283
(φωτ. αρχείου) | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Παρέμβαση από τις ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν από τις γεωτρήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 08:45
(φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Παρέμβαση από τις ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν από τις γεωτρήσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 08:45

Μήνυμα προς την Αγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες του σκάφους σεισμικών ερευνών Barbaros.

Η Αγκυρα προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης στην παράνομη δέσμευση του τεμαχίου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος του τεμαχίου 5 για έρευνες του Barbaros από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019. Πρόκειται για το τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σε ερώτημα του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι η NAVTEX περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Οπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

» Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, υπενθύμισε ότι «η πολιτική ΗΠΑ για τη Κυπριακή ΑΟΖ είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...