878
Ο υφυπουργός Παιδείας απαντά στις φωνές διαμαρτυρίας από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Παραίτηση Συρίγου αξίωσε ο Τσίπρας – «Θύελλα» στη Βουλή και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 16:28
Ο υφυπουργός Παιδείας απαντά στις φωνές διαμαρτυρίας από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Παραίτηση Συρίγου αξίωσε ο Τσίπρας – «Θύελλα» στη Βουλή και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 16:28

Την παραίτηση ή απομάκρυνση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του υφυπουργού Παιδείας, Αγγελου Συρίγου, με αφορμή όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και για το πόσο καθοριστική ήταν για την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, αξίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι το καθεστώς των Συνταγματαρχών δεν έπεσε  υπό το βάρος μαζικών λαϊκών αντιδράσεων, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως. Κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας […] Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού, όταν χρειαζόταν, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά το 1974. Είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε τα αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε ήσυχοι στο σπίτι μας, λέγοντας πως έχουμε εκπληρώσει το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία», ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία […] Και εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» και «ο μύθος αυτός του Πολυτεχνείου, όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια, αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά από τον υφυπουργό Παιδείας που ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε τον λόγο για να εγκαλέσει τον κ. Συρίγο, ζητώντας παράλληλα «να αφαιρεθεί από τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη Δικτατορία».

«Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι’ αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ»., ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης.

Προσβλητική χαρακτήρισε την παρέμβαση του υφυπουργού ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας τον να  ανασκευάσει», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,  Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε πως «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη Χούντα».

«Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά», παρενέβη ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ. «Η αντίσταση στη Χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

«Ούτε κεραία…»

«Δεν είμαι αναθεωρητής της Ιστορίας. Ο λόγος μου είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή, ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός ήταν το Πολυτεχνείο, υπήρχε παλλαϊκή συμμετοχή στην κηδεία Παπανδρέου, δυστυχώς δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν πιστεύετε ότι υπήρξαν και έριξαν τη χούντα, να το πείτε», απάντησε ο κ. Συρίγος και συνέχισε  λέγοντας:

«Ανέφερα επί λέξη για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ακριβώς ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής αντιδράσεως προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το ’74. Όλη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως αυτων που είπα, από άτομα που δεν ήταν στην αίθουσα, στοχεύει σε ένα πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της Δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι αυτό το λόγο η Δικτατορία».

Αργότερα, στη δική του παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την τοποθέτηση Συρίγου στην  προσπάθειά του -όπως είπε- να επανεκλεγεί βουλευτής με ακροδεξιές ψήφους.

«Αυτή είναι η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Απαντήστε. Αν όχι, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει τον βουλευτή του ή να παραιτηθεί ο ίδιος ο βουλευτής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να «ξεχάσει» και εκείνους του ΚΙΝΑΛ.

«Αλήθεια, με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Πάρτε θέση. Όχι γενικά αν τα είπε καλά ο Συρίγος. Ειδικά, αν θα συνεργαστείτε με αυτούς μετεκλογικά», πρόσθεσε, πριν δώσει το σύνθημα για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, είναι και υβριστής της Δημοκρατίας», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ «θα μείνει στα χαρτιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...