738
Ο Βίκτορ Ορμπαν έκανε εκ νέου αντιευρωπαϊκές δηλώσεις στην ομιλία του, την Δευτέρα, για την επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης | Szilard Koszticsak/Pool via Reuters

Πιο απομονωμένος από ποτέ ο Ορμπαν στην ΕΕ – αλλά δεν αλλάζει ρότα

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 13:09
Ο Βίκτορ Ορμπαν έκανε εκ νέου αντιευρωπαϊκές δηλώσεις στην ομιλία του, την Δευτέρα, για την επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης
|Szilard Koszticsak/Pool via Reuters

Πιο απομονωμένος από ποτέ ο Ορμπαν στην ΕΕ – αλλά δεν αλλάζει ρότα

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 13:09

Η ήττα του «αδελφού» κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία και η αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, που έστειλε στο Κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για επικύρωση, έχουν απομονώσει τον Βίκτορ Ορμπαν.

Οπως εκτιμά ο Guardian, ο ούγγρος πρωθυπουργός, ένας από τους πιο γνωστούς ακροδεξιούς πολιτικούς της Ευρώπης, θα αισθάνεται ακόμα πιο μόνος, την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πολωνία άφησαν τη Βουδαπέστη σε μεγάλο βαθμό μόνη της στη μάχη της με την Κομισιόν για τον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων της ΕΕ.

Η δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων στο πρόσωπό του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους φιλικούς δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Μόσχα και το Πεκίνο ως ασυμβίβαστες, ακόμη και επιζήμιες, για τη δυτική συμμαχία.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός «προσπαθεί να διατηρήσει έναν ρόλο ως “γεφυροποιός” μεταξύ Δύσης και Ανατολής», δήλωσε στον Guardian ο Πίτερ Κρεκό, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Πολιτικού Κεφαλαίου με έδρα τη Βουδαπέστη.

Ο Ορμπαν ήθελε να μεγιστοποιήσει «τα οφέλη των σχέσεων που διατηρεί πατώντας σε δύο βάρκες (στα χνάρια του Ερντογάν), παρά τις ολοένα και πιο εμφανείς ενδείξεις ότι αυτό είναι αδύνατο στην τρέχουσα γεωπολιτική πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ούγγρος πρωθυπουργός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά ενίσχυσε τη ρητορική του τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας την οργή του απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Μόσχα ήταν μια τραγωδία. Οι Βρυξέλλες είναι μια κακή σύγχρονη παρωδία», είπε σε ομιλία του τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εξέγερσης της Ουγγαρίας το 1956 κατά της Σοβιετικής Ενωσης. «Η Μόσχα δεν επιδιορθώθηκε, αλλά οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να επιδιορθωθούν, τόνισε, δείχνοντας τις εκλογές του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ρητορική αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη, με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η επίμονη συμπεριφορά της Βουδαπέστης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. «Η πρόσφατη συνάντηση του Ορμπαν με τον Πούτιν στο Πεκίνο και ο τρόπος με τον οποίο ο ούγγρος πρωθυπουργός παρομοίασε την ΕΕ με τη Σοβιετική Eνωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούμε ακόμα να εμπιστευόμαστε αυτή τη χώρα ως σύμμαχο και ως εταίρο», δήλωσε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα προβλήματα με την Ουγγαρία «πιθανότατα θα γίνονται όλο και πιο βαθιά και θα θέτουν σε ολοένα και περισσότερο κίνδυνο κοινές αποφάσεις σε στρατηγικά σημαντικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.

Ενας δεύτερος υψηλά ιστάμενος ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι «η Ουγγαρία είναι όλο και πιο απομονωμένη, επειδή η καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια όλων των συμμάχων».

Ο ίδιος ο Ορμπαν αναφέρθηκε στην απομόνωσή του, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.  «Το θέμα είναι ότι εδώ είμαι ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε ομιλία του στο φόρουμ της κινεζικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. «Δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης, θα ήταν φυσικό για πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να είναι εδώ. Αλλά δεν έχουν έρθει», πρόσθεσε.

Ομως, παρόλο που εμφανίζεται πιο απομονωμένος, ο ούγγρος πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει «άσους στο μανίκι του». Η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ήδη υπάρχουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες για το πώς θα χρησιμοποιήσει η Βουδαπέστη τον ρόλο αυτό.

Η ουγγρική κυβέρνηση παρεμποδίζει  επίσης τη νέα στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και η υποστήριξη της Βουδαπέστης θα χρειαστεί για μια προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

Και ενώ ο Ορμπαν υπέστη σημαντικό πλήγμα όταν οι Βρυξέλλες πάγωσαν δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για το κράτος Δικαίου, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να ξεπαγώσει -εν μέρει ως μέσο πίεσης για να συμφωνήσει η Ουγγαρία να υπογράψει βασικές οικονομικές αποφάσεις για την ΕΕ.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον», παραδέχτηκε ένας ανώτερος ούγγρος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απομόνωσης στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι επικριτές του Ορμπαν λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

«Μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κάνει χειραψία με τον Πούτιν. Συγκρίνει την ΕΕ με τη δολοφονική δικτατορία της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ. «Ο Ορμπαν παρείχε επαρκή στοιχεία σε λιγότερο από μια εβδομάδα ότι δεν είναι ικανός να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ», πρόσθεσε. «Το ότι η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει ακόμη και την αποδέσμευση κεφαλαίων στον Ορμπαν σε αυτή την κατάσταση, είναι γελοίο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...