στην περιοχή του Ισημερινού.

Οι ασθενέστεροι άνεμοι μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχρότερες και πιο υγρές συνθήκες στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και σε ξηρασία στις χώρες που συνορεύουν με τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, δηλαδή στην Ινδονησία και στην Αυστραλία. Οσον αφορά την Ευρώπη, το «Ελ Νίνιο» τείνει να φέρει ψυχρότερους και ξηρότερους χειμώνες στον Βορρά και πιο βροχερούς στον Νότο, έγραψε η Corriere della Sera.

«Η ισορροπία μεταξύ της υψηλής πίεσης στις Αζόρες και της χαμηλής πίεσης στην Ισλανδία καθορίζει πού πέφτουν οι βροχές στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οδηγώντας είτε βόρια είτε νότια το jet stream – αυτή τη ζώνη ισχυρών ανέμων που μεταφέρει τη βροχή πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Ετσι το jet stream δημιουργεί πιο υγρές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη» έγραψε το blog του Priestley International Center for Climate στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, ο συνδυασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη με το «Ελ Νίνιο» θα προκαλέσει εξαιρετική ζέστη, με σοβαρή πιθανότητα η μέση θερμοκρασία μέσα στην πενταετία αυτή να είναι κατά 1,5 βαθμό υψηλότερη από τον μέσο όρο του 19ου αιώνα. «Θα υπερβεί, δηλαδή, το ανώτατο όριο που ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα» σχολίασε η Corriere. «Ευτυχώς, δεν θα είναι οριστική υπέρβαση, αλλά μόνο η πρόγευση του τι μας περιμένει αν αποτύχουμε να διατηρήσουμε τους στόχους της εν λόγω Συμφωνίας».

Το σημείωμα του ιταλικού μέσου για το «Ελ Νίνιο» έκλεισε με το συμπέρασμα ότι ναι μεν «το πολιτικό προσωπικό επιμένει στο όριο του 1,5 βαθμού ώστε να διατηρηθεί ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής σε ανεκτά επίπεδα», ωστόσο «οι λαοί έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ποιες είναι αυτές οι απαιτούμενες αλλαγές; «Η δραστική μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων». Διότι «οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα και να προκαλούν έκλυση διοξειδίου του άνθρακα».

Επιστήμονες με τους οποίους συνομίλησε η Corriere υποστήριξαν την άποψη ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Εμίλια Ρομάνια δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα είναι παρόντα, αν και οι επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης μεταξύ του «Ελ Νίνιο» και της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Σε αυτήν την επαρχία της Ιταλίας έβρεξε τρελά: «Μέσα σε 36 ώρες έπεσε το ισοδύναμο τριών μηνών κανονικής ανοιξιάτικης βροχής. Οι πλημμύρες, επίσης, είναι συνέπεια της ξηρασίας, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο. Η μεγάλη ζέστη εξατμίζει πολύ νερό. Αυτό συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα και στο τέλος πέφτει μαζεμένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...