242
Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν. Επειτα από μακρά συζήτηση αχνοφάνηκε κάποια ελπίδα για διέξοδο από την κρίση | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ουκρανικό: Η διπλωματία δεν το βάζει κάτω

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 19:37
Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν. Επειτα από μακρά συζήτηση αχνοφάνηκε κάποια ελπίδα για διέξοδο από την κρίση
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ουκρανικό: Η διπλωματία δεν το βάζει κάτω

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 19:37

Με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» ο Εμανουέλ Μακρόν για – τι άλλο; – την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γάλλος ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται επίσης να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι Μακρόν και Πούτιν – παρότι διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία (ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία) – συμφώνησαν «να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για τη διαφύλαξη της ειρήνης. «Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass και πρόσθεσε πως οι Μακρόν και Πούτιν τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνδιάλεξη Παρισίων – Μόσχας διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά και αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επί μία ώρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Tη Δευτέρα θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσης, Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...