400
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 4ο προσυνέδριο της παράταξης στο Ηράκλειο Κρήτης | IntimeNews

Οι προτάσεις της ΝΔ για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 12:47
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 4ο προσυνέδριο της παράταξης στο Ηράκλειο Κρήτης
|IntimeNews

Οι προτάσεις της ΝΔ για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 12:47

Ενώ θρηνούμε 19 νεκρούς και η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη όχι απλά να προβλέψει την καταστροφή, αλλά να αντιμετωπίσει έστω το δράμα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, έρχεται η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεση δέσμη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, ύστερα από την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα.

Τα μέτρα είναι τα εξής: Πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα των οφειλών τους προς την εφορία, δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία, άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

O επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα ήρθε την Παρασκευή σε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναζητώντας τρόπους ενεργοποίησης ουσιαστικής ευρωπαϊκής συνδρομής για ανακούφιση των πληγέντων της μεγάλης αυτής καταστροφής που μέχρι τώρα έχει στερήσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη  με τον κ. Βέμπερ ήρθε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του προεδρου της ΝΔ ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά η ώρα της «σοβαρότητας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν που είχε η Ιταλία όταν επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, δεσμευόμενος να συμβάλει στην προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ήρθε σε επικοινωνία της με τον συντονιστή του ΕΛΚ Βαν Νίστελροϊ, από τον οποίο ζήτησε το θέμα της Δυτικής Αττικής να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ελλάδα να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με αυτή της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα αλλά και την εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας (έλαβε κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...