680
O 20χρονος Φερμίν Λόπεθ πανηγυρίζει το γκολ του απέναντι στην Σαχτάρ | REUTERS/Albert Gea

Οι «μικροί ήρωες» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 26 Οκτωβρίου 2023, 15:14
O 20χρονος Φερμίν Λόπεθ πανηγυρίζει το γκολ του απέναντι στην Σαχτάρ
|REUTERS/Albert Gea

Οι «μικροί ήρωες» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 26 Οκτωβρίου 2023, 15:14

Λεβαντόφσκι, Ρομπέρτο, ντε Γιόνγκ, Κουντέ και Πέδρι, δεν ήταν διαθέσιμοι. Στον χθεσινό (25/10) αγώνα της Μπαρτσελόνα εναντίον της Σαχτάρ για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τσάβι… έριξε στα βαθιά οκτώ νεαρούς. Ο Λαμίν Γιαμάλ και ο Φερμίν Λόπεθ ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Ο Μαρκ Κασαδό, ο Μαρκ Γκουιού, ο Εκτορ Φορτ, ο Αντερ Αστραλάγα, ο Αλέιτς Γκαρίδο και ο Πάου Κουμπαρσί, στον πάγκο των αναπληρωματικών – οι δυο πρώτοι έπαιξαν στο δεύτερο 45λεπτο ως αλλαγή. Ο Τσάβι εμπιστεύεται τους απόφοιτους της Μασία, στην οποία μαθήτευσε και ο ίδιος, ακόμη κι όταν δεν τον υποχρεώνει η ανάγκη. Και εκείνοι, συνήθως, τον βγάζουν ασπροπρόσωπο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Λόπεθ να συστηθεί στο ευρύ κοινό, και το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Στον λόφο του Μοντζουίκ, την προσωρινή έδρα των Καταλανών, σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ με σουτ – «κεραυνό» έξω από την αντίπαλη περιοχή (το πρώτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ) και «σέρβιρε» εκείνο που πέτυχε ο Φεράν Τόρες. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-1, και ο 20χρονος μεσοεπιθετικός κέρδισε τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης. Τον άξιζε, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά του. Επειτα από αυτή την εμφάνιση, δεν αποκλείεται να τον δούμε βασικό και στο «clasico» του προσεχούς Σαββάτου εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στη Βαρκελώνη.

Ο Λόπεθ, ο οποίος έκλεισε τα 20 τον περασμένο Μάιο, εντάχθηκε στις ακαδημίες της «Μπάρτσα» το 2016. Πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στη Λινάρες (ομάδα Γ’ Κατηγορίας της Ισπανίας), επέστρεψε στη βάση του, και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, με τη φανέλα του συλλόγου που υποστηρίζει από μικρός. Εκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα πριν από ένα μήνα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ως αλλαγή, στο παιχνίδι με τη Μαγιόρκα. Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν πίσω στο σκορ, και ο νεαρός πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, τα δυο τελευταία χρόνια σπουδάζει στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ο Λαμίν Γιαμάλ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους ανθρώπους της Μπάρτσα

Τα νέα «αστέρια» της Μπαρτσελόνα εμφανίζονται, το ένα μετά το άλλο. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής γνωρίσαμε τον 17χρονο Μαρκ Γκουιού, που άρχισε την επαγγελματική του καριέρα… με κρότο – έτσι όπως κάθε παίκτης της ηλικίας του έχει ονειρευθεί. Μπήκε στο τερέν στο 79’, και (περίπου) 30 δευτερόλεπτα αργότερα, με υπέροχο πλασέ, σκόραρε το γκολ με το οποίο η ομάδα του λύγισε την αντίσταση της Μπιλμπάο (1-0). Τη στιγμή που ο πιτσιρικάς πανηγύριζε με τους συμπαίκτες του, ο τηλεοπτικός φακός εστίασε στους γονείς του, οι οποίοι έκλαιγαν από χαρά στην εξέδρα.

Ο μικρός ήρωας του αγώνα ανήκει στη Μασία από τα επτά του χρόνια. Απογοητεύτηκε, όταν είδε τον κατά ένα χρόνο μικρότερό του, Λαμίν Γιαμάλ, να τον προσπερνά, και να «ανεβαίνει» πρώτος στην ανδρική ομάδα, όμως δεν άργησε να πάρει κι εκείνος την ευκαιρία του. Ο Ντέκο, διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου, δεν δίστασε να δηλώσει πως ο Γκουιού είναι ό,τι καλύτερο έχουν αναδείξει οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες των Καταλανών στη θέση του σέντερ-φορ εδώ και πολλά χρόνια. Εχει ύψος 1,87, και δύναμη σπάνια για την ηλικία του.

Μετά το ματς στο οποίο πρωταγωνίστησε, προθυμοποιήθηκε να κεράσει τους συμπαίκτες του χάμπουργκερ, σε πασίγνωστη αλυσίδα ταχυφαγείων. Οταν μπήκε στους λογαριασμούς του στα social media ανακάλυψε πως οι 50.000 ακόλουθοι που μετρούσε πριν αρχίσει ο αγώνας, είχαν ξεπεράσει τους 500.000. Είναι ασύλληπτο, πόση φήμη μπορεί να προσθέσει σε έναν νεαρό παίκτη, ένα -και μόνο- γκολ.

Η Μπαρτσελόνα έχει, ήδη, ανανεώσει τα συμβόλαια πέντε ποδοσφαιριστών που ανήκουν στη νέα γενιά της, ορίζοντας ρήτρες εξαγοράς (ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) «απαγορευτικές» για όποιους ανταγωνιστές θα επιχειρούσαν να αρπάξουν κάποιους από αυτούς. Σε αυτούς βλέπει το μέλλον της. Διόλου τυχαία, έξι μέλη της νεολαίας της είναι βασικά στελέχη στην εθνική ομάδα της Ισπανίας: ο 16χρονος Γιαμάλ, ο 19χρονος Γκάβι, ο 20χρονος Πέδρι, ο 20χρονος Μπάλντε και ο 23χρονος Τόρες.

Η Μασία άρχισε, πάλι, να παράγει σπουδαία ταλέντα. Και η Μπαρτσελόνα, που βιώνει τη μνημονιακή της εποχή, τους προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν οι επόμενοι «σούπερ-σταρ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Τσάβι, ο σημερινός τους προπονητής, γνωρίζει αυτή τη διαδρομή καλύτερα από τον καθέναν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...