327
Καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους γύρω από τη Αψίδα του Θριάμβου | REUTERS/Stephane Mahe

Αγριες συγκρούσεις αστυνομίας και «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2018, 11:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/12/2018, 19:45
Καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους γύρω από τη Αψίδα του Θριάμβου
|REUTERS/Stephane Mahe

Αγριες συγκρούσεις αστυνομίας και «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2018, 11:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/12/2018, 19:45

Δεκάδες συλλήψεις, τραυματίες, κλειστοί δρόμοι και διακοπές στην κυκλοφορία είναι ο απολογισμός μιας ολόκληρης ημέρας επεισοδίων στο Παρίσι εναντίον διαδηλωτών που φορούν κίτρινα γιλέκα και διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Τουλάχιστον ένα κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, φλέγεται, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, με τους πυροσβέστες να πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς.

Ακόμη, άγνωστοι διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

Νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κέντρο της πόλης έκλεισαν λόγω των συγκρούσεων.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, η Οπερά και η Βαστίλη.

Ακόμη δύο πολυκαταστήματα, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας.

Δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις, μεταξύ τους και 11 αστυνομικοί.

Ακόμη, περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν στη πόλη κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων ενώ γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα, 10 στην Ελλάδα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οι αστυνομικοί είχαν φτιάξει μπλόκο στο δρόμο με αυτοκίνητα της αστυνομίας παραταγμένα κάθετα, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που ανέβηκαν σε κοινωνικά δίκτυα.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και τους πυρπόλησαν στη μέση του οδοστρώματος.

Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και το εν γένει υψηλό κόστος ζωής.

Το Reuters μεταφέρει εκτιμήσεις αξιωματούχων ότι οργανώσεις της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς σχεδιάζουν να διεισδύσουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απουσιάζει στην Αργεντινή για τη σύνοδο του G20.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...