663
| CreativeProtagon / Reuter

Ουκρανία: Οι άμαχοι που χάνονται στον πόλεμο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 22:29
|CreativeProtagon / Reuter

Ουκρανία: Οι άμαχοι που χάνονται στον πόλεμο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 22:29

Η Αλίσα Λανς ήταν μία από τα έξι θύματα όταν βομβαρδίστηκε το νηπιαγωγείο της, την περασμένη Παρασκευή, τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής, στη μικρή πόλη Οχτίρκα, μία ώρα με το αυτοκίνητο από τα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Σε τρεις μήνες, η Αλίσα θα γινόταν οκτώ ετών. Τραυματίστηκε κατά την επίθεση και πέθανε στο νοσοκομείο μία ημέρα αργότερα, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Οι γιατροί πάλευαν να σώσουν ένα ακόμα κοριτσάκι, που τραυματίστηκε στο νηπιαγωγείο, όπως ενημέρωσε η Βενεντίκτοβα, αναρτώντας μία παιδική ζωγραφιά στο Facebook, με τη φράση «χρειαζόμαστε ειρήνη!».

Η Αλίσα είναι μία από τους 350 νεκρούς αμάχους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, που είχαν μετρηθεί έως και το πρωί της Τρίτης στην Ουκρανία, ανάμεσά τους τουλάχιστον άλλα 12 παιδιά και 10 ομογενείς μας που σκοτώθηκαν ύστερα από βομβαρδισμούς Ρώσων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς της  Μαριούπολης.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 136 άμαχοι, ενώ 400 είναι οι τραυματίες. «Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το καλοκαίρι, η Πολίνα θα τελείωνε το Δημοτικό, στο Κίεβο. Δεν πρόλαβε, γιατί ρώσοι στρατιώτες τη σκότωσαν μαζί με τους γονείς της, σε έναν δρόμο στα προάστια του Κιέβου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Τα δύο αδέλφια της τραυματίστηκαν σοβαρά και ήταν στο νοσοκομείο.

Το καλοκαίρι, η Πολίνα θα τελείωνε το Δημοτικό, στο Κίεβο / Facebook

Ενα άλλο αγόρι, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό, όπως ανέφερε το BBC, σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε η πολυκατοικία του στη βορειοανατολική Ουκρανία, την Παρασκευή, στη μικρή πόλη Τσουχούιβ, έξω από το Χάρκοβο.

Η παιδική ζωγραφιά που ανέβασε στο Facebook η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, για τον θάνατο της Αλίσα

Την πρώτη ημέρα του πολέμου, μια πενταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στη νότια Ουκρανία, όταν ρωσικά στρατεύματα προέλασαν προς τη Χερσώνα.

Φαίνεται ότι τα μέλη της οικογένειας του αστυνομικού Ολεγκ Φέντκο σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ουκρανία, καθώς βρίσκονταν σε δύο αυτοκίνητα, όταν δέχθηκαν ρωσικά πυρά.

Ο αστυνομικός ήταν επιφυλακή στη Χερσώνα και έτσι έσπευσε ο πατέρας του, επίσης Ολεγκ Φέντκο, στο σπίτι της οικογένειας και τους έβαλε σε δύο αυτοκίνητα για να φύγουν.

Ο αδελφός του αστυνομικού, Ντένις, μιλούσε στη μητέρα του στο τηλέφωνο, η οποία ήταν μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα, όταν την άκουσε ξαφνικά να φωνάζει ότι υπάρχουν παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο. Μετά άκουσε πυροβολισμούς.

Νεκροί έπεσαν από τις σφαίρες ο παππούς και η γιαγιά, ετών 56, η σύζυγος του αστυνομικού, Ιρίνα και τα δύο τους παιδιά: η Σοφία ήταν έξι και ο Ιβάν μωρό, λίγων εβδομάδων (στις φωτογραφίες του tweet, ο παππούς, Ολεγκ Φέντκο, η γιαγιά, Αννα Φέντκο και η μικρή Σοφία).

Τέλος, στη Μαριούπολη, 450 χλμ. μακριά από την οικογένεια Φέντκο, 1ο ομογενείς μας σκοτώθηκαν σε δύο χωριά στα ρωσικά σύνορα: το Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη και το Μπουγάς, 65 χλμ. βόρεια. Στην περιοχή ζουν Ελληνες από αρχαιοτάτων χρόνων και σήμερα εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των ομογενών φτάνει τους 150.000.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους»

Την Τρίτη, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται στη Γενεύη, ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με τους «βομβαρδισμούς αδιακρίτως» πόλεων, όπως το Χάρκοβο, και ζήτησε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθούν η ρωσική επιθετικότητα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων, ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Παράλληλα, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, και υποδομές αμάχων, για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών.

«Επεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα», σημείωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής: μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...