Οργή για το ιταλικό #MeToo: Πορνογραφική ιστοσελίδα με πειραγμένες φωτογραφίες γνωστών Ιταλίδων
Οργή για το ιταλικό #MeToo: Πορνογραφική ιστοσελίδα με πειραγμένες φωτογραφίες γνωστών Ιταλίδων
Μια πορνογραφική ιστοσελίδα που δημοσίευσε παραποιημένες φωτογραφίες γνωστών Ιταλίδων, μεταξύ των οποίων η Τζιόρτζια Μελόνι και η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ελι Σλάιν, προκάλεσε σάλο στην Ιταλία.
Οι φωτογραφίες, συνοδευόμενες από χυδαίες και σεξιστικές λεζάντες, προήλθαν είτε από λογαριασμούς των ίδιων των γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από δημόσιες πηγές, πριν παραποιηθούν και δημοσιευτούν στην ιταλική πλατφόρμα Phica, η οποία έχει περισσότερους από 700.000 συνδρομητές.
Οι φωτογραφίες γυναικών πολιτικών από όλα τα κόμματα είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, τηλεοπτικών συνεντεύξεων ή διακοπών.
Είχαν τροποποιηθεί ώστε να μεγεθύνουν μέρη του σώματος ή να υποδηλώνουν σεξουαλικές πόζες και εμφανίζονταν στην «ενότητα VIP» της ιστοσελίδας.
Το σκάνδαλο, το οποίο αναζωπύρωσε τη συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με τον συνεχιζόμενο σεξισμό και τη βία κατά των γυναικών, σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο από τη Meta ενός ιταλικού γκρουπ στο Facebook με το όνομα Mia Moglie (Η γυναίκα μου), όπου άνδρες αντάλλασσαν φωτογραφίες των συζύγων τους σε ιδιωτικές τους στιγμές.
Η Phica ξεκίνησε το 2005 και φαίνεται να λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα μέχρι που αρκετοί πολιτικοί από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ανακοίνωσαν ότι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η αστυνομία διεξάγει τώρα έρευνα.
Παραποιημένες φωτογραφίες της αδελφής της Μελόνι, Αριάνα, ήταν επίσης αναρτημένες στην ιστοσελίδα, όπως και της ηθοποιού και σκηνοθέτη Πάλα Κορτελέσι και της influencer Κιάρα Φεράνι.
Η ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε «αηδιασμένη», ζήτησε να εντοπιστούν γρήγορα οι δράστες και να «τιμωρηθούν με τη μέγιστη αυστηρότητα».
Η Βαλέρια Καμπάνια, πολιτικός του PD, ήταν από τις πρώτες που υπέβαλαν επίσημη καταγγελία, προτρέποντας άλλες να την ακολουθήσουν σε αυτό που ο ιταλικός Τύπος περιγράφει ως «το #MeToo της Ιταλίας».
Σε μια ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη, η Καμπάνια έγραψε ότι ήταν «αηδιασμένη, θυμωμένη και απογοητευμένη» και «δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλή» αφού ανακάλυψε ότι οι φωτογραφίες της είχαν δημοσιευτεί στον ιστότοπο χωρίς τη συγκατάθεσή της.
«Οχι μόνο φωτογραφίες με μαγιό, αλλά στιγμές από τη δημόσια και την ιδιωτική μου ζωή», έγραψε. «Κάτω από αυτές υπήρχαν σεξιστικά, χυδαία και βίαια σχόλια. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλή γιατί αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο εμένα. Αφορά όλους μας. Αφορά το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι, να μας σέβονται και να ζούμε χωρίς φόβο».
Οι συνάδελφοί της στο PD, Αλέσια Μοράνι, Αλεσάντρα Μορέτι και Λία Κουαρτάπελε, ακολούθησαν το παράδειγμά της.
Η Μοράνι έγραψε στο Instagram ότι τα σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες της ήταν «απαράδεκτα και άσεμνα» και «προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μου ως γυναίκας. Δυστυχώς, δεν είμαι η μόνη. Πρέπει να καταγγείλουμε αυτές τις ομάδες ανδρών που ενεργούν σε συμμορίες και μένουν ατιμώρητοι παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες. Αυτές οι ιστοσελίδες πρέπει να κλείσουν και να απαγορευτούν. Αρκετά πια!», σημείωσε.
Η Κουαρτάπελε έγραψε: «Οπως πολλές άλλες γυναίκες, ήμουν θύμα διαδικτυακής κακοποίησης μέσω μη εξουσιοδοτημένης δημοσίευσης σε ένα φόρουμ πορνογραφικού περιεχομένου. Αποφάσισα να αντιδράσω υποβάλλοντας καταγγελία. Όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά κυρίως για όλες τις άλλες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτής της βίας».
Μεταξύ των πολιτικών της Δεξιάς που στοχοποιήθηκαν, είναι η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του φασιστή δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και μέλος της ακροδεξιάς Λίγκας, και η Ντανιέλα Σανταντσέ, υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας.
Οπως ανέφερε ο Guardian, η Μαίρη Γαλάτη, που διαμένει στο Παλέρμο, είχε βρει φωτογραφία της στην ιστοσελίδα, το 2023 και είχε υποβάλει δύο φορές επίσημη καταγγελία, χωρίς αποτέλεσμα.
Σε μελέτη που διεξήχθη το 2019 από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, διαπιστώθηκε ότι το 20% των Ιταλίδων είχε υποστεί κάποια μορφή μη συναινετικής κοινοποίησης προσωπικών φωτογραφιών.
Τον Ιούλιο, η ιταλική Γερουσία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που εισήγαγε για πρώτη φορά τον νομικό ορισμό της γυναικοκτονίας στο ποινικό δίκαιο, τιμωρώντας την με ισόβια κάθειρξη, ενώ αυξάνει τις ποινές για εγκλήματα όπως η παρενόχληση, η σεξουαλική βία και η «εκδικητική πορνογραφία».
Σε απάντηση στο σκάνδαλο Phica, ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα, πρόεδρος της Γερουσίας, καταδίκασε τον «διαδικτυακό σεξισμό που αφορά πολλές γυναίκες. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που προκαλεί βαθιά οργή, και για το οποίο ελπίζω ότι οι αρμόδιες Αρχές θα εντοπίσουν σύντομα τους υπεύθυνους», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
